Pereiti į pagrindinį turinį

Pigesnės cigaretės negraibstomos

2009-03-02 09:00
Pigesnės cigaretės negraibstomos
Pigesnės cigaretės negraibstomos / "Shutterstock" nuotr. Pabrangs: dėl didėjančio akcizo šią savaitę cigaretės prekybos centruose kainuos beveik litu brangiau.

Tad dėl kovo 1-ąją 25 proc. padidėjusio akcizo populiariausiųjų cigarečių pakelis vidutiniškai pabrango 95 centais ir turėtų kainuoti beveik 6 litus. Nuo rugsėjo jo kaina šoktels dar apie 1,25 lito, tuomet cigarečių pakelis kainuos jau per 7 litus.

Brangs dėl įsipareigojimo ES

Nors ekonominiu sunkmečiu bet koks gaminių pabrangimas piktina šalies gyventojus, didinti akcizus tabakui Lietuva privalo dėl savo įsipareigojimų ES. Iki 2009 m. pabaigos akcizą cigaretėms Lietuva turi padidinti iki ES nustatyto minimalaus tarifo – 132 litų už tūkstantį cigarečių. Iki šiol jis siekė 79 litus, o nuo kovo 1-osios jis padidėjo iki 95 litų už tūkstantį cigarečių. Tačiau šis brangimas negalutinis – nuo rugsėjo 1-osios tabako akcizas bus didinamas darsyk ir galiausiai pasieks numatytą 132 litų už tūkstantį cigarečių ribą.

Prekyba cigaretėmis smunka

Šalies prekybininkai, ruošdamiesi cigarečių kainų šuoliui bei tikėdamiesi, kad lietuviai rūkalais skubės apsirūpinti iki pabrangimo, sukaupė jų atsargų. Tačiau cigaretės nebuvo taip greitai išgraibstytos – prekybininkai rūkančiųjų antplūdžio nesulaukė.

Prekybos tinklo "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė tikino, kad šių metų vasarį, lyginant su sausiu, cigarečių pardavimas išaugo 18 proc. Tačiau vasarį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai taipogi buvo didinamas tabako akcizas, cigarečių pirkimas prekybos tinkle smuko 20 proc.

"Apskritai jau seniai pastebėjome, kad cigarečių pardavimas gerokai sumenko. Tai siejame su mažėjančiu vartojimu, nes tikėtina, kad sunkmečiu žmonės ėmė taupyti viskam, taip pat ir cigaretėms", – kalbėjo R.Saulytė.

Ji teigė neatmetanti, kad nemaža dalis pirkėjų apskritai metė rūkyti arba pigesnių cigarečių bando įsigyti ne visai legaliais būdais: "Gali būti ir taip, kad pirkėjai rado būdų, kaip įsigyti pigesnių rūkalų. Gal jie perka kur kas pigesnes kontrabandines cigaretes", – svarstė R.Saulytė.

Atstovė tikino, kad veikiausiai dėl susikaupusių atsargų prekybos tinkluose įsigyti pigesnių cigarečių bus įmanoma dar visą šią savaitę.

Paklausiausių cigarečių nebeliko

Tačiau negraibstomos tik mažai paklausios arba pigesnės cigaretės – rūkaliai piktinasi, kad beveik nė viename uostamiesčio prekybos centre neįmanoma įsigyti populiariausiųjų cigarečių.

"Pilni prekybos centrai įvairių cigarečių, tačiau tų, kurios perkamiausios, prekyboje nebėra. Turbūt specialiai jos neparduodamos, nes prekybininkai nori jas pardavinėti gerokai brangiau", – svarstė vienas dienraščiui skambinęs skaitytojas.

Tačiau prekybininkai tokią rūkalių nuomonę suskubo paneigti. Parduotuvių tinklo "Iki" atstovas spaudai Tomas Vaišvila patvirtino, jog kai kur nebeliko vienos ar kitos rūšies cigarečių, tačiau tik dėl to, kad pastarosiomis dienomis rūkaliai jas ėmė pirkti blokais.

"Atsargų šiek tiek turėjome, tačiau tikrai nedaug, nes kaupti nėra tikslinga, be to, neturime, kur jas sandėliuoti. Pasklidus informacijai, kad cigaretės pabrangs, prieš kelias dienas sulaukėme pirkėjų antplūdžio, todėl kai kurių rūšių cigarečių nebeliko.Tikslo jas laikyti sandėliuose ir pradėti pardavinėti tik sekmadienį neturime, nes tai net neįmanoma – brangesnės cigaretės bus tik tos, kurių bus naujos banderolės, o nusipirktas iki kovo 1-osios turime išparduoti dar senomis kainomis", – paaiškino T.Vaišvila.

Nelegalūs pardavėjai džiūgauja

Turgavietėse nelegalias kontrabandines cigaretes pardavinėjantys prekeiviai sumenkusiu uždarbiu nesiskundė. Įvairių rūšių cigaretes siūlantis ponas Antanas net pasigyrė turintis klientų, kurie cigaretes nuolat perka tik pas jį.

"Turiu nuolatinius klientus, man net nebūtina atvykti į turgų, kad ką nors parduočiau, nes pirkėjai pasiskambina ir pasiimti pakuočių atvyksta net į namus", – aiškino pardavėjas.

Iš žurnalistės sužinojęs, kad jau netrukus prekybos centruose cigaretės dar labiau pabrangs, trynė rankomis tikėdamas, kad netrukus jo verslas dar labiau suklestės.

"Gerai, kad prekybos centrai cigaretes brangina, nes dar daugiau žmonių nuo jų nusigręš ir pirks iš manęs ar kitų prekeivių", – įsitikinęs jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų