Pereiti į pagrindinį turinį

Pirkti varškės – su 200 litų

2015-01-08 15:00

Nedidelėje maisto parduotuvėlėje klaipėdiečiai liejo aistras vėlyvą vakarą negavę grąžos eurais. Prekybininkai teisinasi, kad pagyvenę pirkėjai duonos ir varškės skubėjo pirkti nešini 100 ar 200 litų kupiūromis.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nedidelėje maisto parduotuvėlėje klaipėdiečiai liejo aistras vėlyvą vakarą negavę grąžos eurais. Prekybininkai teisinasi, kad pagyvenę pirkėjai duonos ir varškės skubėjo pirkti nešini 100 ar 200 litų kupiūromis.

Trenkė durimis

Nusiskundimų sulaukė Tilžės gatvėje įsikūrusi maisto prekių parduotuvė. Ji priklauso Telšiuose registruotai įmonei "Čia Market", kuri uostamiestyje turi dešimt parduotuvių.

"Esu nepatenkinta euro įvedimu – tiek vargo su tais pinigais. Savaitės pradžioje nužingsniavau į arti namų esančią parduotuvėlę. Pirkau nedaug – kelis maisto produktus. Turėjau tik 100 litų kupiūrą. Tačiau pardavėja man grąžą atidavė litais, sakydama, kad eurų iš viso nebeturi", – pasakojo klaipėdietė.

Įmonės atstovai tikino, kad jiems belieka atsiprašyti pirkėjos ir apgailestavo, kad parduotuvė pritrūko eurų.

"Apie šį konkretų atvejį man nepavyko sužinoti. Pardavėjos perpasakojo kitą nutikimą, kai sausio 2-ąją atėjo pirkėjas su 200 litų kupiūra ir pirko tik vieną prekę. Pardavėja jam pasiūlė 150 litų grąžą atiduoti litais, o likusią dalį eurais. Pirkėjas labai įsiuto ir trenkęs durimis išėjo", – pasakojo įmonės "Čia Market" administracijos atstovė.

Pirko ir už baltus centus

Prekybininkai pripažįsta, kad sausio 1-ąją ir 2-ąją nedidelėje parduotuvėlėje iš tiesų galėjo pritrūkti eurų.

"Tačiau tik vakarais. Dieną parduotuvės vedėja pati du kartus važiavo į banką ir pakeitė litus į eurus. Tačiau, kai jos darbo laikas baigėsi, eurų galėjome pritrūkti", – neslėpė įmonės atstovė.

Pardavėjos skundėsi, kad daugybė pirkėjų duonos atėjo pirkti su maišeliais baltų centų.

"Gaišome skaičiuodamos, pirkėjai lūkuriavo eilėje. Tačiau iš tiesų žmogui, atėjusiam pirkinio už kelis litus, negalime grąžos iš 200 litų atiduoti eurais. Jų tiesiog tuoj pat pritrūksime ir žmogus net duonos negalės nusipirkti. Parduotuvė įsikūrusi tokiame rajone, kur gyvena daugybė pensininkų. Jų perkamoji galia nėra didelė, žmonės perka nedaug", – apgailestavo verslininkai.

Grąžą įteikė litais

Tačiau įsibėgėjus savaitei prekybininkai jau tikina turintys patikimas eurų atsargas.

Kitame prekybos centre nutiko priešingai. Pasipiktinimą sukėlė pirkėja, kuri turėjo 20 eurų kupiūrą, o už kavos puodelį grąžos privalėjusi atiduoti pardavėja buvo nepatenkinta, kad mokama stambia naujos valiutos kupiūra.

Pirkėjos teigimu, pardavėja grąžą įteikė litų kupiūromis. Už tai jaunajai pardavėjai grėstų nemalonumai, nuo sausio 1-osios grąžą už prekes ar paslaugas privalu atiduoti eurais, išskyrus atvejus, kai žmonės nori atsiskaityti stambia kupiūra – 200, 500 litų.

Už Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo pažeidimą fiziniams asmenims skiriamas įspėjimas, juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims – įspėjimas arba bauda iki vieno tūkstančio litų.

Už pakartotinį pažeidimą fiziniams asmenims skiriama bauda iki penkių tūkstančių litų, juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims – bauda nuo vieno tūkstančio iki dešimties tūkstančių litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų