Pereiti į pagrindinį turinį

Po nakties žygio iš Priekulės į Klaipėdą – prefektūros šturmas

2013-01-18 18:30
Po nakties žygio iš Priekulės į Klaipėdą – prefektūros šturmas
Po nakties žygio iš Priekulės į Klaipėdą – prefektūros šturmas / Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Savaitgalis besidomintiesiems Klaipėdos praeitimi turėtų būti įdomus ir net spalvingas. Naktį iš penktadienio į šeštadienį norintieji dalyvaus nakties žygyje iš Priekulės į Klaipėdą, o šeštadienį Teatro aikštės pakraštyje vyks prefektūros šturmo inscenizacija.

Kasmet norinčiųjų vis daugiau

Dvyliktą kartą rengiantys nakties žygį organizatoriai likus porai dienų jau žinojo, kad žygiuoti ketino apie 1 600 žmonių. Į pirmąjį žygį išsiruošė penki žmonės. Vėliau dažniausiai žygiuodavo 300 ar 400 entuziastų.

Šįkart vyriausias būryje bus 87-erių Jurgis Nevulis iš Marijampolės, jauniausiajam žygio dalyviui – tik 11 metų. Organizatoriai suskaičiavo, kad žygeivių amžiaus vidurkis – 29,7 metai.

Naktiniame žygyje dalyvaus visų Lietuvos kariuomenės rūšių atstovai, Žemaitijos skautai, Vydmantų mokyklos moksleiviai, Karo akademijos kariūnai, Policijos bei pasieniečių mokyklų studentai. Žygyje panoro dalyvauti ir daugybė pavienių šalies patriotų bei iššūkių mėgėjų. Daugelis jų tai dario ne pirmus metus.

Karių ryžtą ketina palaikyti ir drauge visą atstumą eiti Lietuvos kariuomenės Sausomos pajėgų vadas Almantas Leika.

Pasienio poste lauks vaišės

Penktadienį 22 valandą didžioji žygeivių dalis Priekulės mokykloje sugiedos Lietuvos himną ir patrauks prie paminklo rašytojai Ievai Simonaitytei. Išlydėti šį gausų būrį ketina Klaipėdos miesto bei rajono merai Vytautas Grubliauskas ir Vaclovas Dačkauskas.

Kasmet parengiamas naujas žygio maršrutas.

Šiemet jis drieksis per Priekulės miestelį Drevernos link, per Dituvą, miško keliu palei Vilhelmo kanalą iki Klaipėdos. Pakeliui žygeiviai aplankys kelias atmintinas vietas: partizanų kapą Priekulės pakraštyje, etnografines šio miesto kapinaites, paminklą prancūzų karo belaisviams.

Sėkmingai įveikę šį 26 kilometrų atstumą žygeiviai galės pailsėti bei sušilti uostamiesčio Lengvosios atletikos manieže.

Ties Klaipėdos miesto pradžią žyminčiu akmeniu Karybos istorijos klubo entuziastai įsirengs improvizuotą Lietuvos ir Vokietijos pasienio postą. Čia žygio dalyviai bus vaišinami karšta arbata, kareiviška koše, o jų dokumentuose bus įspaustas žygį priminsiantis spaudas.

Atkartos sukilimo kulminaciją

Šeštadienio vidurdienį žygeiviai dalyvaus Teatro aikštėje vyksiančioje šventėje.

Čia prie buvusios prancūzų prefektūros karybos istorijos klubų nariai surengs įspūdingą sukilimo kulminacijos inscenizaciją.

„Bus ir spalvų, ir garsų, ir kvapų, – tikino Klaipėdos karybos istorijos klubo vadovas Egidijus Kazlauskis. – Pasigaminome tikslias to meto prancūzų uniformų kopijas, todėl juos vaidinsiantys vyrai atrodys tikrai įspūdingai. Prefektūros šturmo metu bus šaudoma iš trijų kulkosvaidžių, sukilėliai apmėtys juos granatomis, o nuo sprogimų prefektūros pastate turėtų kilti gaisras. Atidesni žiūrovai pastebės, kad pasidavusius prancūzus civiliai apsirengę Lietuvos šauliai ne sušaudys, o pavaišins rūkalais, visai kaip tai buvo prieš 90 metų. Tikiuosi, miestiečiai įvertins mūsų pasirodymą aplodismentais.“

Po šturmo inscenizacijos bus surengta karinė estafetė, numatomos kareiviškos vaišės. Aktyviausi žygio organizatoriai bei 1923 metų įvykių paminėjimo entuziastai, krašto žmonės, puoselėjantys istorinį palikimą, bus apdovanoti Lietuvos šaulių sąjungos 3-iosios jūrų šaulių rinktinės atminimo ženklais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų