Pereiti į pagrindinį turinį

Po piratų nelaisvės - nežinia

2009-04-14 09:00
Po piratų nelaisvės - nežinia
Po piratų nelaisvės - nežinia / www.Shipspotting.com nuotr. Sutartis: laivo "Bow Asir" išpirka piratus praturtins 6 mln. litų.

Piratų užgrobtame laive atsitiktinai atsidūrusio keturiasdešimtmečio klaipėdiečio šeima vis dar gyvena nežinioje ir įsitempę laukia kokių nors naujienų.

Kelios savaitės kančios

Užgrobtas norvegų laivas „Bow Asir“, kuriame buvo ir Pavelas Galijevskis, tęsia kelionę. „Bow Asir“ savininkai pagaliau susitarė su Somalio piratais dėl išpirkos.

Vyriškio sūnus Andrejus teigė, jog apie laivo išlaisvinimą jiems buvo pranešta penktadienį. Šeima dar nežino, nei kada, nei kaip vyras grįš namo.

Nors buvo pranešta, kad įgula nenukentėjo, klaipėdiečio šeima su nerimu laukia jo grįžtant. Išvarginta ilgai trukusios nežinios ir laukimo P.Galijevskio žmona Svetlana kalbėti nenorėjo. Jos sūnus patikino, kad jai viskas gerai. „Svarbiausia mums dabar pamatyti gyvą tėvą. Laukiame“, – susijaudinęs kalbėjo jaunuolis.

Šeima kankinosi nežinioje jau tris savaites, kai sužinojo, jog piratų užgrobtame laive ir P.Galijevskis.

Išpirka – milijonai dolerių

Tanklaivis „Bow Asir“ buvo paleistas penktadienį. Tai patvirtino bendrovės "Salhus Shipping AS", kuriai priklauso užgrobtas laivas, atstovas. Tvirtinama, jog įgula nenukentėjo.

Laivas šiuo metu vis dar plaukia pro pavojingus vandenis Kenijos link.

Pasak naujienų agentūrų, išpirką už tanklaivį laivo savininkai sumokėjo 2,4 JAV dolerių, arba per 6 mln. litų.

"Salhus Shipping AS" atstovai Norvegijos žiniasklaidai tvirtino, jog svarbiausias jų derybų klausimas buvo įgulos ir laivo paleidimas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovai tvirtino, jog daugiau nei žurnalistai naujienų neturi. Jie taip pat negalėjo atsakyti, kada ir kaip klaipėdietis bus išsiųstas namo. Patvirtinta tik, jog nuolat palaikomas ryšys su Lietuvos ambasada Osle.

Laive – per atsitiktinumą

23 tūkst. tonų Norvegijos tanklaivis „Bow Asir“ buvo užgrobtas prieš tris savaites netoli Somalio krantų. Laive buvo 27 žmonės: 19 filipiniečių, penki lenkai, norvegas, rusas ir Lietuvos pilietis.

1968 metais gimęs P.Galijevskis yra laivo darbą kontroliuojantis mechanikas. Klaipėdietis nebuvo įgulos narys. Norvegijos tanklaivyje jis tikrino, kaip buvo atliktas remontas.

„Bow Asir“ iš Persijos įlankos plaukė į Keniją. Ties Adeno įlanka prie jo ėmė artėti du nedideli kateriai. Apie tai ketvirtadienio rytą kapitonas pranešė laivo savininkams. Vėliau pranešta, kad laivą užgrobė 16–18 ginkluotų piratų gauja.

Pernai Somalio piratai šiame regione atakavo daugiau kaip 130 prekybinių laivų. Tai dvigubai daugiau negu 2007-aisiais, nurodo Tarptautinis laivybos biuras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų