Po protesto Klaipėdoje – klausimai: valdžia buvo apgauta?

Tuo metu, kai Vilniuje minia protestuotojų susirinko prie Seimo, Klaipėdoje, Atgimimo aikštėje, taip pat vyko didžiulis mitingas. Jam besibaigiant uostamiesčio valdžios atstovai konstatavo, kad organizatoriai juos apgavo.

Skubėjo fotografuotis

Atgimimo aikštėje susirinko žmonės su vėliavomis ir užrašais ant kartono lakštų: „Aš ne prieš skiepus. Aš prieš priverstinę vakcinaciją!“, „Virusas mutuoja į diktatūrą!“, „Priverstinė vakcinacija baisiau nei islamizacija“, „Vakcinos žudo ir kontroliuoti gyventojų skaičiaus augimą“. Kai kurie tekstai vertė manyti, kad juos rašė ne lietuvis.

Šalia šių lozungų matėsi ir pagaminti seniau, kuriuose piktintasi Klaipėdos mero  dukros  rūbo detale priėmimo pas Prezidentą metu, taip pat ir su kitais priekaištais merui.

Mitingo pradžioje buvo panašu, kad protestuojama prieš priverstinį vakcinavimą, prieš žmonių rūšiavimą ir suvaržymus bei draudimus nepasiskiepijusiems. Kuo toliau, tuo labiau kalbėtojai prieštaravo vieni kitiems.

Iš daugelio susirinkusiųjų tryško pasididžiavimas, kad ne tik sostinėje, bet ir Klaipėdoje viešai reiškiamas nepasitenkinimas būsimais suvaržymais.

Ne vienas skubėjo dalytis savo „Facebook“ paskyroje nuotrauka, kuriai fotografavosi mitinguotojų minios fone Atgimimo aikštėje, skubėdami išreikšti solidarumą su mitingo dalyviais Vilniuje.

Raginimai – skirtingi

Prie mikrofono rikiavosi eilė oratorių. Daugelis jų kalbėjo lozungais ir šūkiais. Po kiekvieno girdėjosi susirinkusiųjų pritarimo šūksniai.

Pasipiktinimo neslepiantys žmonės kartojo iš istorijos vadovėlių žinomą žodį „segregacija“ ir pastarosiomis dienomis vis dažniau kartojamą – „liberalfašizmas“.

Atidžiau klausiusieji jų kalbų, o ne vien šūkių, suprato, kad daugelis oratorių turėjo skirtingų tikslų. Skambėjo raginimai rinkti parašus prieš Vyriausybės narius. Vienas jaunas vyras ragino versti veikiančiąją Vyriausybę ir grąžinti prieš tai dirbusią.

Pasisakė sunkiai valstybine kalba kalbantis vyras. Jis kėlė klausimą, ar mitinguotojai nori, kad į valdžią vėl grįžtų Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga. Minia atsakė: „Neeee!“ Tada vyras ėmė aiškinti, kad reikia kažką daryti ir bandė raginti minią veikti prieš valdžią.

Kitas oratorius prisiminė karo metus, kai žydų tautybės žmonėms nebuvo leidžiama vaikščioti miestų šaligatviais. Iš minios pečiuitas vyras šūktelėjo „Fašistai!“.

Jauna mergina tvirtino, kad verčiau mirs iš bado nei nuo skiepo. Kita dėstė, kad mokydamasi medicinos iš savo dėstytojų girdėjo, jog veiksmingą vakciną galima sukurti tik per dešimtmetį, todėl žmonės negali sutikti, kad būtų skiepijami eksperimentiniais preparatais.

Pagyvenęs vyras priminė susirinkusiesiems Andriaus Kubiliaus pavardę ir sumažintas pensijas, klausė, ar reikės galimybių paso, kai valdžia paprašys ginti tėvynę.

Kelios moterys mojavo šilkinėmis vėliavomis. Paklaustos, ką reiškia balta, rausva ir įvairiomis spalvomis išmarginta vėliavos, kalbėjo apie Dievą ir jo meilę.

Minios pakraštyje jaunas vyras stovėjo apsisiautęs Lietuvos trispalve. Su greta stovinčiais draugais jis kalbėjo nelietuviškai. „Reikia padaryti tai, ko nepadarė tada, prieš 30 metų“, – dėstė jis savo draugams.

Tvirtų, darbingų vyrų minioje buvo nemažai, matėsi, kad ne visiems jiems rūpėjo kalbėtojų žodžiai, ne visi juos ir suprato.

Kas koordinuoja?

Merą pavaduojantis vicemeras Arvydas Cesiulis teigė pusdienį dirbęs iš namų, todėl nematęs, kas vyksta rotušės pašonėje. Jis atviravo matęs raštą merui.

„Kadangi taip neraštingai buvo parašyta: „Meras kviečiamas…“, o aš tik jį pavaduoju, į tai nereagavau. Kad bus mitingas ir dar tokio masto, tikrai nežinojau. Čia – rimti dalykai, vyksta kažkokia antivalstybinė veikla, man atrodo, dar ir kažkieno koordinuojama. Tik neaišku, kas yra režisieriai ar manipuliatoriai“, – įtarė A.Cesiulis.

V.Grubliausko nuomonės apie šį mitingą sužinoti nepavyko, meras atostogauja.

Pranešė apie susirinkimą

Atgimimo aikštėje nuo 9 iki 12 val. vykusiame mitinge dalyvavo ne vienas šimtas žmonių. Savivaldybė tokiai masinei protesto akcijai leidimo nebuvo išdavusi.

Pasirodo, praėjusią savaitę savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams trys žmonės skirtingu metu pranešė, kad rugpjūčio 10 d. 9–12 val. planuoja susirinkimą Atgimimo aikštėje, kuriame dalyvaus ne daugiau nei 15 žmonių.

Šios savaitės pradžioje tokią pat informaciją valdininkams pateikė dar keli žmonės, antradienį ryte – vėl sulaukta tokių pranešimų.

Taip valdininkams laisva forma pateikė informaciją apie organizuojamą susirinkimą 12-a  fizinių asmenų. Visi jie tikino, kad jų susirinkimuose dalyvaus ne daugiau kaip 15 žmonių.

Savivaldybės administracija informaciją apie gautus pranešimus organizuoti susirinkimus perdavė Klaipėdos apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Pasak valdininkų, policija buvo informuota apie tai, kad šie susirinkimai vyks tą pačią dieną ir toje pačioje vietoje.

Susirinko šimtai

Tačiau aikštėje buvo tikrai ne 180 žmonių, o veikiausiai dešimteriopai daugiau.

„Kaip asmenys laikosi Susirinkimų įstatyme nustatytų reikalavimų, kontroliuoja policijos pareigūnai. Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus valstybės tarnautojai tokių įgaliojimų neturi, todėl negali vertinti galimų pažeidimų“, – paaiškino savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovą atostogų metu pavaduojantis Marius Pankevičius.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Alfonso Motuzo reakcija buvo kitokia.

Alfonsas Motuzas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ryte jis turėjo informacijos, kad aikštėje bus iki 15 asmenų.

Vėliau policijos komisariato vadovas teigė, kad turėjo netikslią informaciją apie būsimą renginį. Pasitikslinęs jis sužinojo apie tikrąjį mitingo mastą.

„Ko gero, taip bandoma apeiti įstatymą, kad nereikėtų prisiimti atsakomybės už renginį, nes mitingo organizatorius turi tam tikras pareigas. Toks organizatorius supažindinamas su Susirinkimų įstatymu ir viešosios tvarkos reikalavimais, jis atsakingas, kad šių įstatymų būtų laikomasi, be to, turi įvardyti renginio turinį, esmę, kiek maždaug žmonių dalyvaus, kokie renginio tikslai. Demokratinėje valstybėje nėra draudžiama susirinkti ir kalbėti, o tos kalbos gali būti ir aštresnės. Svarbu, kad suėjimas neperaugtų į veiksmą, kuris pažeidžia kitų žmonių teises ir viešąją tvarką bendrąja prasme, – paaiškino A.Motuzas. – Čia buvo sugudrauta, bandant apeiti Susirinkimų įstatymą. Reikės tai vertinti ir žiūrėti, kaip toliau pasielgti, kad ateityje nebūtų vengiama atsakomybės už bendrą renginio turinį.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Cia ir durnam turetu buti aisku, kad cia kremliaus penktos kolonos ir naudingu idiotu samburis su tikslu nuversti valdzia ir pakeisti valstybes krypti is vakaru i rytus.

jau koks

jau koks portretas
tas sesiulis gnida tai paieškot reikia. Todėl kongas ir pasisodino šalia saves kad šešėlius ir varkes darytu.seniai pažystu

a8

a8 portretas
Nemeluok, jokių jėgų niekas nesutelkė ir to įrodymas - ne viena, o skirtingos vakcinos. Tolesnių tamstos paistalų net nenoriu komentuoti.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių