Po smurto protrūkio uostamiestyje – posėdis

Po skandalingų paauglių išpuolių uostamiesčio mokyklose – nerimo dienos. Sumažinti įtampą ir aptari susiklosčiusią situaciją surengtas neeilinis Vaiko gerovės komisijos posėdis, kuriame vienas po kito skriejo pedagogų klausimai.

Sulaikytas dviem mėnesiams

Trečiadienį Klaipėdos savivaldybės posėdžių salė buvo sausakimša.

Čia susirinko miesto mokyklų, Viešosios tvarkos skyriaus atstovai, Klaipėdos policijos komisariato vadovai, Vaiko teisių apsaugos specialistai.

Visiems vienodai buvo aktualus klausimas, susijęs su rugsėjo įvykiais.

Dienraštis rašė apie 14–16 metų agresyvių paauglių gaują, terorizuojančią ne tik Sendvario progimnazijos, bet ir kitų švietimo įstaigų mokinius.

Jaunieji chuliganai užpuldinėja, reketuoja vaikus, o vieną mokinį net sumušė po mokyklos direktorės langais.

Paaiškėjo, kad paaugliai mieste siautėja visus metus, dėl jų nusikalstamos veikos pradėti ikiteisiminiai tyrimai.

Rugsėjo 30 d. pareigūnai sulaikė ir į areštinę uždarė 15 metų, policijai už vagystes jau žinomą vaikiną, kuris, kaip įtariama, yra vienas grasintojų.

Posėdžio metu Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis tvirtino, kad situacija šiuo metu yra suvaldyta. Minėtas nepilnametis sulaikytas iki gruodžio 11 d.

Jis įtariamas padaręs ne vieną nusikaltimą.

Ankstesnės chuligano bylos perduotos Klaipėdos apylinkės teismui, jos bus nagrinėjamos dar šį mėnesį.

„Asmenys, dalyvavę kartu su juo, yra identifikuoti. Taip, kad darbas – tęsiamas“, – tikino G.Mačiulaitis.

Jo žodžiais, dabar svarbiausia ne ieškoti kaltų, bet užtikrinti, kad ateityje tokie įvykiai nepasikartotų.

Jo žodžiais, dabar svarbiausia ne ieškoti kaltų, bet užtikrinti, kad ateityje tokie įvykiai nepasikartotų.

Ragina pranešti policijai

Viršininkas mokyklų vadovus ragino netylėti ir apie „sunkius“, nesimokančius, nepaklusnius vaikus, jei tėvai į skundus nereaguoja, pranešti policijai arba skambinti trumpuoju pagalbos numeriu 112. Esą atvykę pareigūnai padės spręsti kilusias problemas, kurių yra daug.

Mat, paaiškėjo, kad sulaikytasis paauglys nuo mokslo metų pradžios nedalyvavo pamokose.

„Manau, kad įstaigos vadovai galėjo pasidomėti, kur pilietis tuo metu buvo ir, ką veikė. Juk kiekvienas turime atlikti savo darbą“, – teigė G.Mačiulaitis.

Policijos atstovai pranešė sugriežtinę reikalavimą teikti pareigūnams informaciją apie asmenis, linkusius nelankyti mokyklos ar daryti administracinius teisės pažeidimus. Taip pat, siekiant užtikrinti mokinių saugumą, pradėta dažniau patruliuoti prie visų miesto mokyklų.

Posėdyje dalyvavusi pedagogė teiravosi, kaip realiai pareigūnai gali padėti įstaigos vadovybei susitvarkyti su nepilnamečiais 12–13 metų mokiniais.

Esą tokių piktybinių, kurie neina į pamokas, keikiasi, atsikalbinėja, neturi jokių mokymosi priemonių, užsikelia kojas ant stalo ir nenori nieko daryti, yra apstu.

„Iškviečiame policijos pareigūnus ir jie mums pasako, kad negali niekuo padėti. Girdint pačiam vaikui. Galėtų bent jau prie nepilnamečio to nesakyti. Apie pareigūnų švietimą turbūt irgi reikėtų pakalbėti“, – išrėžė salėje buvusi moteris.

Pasigenda bendradarbiavimo

Kaip teigė Klaipėdos savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis, Viešosios tvarkos skyriaus specialistai taip pat neatsisako padėti policijai ir stengsis aplankyti tuos taškus, kuriose buriuojasi įtartini asmenys.

Iškviečiame policijos pareigūnus ir jie mums pasako, kad negali niekuo padėti.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad kai kurių mokyklų vaizdo stebėjimo kameros apaugusios medžių šakomis, todėl jos „nemato“ įstaigos teritorijos. Esą taip neturėtų būti.

Pasak Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiojo specialisto-gynėjo Airido Vitkevičiaus, pastarųjų dienų įvykių miestas galėjo išvengti, jei toks posėdis būtų sušauktas dar prieš rugsėjo 1-ąją.

Esą susiklosčiusi situacija atspindi institucijų nebendradarbiavimą.

„Ši šeima buvo žinoma visiems, taip pat ir Šeimos ir vaiko gerovės centrui. Vaikas lankė specialiąją mokyklą, kurioje socialinis darbas kaip tik turėtų būti labai intensyvus. Tačiau taip išeitų, kad niekas nieko nežinojo ir mes iki šiol nesame gavę pranešimo iš mokyklos, kad vaikas šiais metais nebuvo nė vienoje pamokoje. Iš tiesų liūdna, kad apie susiklosčiusią situaciją sužinojome iš tėvelių“, – stebėjosi A.Vitkevičius.

Rugsėjį tarnyba nesulaukė nė vieno Klaipėdos mokyklų pageidavimo apsilankyti probleminėse klasėse.

Esą Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba priima ir reaguoja į įvairaus pobūdžio pranešimus – tiek žodžiu, tiek raštu. Pakanka vieno skambučio, specialistai dirba ir naktimis bei švenčių metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
VIENĄ SULAIKĖ IR JAU ''SITUACIJA SUVALDYTA''

Posėdžio posėdžiautoja

Posėdžio posėdžiautoja portretas
Ponai ilgai posėdžiavo ir nutarė - Jaunimo sostine Klaipėda - nebus. Šimtai tūkstančių bus skiriami kovai su jaunimu ir lietumi. Valio !

Tai ko norite

Tai ko norite portretas
Negi nesuprantate, kad visi šie vaikų, paauglių, kaip vadinate, "protrūkiai" neatsiranda iš nieko. Jie atsiranda iš pačio "nuostabiausio", užkrečiančio pavyzdžio: mūsų valdžios darbų, veiklos, elgesio su žmonėmis, skaitymosi su žmonėmis ir pan. pavyzdžio. O iš valdžios žmonės jaučia tik patyčias ir panieką.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių