Po teismo – į rinkimus

Nors rinkimuose dalyvaujantys asmenys privalo viešai deklaruoti savo teistumą, tai, pasirodo, galioja ne visiems. Klaipėdos rajono tarybos nario mandato siekianti Ketvergių bendruomenės atstove prisistatanti Raimonda Zaborė yra nuteista baudžiamojoje byloje. Tačiau nuosprendis – apskųstas ir neįsiteisėjęs, o tai aktyvistei kol kas leidžia neatskleisti nemaloniosios savo biografijos pusės.

Į kovą įtraukė Seimo narius

Apie R.Zaborę uostamiesčio bendruomenė garsiau išgirdo pernai rudenį, kai ji kartu su kita visuomenininke Ligita Girskiene paskelbė karą blogiems kvapams Klaipėdos mieste ir rajone.

Jos rinko parašus dėl smarvės, fiksavo duomenis apie taršos šaltinius, susitikinėjo su gyventojais, į šią kovą įtraukė net Seimo narius klaipėdiečius – Dainių Kepenį, Naglį Puteikį, Simoną Gentvilą.

Abi moterys 2018 m. rugsėjo 13 d. Vilniuje dalyvavo parlamentaro N.Puteikio spaudos konferencijoje "Dėl taršos Klaipėdos mieste".

Šios spaudos konferencijos įrašas iki šiol yra internete.

Ten R.Zaborė, prisistačiusi Ketvergių bendruomenės atstove, vardijo didžiausius, jos manymu, blogų kvapų skleidėjus, tarp kurių buvo nurodyta ir įmonė "Branda LT", kurioje ji pati dar ne taip seniai dirbo.

Tai dienraščiui paliudijo ir dabartinis šios įmonės direktorius.

VRK svetainė nurodo: "neteista"

Per minėtą viešą pasirodymą spaudos konferencijoje kvapų klausimu iš esmės beveik nieko naujo nepasakyta.

Tad galima manyti, jog šis renginys buvo įžanga į dabar jau prasidėjusią savivaldybių rinkimų kampaniją. Juolab netrukus ir paaiškėjo, kad abi šios spaudos konferencijos dalyvės – tiek L.Girskienė, tiek ir R.Zaborė kandidatuoja rinkimuose.

R.Zaborė Klaipėdos rajono tarybos nario mandato mėgina siekti kartu su visuomeniniu rinkimų komitetu "Klaipėdos rajono žemaičiai".

Tiesa, politikė čia įrašyta 31 numeriu. Tačiau praktika ne kartą parodė, jog net ir paskutiniuoju numeriu sąraše įrašytas kandidatas dėl visuomeniniu požiūriu prasmingos veiklos turi šansą iškilti į aukščiausias pozicijas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėje R.Zaborės pateiktoje anketoje nurodyta, kad moteris yra neteista, privalomo registruoti turto ji turi už 72 tūkst. eurų, taip pat – 10 tūkst. eurų piniginių lėšų, o paskola siekia 47,5 tūkst. eurų.

Tiesa, 2017 m. deklaruoti privalomų pajamų suma yra gana kukli – vos 2 269 eurai, sumokėti mokesčiai – vos 30 eurų.

Dar deklaracijoje nurodoma, kad 2016 m. birželio 3 d. R.Zaborė pradėjo vykdyti apgyvendinimo veiklą.

Nutylėjo nemalonius faktus?

Vis dėlto ši visuomenės gerove susirūpinusi visuomenininkė nebuvo visiškai atvira ne tik su Seimo nariais, su kuriais bendravo kvapų klausimais, bet ir su visuomeninio rinkimų komiteto "Klaipėdos rajono žemaičiai" lyderiu Raimondu Simonavičiumi, į kurio koordinuojamą rinkimų sąrašą ji yra įtraukta.

Kad R.Zaborė nuteista baudžiamojoje byloje už dokumentų klastojimą ir finansinius nusikaltimus, žino toli gražu ne visi rinkėjai.

Teisiškai įstatymams nenusižengta, nes nuosprendis, paskelbtas 2018 m. spalio 19 d. (praėjus daugiau nei mėnesiui po garsiosios spaudos konferencijos Vilniuje), dar neįsiteisėjęs.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismas nustatė, kad R.Zaborė "suklastojo dokumentus, dėl ko buvo padaryta didelės žalos ir pasisavino jos žinioje buvusį didelės vertės bendrovės "Ramesa" priklausantį turtą".

Tiesa, kaltinamoji, "padariusi jai inkriminuojamas nusikalstamas veikas – suklastojus bendrovės "Ramesa" dokumentus ir pasisavinus įmonei "Ramesa" priklausantį didelės vertės turtą – pinigines lėšas – neprisipažino".

Tai įrašyta Klaipėdos apygardos teismo nuosprendyje.

Teismo R.Zaborė buvo pripažinta kalta pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius ir pagal galutinę subendrintą bausmę jai skirtas laisvės atėmimas dvejiems metams ir šešiems mėnesiams, laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidedant trejiems metams.

Be to, teismas nusprendė bankrutuojančios bendrovės "Ramesa" naudai iš R.Zaborės priteisti milžinišką sumą – 253,7 tūkst. eurų žalos atlyginimo.

Teismas tenkino ir Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį ir iš R.Zaborės priteisė dar 49,9 tūkst. eurų valstybės naudai.

Moteriai laikinai apribotos nuosavybės teisės jai priklausančiam turtui – žemės sklypui ir namui, kurie yra ne Ketvergiuose, o kitoje seniūnijoje.

Kaltinamoji šį nuosprendį apskundė apeliaciniam teismui, kurio posėdžiai numatyti kovo 1-ąją ir 7 dienomis. Taigi savivaldybių tarybų rinkimų, kurie vyks kovo 3-iąją, metu.

Būtent šis momentas ir leidžia R.Zaborei neinformuoti rinkėjų apie nemalonų teismo nuosprendį.

Politikų reakcija – skirtinga

Nepaisant to, kad nuosprendis neįsiteisėjęs, R.Zaborei pateikti kaltinimai nustebino Seimo narį N.Puteikį, kuris kartu su šia aktyviste pernai rugsėjį pasirodė viešoje spaudos konferencijoje.

"Apie R.Zaborę žinau tik tiek, kad ji yra kažkokia Klaipėdos rajono bendruomenės aktyvistė. Ji apkaltinta turto iššvaistymu? O, Jėzau, man tai yra naujiena. O kaip aš galiu tikrinti žmogų? Ji su L.Girskiene atėjo, o L.Girskienė juk nepriekaištingos reputacijos. Jei kažkas kaunasi sykiu su L.Girskiene, matyt, visi yra patikimi žmonės", – svarstė N.Puteikis.

Klaipėdos rajono tarybos narys ir visuomeninio rinkimų komiteto "Klaipėdos rajono žemaičiai" lyderis R.Simonavičius, kurio bendražygių sąraše yra R.Zaborė, apie teismą irgi nieko nežinojo.

"Nieko negaliu pasakyti, nežinau, tokių duomenų neturiu. Patys kandidatai man nė vienas nėra pasakojęs apie jokį neįsiteisėjusį teismo nuosprendį. Kai jie atėjo ir norėjo kandidatuoti kartu su mumis, mes davėme užpildyti VRK parengtus dokumentus. Jokių savo vidinių auditų ar tikrinimų neatliekame, tam gi yra atitinkamos tarnybos. Gali būti, kad yra teisiamų asmenų mūsų sąraše, bet apie juos aš nieko nežinau", – tvirtino Klaipėdos rajono mero posto siekiantis R.Simonavičius.

Savo kaltės neįžvelgia

R.Zaborės advokatas Irmantas Balčiūnas įsitikinęs savo klientės nekaltumu.

"Kaltinimai – labai sunkūs, tačiau nereiškia, kad jie yra teisingi. Toje byloje daug neatsakytų klausimų", – nedaugžodžiavo advokatas.

Pati R.Zaborė ne itin apsidžiaugė, išgirdusi, apie ką žurnalistai ketina su ja kalbėtis.

Kai aš būsiu kur nors, kaip nors, dėl ko nors nuteista, tada jūs man galėsite uždavinėti klausimus.

"Kai aš būsiu kur nors, kaip nors, dėl ko nors nuteista, tada jūs man galėsite uždavinėti klausimus. Aš esu viešas asmuo, bet aš neprivalau jums atsakinėti į tuos klausimus, kurie yra neprivalomi. Kodėl R.Simonavičius nežino apie mano teismą? Jis ir neprivalo žinoti apie tuos dalykus, kurie jo neliečia. Kokia dar reputacija? Šiuo metu aš nesu teista", – savo pozicijos laikėsi R.Zaborė.

Pasiteiravus, kokiu tikslu R.Zaborė atstovauja Ketvergių bendruomenei, pašnekovė pasiūlė atsiversti Vyriausybės išvadas dėl taršų ir dėl kvapų, kurios esą ir buvo "bendruomenės veiklos rezultatas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laima

Laima portretas
Tos dvi Klaipėdos bobelės apgailėtinos reputacijos.Reiktų pasižiūrėti į veidrodį.Girskienė ieško kaltų dėl kvapo,o į tarybą atėjo su uosto verslininkais,kurie Klaipėdą teršia sunkiųju metalų dulkėmis,kur kas baisiau už kvapus.Negražu ant svetimo daikto joti į dangų.Artėja rinkimai ,negi dar mažai debilų seime.Tokių tipo rėkiančių užtenka.Išsiplaukit savo šeimų mundurus vargšelės.

B.d.

B.d. portretas
Abi sesytės tiek R.Kuzavienė tiek R.Zaborė geros parazitkos, tik įsitaisiusios skirtingose partijose, mažum kuriai pavyks prasmukt į šiltą vietą.

Jega

Jega portretas
Dievas ne Mikas, ateina ir tokiems padugnėms galas.... zaboras jau 2 m kaip isdulkintas is policijos irgi prisidirbo su baudziaku, nepasiseke ir jam, gasdintojai, kad suformins ir pacius dirbancius policininkus ir jau nedirbancius... Abu Zaborai susitepe visada buvo, saves nematydavo, bet jau kitus, tai AJAJAI!!! Dievas NE MIKAS, o lieptelis turi paskutine lenta.... Labai nemalonus ir šlykštus žmonės Zaborų šeimynėlė!!!
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių