Poilsiautojai tikrinosi plaučių užterštumą

Baigėsi tradiciniu tapęs trečiasis „HELP - už gyvenimą be tabako“ Vasaros turas, kurio metu akcijos prieš rūkymą visą savaitę buvo vykdomos Lietuvos pajūryje.

Startavęs Palangoje, o vėliau persikėlęs į Nidą, HELP Vasaros turas sulaukė didelio poilsiautojų dėmesio - žmonės aktyviai tikrinosi plaučių užterštumą anglies monoksidu (CO), domėjosi kaip mesti rūkyti, naršė HELP svetainėje bei prieš kamerą dalino patarimus, kaip atsisakyti šio žalingo įpročio. 

HELP palapinę aplankė 990 poilsiautojų, iš jų 43 proc. vyrų ir 57 proc. moterų. Šiemet kaip ir visada aktyviau plaučius tikrinosi nerūkantieji - jų buvo 64 proc., beveik trečdalis buvo rūkantys, o 7 proc. - parūkantys kartais. Ypač smarkiai apsinuodiję smalkėmis buvo žmonės, rūkantys vandens pypkę (kaljaną). 

CO matavimo akcijos, kaip viena iš kampanijos „HELP - už gyvenimą be tabako“ iniciatyvų, pradėtos 2006 m. Per trejus metus Lietuvoje plaučių užterštumą nuodingomis smalkėmis pasitikrino 10 tūkst., o visoje ES - daugiau nei 200 tūkst. žmonių. 

Po to, kai po keturių labai sėkmingų kovos prieš rūkymą metų HELP kampanija buvo pratęsta dar dvejiems metams, šiek tiek pasikeitė ir kampanijos tema - dabar didžiausias dėmesys skiriamas patarimams. Žmonės skatinami dalintis savo patirtimi ir padėti vieni kitiems nepradėti, mesti rūkyti, ar išvengti pasyvaus rūkymo pavojų. Vasaros turo metu palapinėje savo patarimą prieš kamerą sutiko palikti 28 žmonės. Iš viso šiemet Lietuvoje nufilmuota jau beveik 50 unikalių patarimų.


Šiame straipsnyje: rūkymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių