Poilsiautojų nebaido jokios kliūtys: pajūris žmones vilioja dar neprasidėjus vasaros sezonui

Pajūryje įsibėgėja pavasario sezonas. Nors antroje savaitės pusėje kiek atvėsę orai poilsiautojų entuziazmą sušvelnino, dalis kurortų viešbučių šį savaitgalį užpildyti maksimaliai. Karantino suvaržymai dar riboja turizmą, bet verslas nusiteikęs optimistiškai.

Užsakymų netrūksta

„Šiaip paprastai savaitgaliais mūsų viešbučiai yra gana gerai užimti. Kai jau leido judėti tarp savivaldybių, visi šiltesni ir geresni savaitgaliai tikrai yra neblogai užimti“, – teigė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Šį savaitgalį sinoptikai žadėjo ne itin šiltą orą, tačiau poilsiautojų tai neatbaidė.

Nidoje dalis viešbučių jau penktadienį ryte buvo visiškai rezervuoti savaitgaliui. Kituose užimtumas siekė nuo 40 iki 80 proc. Paprasčiau rasti nakvynę buvo nebent nuomojamuose kambariuose, butuose ar apartamentuose.

„Kiek bendravome su vietos apgyvendinimo įstaigomis, užsakymų tikrai netrūksta. Tie, kurie labiau orientuoti į vietinį turizmą, laisvus savaitgalius turi tik rugsėjį“, – teigė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktoriaus pavaduotoja Angelina Ivanova.

O štai Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė pastebėjo, kad rezervacijų šį savaitgalį ne tiek daug, kiek buvo savaitės pradžioje.

„Pirmadienis, antradienis ir trečiadienis buvo tikrai intensyvūs, sulaukėme daug svečių. Žmonės tiesiog užeidavo arba pasiskambindavo ir atvykdavo. O dabar oras sublogo. Bet užimtumas nėra prastas. Žmonės vis dėlto išsiilgę pajūrio“, – teigė I.Valaitienė.

Palangos verslininkai labiau nuogąstauja dėl vietos gyventojams taikomų suvaržymų. Daugiausia klausimų jiems kelia Galimybių pasas.

Sezonas – visus metus

Nors oficialiai vasaros sezonas Palangoje prasideda tik birželį, ką veikti kurorte yra jau dabar.

„Ruošiasi ir patys pliažai, takeliai pakeisti. Jau teikiamos dviračių nuomos paslaugos. Veikia Palangos skulptūrų, Birutės, Pasakų, Vasaros parkai. Tikrai yra ką veikti net ir lietingą dieną“, – tikino Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė.

Pasak jos, turistinis sezonas čia nesibaigia praktiškai visus metus.

„Atvykstančiųjų tikrai yra labai daug. Ypač gražios ir saulėtos dienos parodė, kad daugybė žmonių Palangoje laiką leidžia ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis. Tikrai matyti, kad Palangos kurortas mėgiamas ir mylimas“, – džiaugėsi R.Kmitienė.

Ribojimai jaučiami

Tačiau tebesitęsiantys karantino suvaržymai neleidžia pajūrio miestams atsipalaiduoti.

„Situacija visame turizmo sektoriuje – labai sudėtinga. Turime pavyzdžių, kaip, sakykime, užsidaręs „Krantas Travel“. Visiškai sustojusi kruizinė laivyba. Realiai neveikia visos turizmo agentūros. Gidai pradeda dirbti vertėjais arba eina į viešbučius, mokyklas“, – kalbėjo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė R.Savickienė.

Kitapus marių užsieniečiams paslaugas teikiantys verslininkai taip pat gyvena nežinioje.

„Dirbančiųjų su vandens turizmu ar ekskursijomis klientas – užsienietis. Tai ten situacija nėra tokia gera. Gegužė, birželis jau atšaukti, bet liepos mėnesį rezervacijos dar nėra atšauktos. Jie dar tikisi, kad pandeminė situacija keisis, žmonės vakcinuosis ir galės atvykti“, – teigė „Agilos“ direktoriaus pavaduotoja A.Ivanova.

Abejoja Galimybių pasu

Palangos verslinikai labiau nuogąstauja dėl vietos gyventojams taikomų suvaržymų.

Daugiausia klausimų jiems kelia Galimybių pasas.

„Tarkime, apsigyvenate penkioms dienoms viešbutyje. Esate nepaskiepytas ir nepersirgęs. Liksite atskirtas. Jei bus blogas oras, visi galės eiti į restorano vidų, o jūs turėsite kiekvieną dieną darytis testą. Bet Palanga neturės tokių pajėgumų, kad visus ištirtų“, – teigė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė I.Valaitienė.

Palangoje didžiąją dalį turistų sudaro lietuviai, tad verslininkų užtrukusi pandemija taip negąsdina.

„Tikimės, kad ši vasara nebus blogesnė nei praėjusiais metais. Pernai tikrai turėjome gerą vasarą. Aišku, šiemet su vakcinacija ir Galimybių pasu žmonės pradės daugiau keliauti, dalis žmonių rinksis ir užsienį. Bet mes vis vien galvojame, kad dar yra tų apribojimų. Tebėra saviizoliacijos terminai, brangūs testai, tada išauga ir išvykimo kaštai“, – sakė I.Valaitienė.

Nuotaikos – optimistinės

Tačiau pajūrio miestai sutinka, kad jų turizmui pandemija smogė dar ne taip skaudžiai kaip kitiems.

„Pajūryje nuotaikos tikrai yra truputį geresnės nei kitoje Lietuvos dalyje. Vis dėlto mūsų jūra traukia žmones. Teko girdėti, kad Vilniuje buvo laikotarpis, kai viešbučių užimtumas siekė 5 proc. Klaipėdoje jis buvo didesnis. Aišku, kurortams yra dar lengviau“, – kalbėjo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė R.Savickienė.

Jai pritarė ir Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ atstovė.

„Apgyvendinimas vis dėlto yra pagrindinis mūsų verslo arkliukas. Kol kas vietinis verslas dar turi daug optimizmo“, – tikino A.Ivanova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių