Policija naikins patrulių rinktinę

Jau netrukus Klaipėdoje neliks policijos patrulių rinktinės. Uostamiesčio policininkai vykdė eksperimentą, kuris vadovams pasirodė vertas dėmesio, todėl tokios pat permainos gali sulaukti ir kitų mūsų šalies didmiesčių komisariatai.

Vykdė eksperimentą

Visai neseniai buvęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinės viršininkas Darius Petraitis tapo Viešosios tvarkos tarnybos vadovu.

Vadovauti areštinei nuo vakar pradėjo ilgą laiką Patrulių rinktinei vadovavęs Gedas Sakalauskas.

Paklaustas, kas vadovaus komisariate patruliams, Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas nustebino pasakydamas, kad esama planų rinktinę naikinti.

"Jau metus vykdome eksperimentą, sujungėme didžiąją patrulių rinktinės dalį su Klaipėdos komisariato Nusikalstamų veikų registracijos skyriumi. Suformavome bendrus tyrėjų ir patrulių ekipažus. Matome, kad toks bandymas pasiteisino, kaip gerąją praktiką šį modelį, matyt, naudos ir visi šalies didieji miestai. Mes pasiūlėme šį būdą, todėl kartu su Šiaulių apskrities policijos komisariatu atlikome eksperimentą", – pasakojo A.Motuzas.

Ne visi patruliai mano, kad naujoji tvarka yra efektyvi.

Kai reaguodami į skundą dėl smurto artimoje aplinkoje pareigūnai pradeda oficialias procedūras, tai gali trukti visą valandą. Tai reiškia, kad tuo pat metu mišraus ekipažo nariai negali išskubėti į kitą vietą, kur galbūt jų pagalbos žmonėms reikia labiau.

Sumenko pajėgos

Pasirodo, patrulių rinktinėje jau seniai trūko pareigūnų, etatų buvo kur kas daugiau nei dirbančių, todėl reaguoti į įvykius patruliai jau nebespėdavo.

Į pagalbą patruliams tekdavo pasitelkti teritorinio komisariato pareigūnus, anksčiau vadintus apylinkės inspektoriais.

Galiausiai patrulių rinktinės policininkai mieste ėmė dirbti tik savaitgaliais ir naktimis. Darbo dienomis didžiausias darbo krūvis reaguojant į gyventojų pranešimus ir pagalbos prašymus tekdavo komisariato darbuotojams.

A.Motuzas prilygino tokiam darbui liaudies mėgstamą priežodį, kad trijų auklių auginamas vaikas būna be galvos.

 

Komisariato vadovai pastebėjo, kad policijos transportas naudojamas neracionaliai, netinkamai paskirstomas darbas ir pareigūnams.

Todėl buvo pasiūlyta patrulius sodinti į bendrą ekipažą su įvykių tyrėjais, formuoti mišrius ekipažus, kad į tą pačią vietą nereikėtų pirma siųsti patrulių, o paskui dar ir nusikaltimą tiriančių pareigūnų.

Prie tokių ekipažų prijungti ir kelių policininkai, kurie kartais kabinetuose laukdavo iškvietimo į eismo įvykį ištisas paras.

Klaipėdoje imta dirbti taip pat, kaip jau senokai dirbo rajonų komisariatų policininkai.

"Taip, didžiajai daliai patrulių perėjus į miesto komisariato Nusikalstamų veikų registracijos skyrių, Patrulių rinktinės padalinyje liko bene 15 pareigūnų. Tai buvo tik Rusijos Federacijos generalinio konsulato apsauga ir gal penki patruliai, kurie pasikeisdami reaguoja į įvykius Neringoje. Mobilioji kuopa išliks. Policijos patruliai taps viešosios policijos padaliniu. Artimiausiu metu Policijos departamentas nuspręs Patrulių rinktinę naikinti. Klaipėdos policijos komisariatas turės kur kas daugiau darbuotojų. Norime, kad mūsų darbas būtų kuo efektyvesnis", – dėstė artimiausios ateities planus Klaipėdos apskrities komisariato vadovas.

Keisis ir Kelių policijos darbas, šio padalinio pareigūnų skaičius sumažės, jie bus labiau orientuoti dirbti apskrities keliuose, fiksuos šiurkščiausius vairuojančių ir pėsčiųjų pažeidimus, naudos neviešo patruliavimo būdus.

Aukštesnes pareigas iki šiol užėmę policininkai sulauks pasiūlymo dirbti analogiškas pareigas. Jeigu tokiais pasiūlymais jie nepasinaudos, gaus išeitines išmokas ir galės mėgautis ankstyva pensija.

Komisariatui vadovaus moteris

Šiomis dienomis paaiškėjo dar viena naujiena – Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininke atrankos būdu tapo Rasa Bekėžienė.

Tiesa, tai dar nėra oficialu, dar laukia formaliosios pareigūnės biografijos patikros procedūros.

A.Motuzas vardijo gerąsias R.Bekėžienės savybes.

"Tiek dalykinės, tiek profesinės jos savybės yra aukšto lygio, ji dalyvauja ir akademinėje veikloje. Komisariate dirbo Prevencijos skyriuje, Viešosios tvarkos tarnyboje, o pastaruoju metu vadovavo Kriminalinės policijos informacijos ir analizės skyriui. Ji yra ir mūsų darbo tarybos pirmininkė. Albinas Misevičius, laikinai ėjęs komisariato vadovo pareigas, toliau dirbs Pirmojo veiklos skyriaus vadovu. Mes labai vertiname komisariate seniai dirbančius darbuotojus, jie žino miesto pulsą. Kita vertus, neturime bijoti naujų žmonių atėjimo. Tik judesyje yra gyvybė, stovinčioje pelkėje progreso nebūna", – šmaikštavo A.Motuzas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš teisus

Aš teisus portretas
Aukštesnes pareigas iki šiol užėmę policininkai sulauks aukštesnio pasiūlymo dirbti analogiškas pareigas. Jeigu tokiais pasiūlymais jie nepasinaudos, gaus išeitines išmokas ir galės mėgautis ankstyva pensija. senas pareigūnas žino miesto pulsą. Ar tai vienas kitam neprieštarauja?

Anonimas

Anonimas portretas
Pertvarka vyksta nes trūksta policininkų, bet nesutinkantys dirbti žemesnėse pareigose galės rašyti pareiškimus į pensija. ?????!!!!!!!?????!!!!!

Klaipêda

Klaipêda portretas
Panaikino patrulių rinktine sukūrė Mergelių klubą, juokas pro ašaras kai matai, kad pareigúnê kaip barbê ir pusantro metro ūgio.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių