Politikai negrąžina neteisėtai gautų algų

Klaipėdos politikai pasiryžę varstyti teismų duris, kad jiems į miesto biudžetą nereikėtų grąžinti galimai neteisėtai gautų maždaug 60 tūkst. litų.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas trečiadienį atvers bylą, kurioje atsakovais yra 44 esami ir buvę miesto tarybos nariai.

Ieškinį grąžinti į miesto biudžetą 56 tūkst. 592 litus politikams pateikė Klaipėdos apylinkės prokuratūra. Pinigus reikalaujama grąžinti iš dviejų kadencijų miesto tarybos narių, nes jie galimai neteisėtai gavo atlyginimą už darbą taryboje ir jos komitetuose.

Tokios atlyginimo neteisėtumas motyvuojamas tuo, kad imdami litus už tarybos ir komitetų posėdžiuose praleistą laiką, politikai iš savo darboviečių nepateikė pažymų, jog už tą patį laiką negauna ir pagrindinio atlyginimo.

Prokurorai suskaičiavo, jog kai kurie iš 44 buvusių ir esamų miesto tarybos narių į Klaipėdos biudžetą turi grąžinti po kelis šimtus, tačiau didžioji daugumą - po kelis tūkstančius litų.

Tai, jog miesto tarybos nariai neteisėtai gauna atlygį už posėdžiuose praleistą laiką, išaiškino Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba. Pirmoji apie tokią apgaulę prabilo buvusi Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė, dabar vadovaujanti Finansų ir turo departamentui.

Kontrolieriaus tarnyba išsiaiškino, kad dvigubą atlyginimą politikai gaudavo nuo 2003 metų. Tačiau prokurorai prašo teismo priteisti tik tuos pinigus, kurie buvo sumokėti per 2006-2008 metus, nes įstatymai leidžia išieškoti tik per trejus pastaruosius metus gautas pajamas, o teismą bylą pasiekė 2009 metais.

Politikai, užuot geranoriškai grąžinę pinigus į miesto biudžetą, gynybai pasisamdė žinomą šalies advokatę Laurą Juozumaitę. Ji atstovavo Vyriausiajai rinkimų komisijai byloje prieš Darbo partiją, Nacionalinį egzaminų centrą, kai šis bylinėjosi su abiturientais, gynė kitus garsius atsakovus ar ieškovus.

Klaipėdos politikams atlyginimo už tarybos ir komitetų posėdžiuose praleistas valandas mokėjimas sustabdytas nuo 2008 metų liepos. Tačiau politikams, kurie pristato pažymas iš savo darboviečių, kad už tą patį laiką negauna pagrindinio atlyginimo, išmokos yra mokamos.

Tarybos nariai, atsižvelgiant į tai, kiek valandų jie praleisdavo posėdžiuose, per mėnesį gaudavo apie 100 litų.


Šiame straipsnyje: klaipėdos politikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių