Potvynio nebus, bet gelbėjimo tarnybos pasiruošusios

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis ir ministerijos sekretorius Stanislovas Liutkevičius dalyvauja išvažiuojamajame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje, kuris vyksta Šilutės rajono savivaldybėje. Komisija aptaria esamą situaciją, prognozes ir apžvelgia institucijų pasirengimo galimam šių metų potvyniui Nemuno žemupyje problemas ir trūkumus.

 „Tikėkimės, kad šiais metais potvynio nebus arba jis bus labai nedidelis, bet ruoštis reikia, - sakė ministras R.Palaitis. - Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos potvyniui ruošiasi, bet tikisi, kad jo lygis bus kuo mažesnis. Paradoksalu, tačiau pasieniečiams potvynis - gera žinia: kuo didesnis potvynis, tuo didesnės užkardos kontrabandininkams. Kontrabanda per sieną potvynio metu sustoja“.

Hidrometeorologijos tarnybos prognozėmis, šiais metais potvynis Nemuno žemupyje bus mažesnis už vidutinį ir jo dydį nulems ledų sangrūdos bei nauji iškritę krituliai. Potvynio metu gali būti užlieta apie 11 tūkst. ha teritorijos, kelias Šilutė - Rusnė bei nemaža dalis vietinės reikšmės kelių.  Be to, atšilus orams, dar Nemunui ir Minijai nepatvinus, pradės tirpti žemesnėse Nemuno deltos vietose, laukuose ir kanaluose esantis ledas, todėl tos vietovės taip pat bus apsemtos. Potvynio mastas priklausys ir nuo oro sąlygų. Jei vyraus sausi, saulėti orai, potvynis bus mažesnis. Jei atšils staiga ir sniego tirpsmo metu iškris nemažai kritulių - potvynis bus didesnis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) prie VRM direktoriaus pavaduotojas Artūras Račkauskas  komisijos nariams pristatė potvynio zonoje dislokuotų pajėgų pasirengimą, esamą situaciją pamaryje, aptarė veiksmų koordinavimo klausimus, problemas, su kuriomis teko susidurti ankstesniais metais mažinant potvynio padarinius gyventojams Nemuno upės baseine.

Šilutės ir Pagėgių savivaldybių priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų atstovai išsakė problemas, su kuriomis nuolat susiduria gelbėtojai ir vietiniai gyventojai. Dėl nesutvarkytos ir darbui reikiamai neparengtos polderių sistemos užliejamos pievos, keliai, nukenčia gyventojai. Tikimasi, kad Klaipėdos ir Tauragės apskričių pasirengimo potvyniams ir potvynių padariniams šalinti 2007-2015 m. programoje atsiras lėšų restauruoti polderių sistemą.

„Suprantu, kad įsibėgėjanti ekonominė krizė šalyje neleis pakoreguoti šios programos tokiais terminais, kaip norėtųsi, tačiau įvertinus visas aplinkybes ir sulaukus pasiūlymų iš merų, rengsime šios programos pakeitimą“, - sakė ministras R.Palaitis.

Vidaus reikalų ministras R.Palaitis, grįžęs iš Šilutės duos pavedimą PAGD direktoriui Remigijui Baniuliui parengti Vyriausybės nutarimą dėl Klaipėdos ir Tauragės apskričių pasirengimo potvyniams ir potvynių padariniams šalinti 2007-2015 m. programos korekcijos.

Ministras R.Palaitis apgailestauja, kad ekonominio šalies pakilimo metu minėta programa buvo vykdoma vangiai. Per 2007-2009 m. programoje numatytoms priemonėms vykdyti buvo planuota skirti daugiau nei 8 mln. litų, realiai skirta kiek daugiau nei 1 mln. „Esant tokiam numatytų priemonių finansavimo atsilikimui, tikėtis paprastos situacijos kovojant su potvynio padariniais, būtų sunku, tačiau guodžia tai, kad ir priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų pareigūnai ir kariškai gelbėjimo darbams yra stropiai parengę visą turimą techniką, sudarę gelbėjimo planus“, - sakė ministras R.Palaitis. 

Pasak PAGD prie VRM direktoriaus R.Baniulio, PAGD sudarė pajėgų valdymo grupę bei patvirtino pasirengimo galimam potvyniui Nemuno baseine veiksmų planą. Prireikus numatyta galimybė į potvynio zoną siųsti mobilųjį valdymo punktą.

Nuo potvynių kenčiantiems pamario gyventojams ruošiasi padėti ir Lietuvos kariai. Pagrindinės nuolatinės parengties pajėgos prireikus į potvynio zonos vietas pasirengusios atvykti per 48 valandas, o iškvietus rezervo pajėgas, šios prisistatys per 24 valandas.

Paieškos ar gelbėjimo operacijų metu Valstybinei priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai pritrūkus pajėgų ar technikos, taip pat savivaldybių ar apskričių ekstremalių situacijų valdymo centrų vadovams paprašius, bus pasitelktos Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM pajėgos ir technika.

Šilutės rajono meras Virgilijus Pozingis susitikimo su ministru R.Palaičiu metu sakė viliąsis, kad suvienijus kelių ministerijų finansines pajėgas ir iniciatyvą būtų galima išspręsti ne tik nuolat potvynio keliamas problemas, bet ir įgyvendinti gražią idėją: šioje teritorijoje nutiesti dviračių takus, kurie susisiektų su Sovietske esančia dviračių trasa.

 Taip būtų išspręstas pajūryje gyvenančių ir atostogaujančių žmonių laisvalaikio užimtumo klausimas. Pasak mero, įgyvendinti šią idėją viena savivaldybė arba viena ministerija nėra pajėgios, todėl meras paprašė vidaus reikalų ministrą R.Palaitį būti vedliu sprendžiant minėtas problemas ir suvienijant Žemės ūkio, Susisiekimo, Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijas, kad ši idėja būtų realizuota.   


Šiame straipsnyje: potvynisPamarys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių