Pereiti į pagrindinį turinį

Pradedamas gaminti L. Stulpino medalis

2014-02-03 09:52

Jau šiemet per Europos jūros dieną, o vėliausiai Jūros šventės metu už ypatingus nuopelnus Lietuvos vandens transportui ir jūrų pramonei gali būti įteiktas pirmasis Liudviko Stulpino vardo medalis.

Jau šiemet per Europos jūros dieną, o vėliausiai Jūros šventės metu už ypatingus nuopelnus Lietuvos vandens transportui ir jūrų pramonei gali būti įteiktas pirmasis Liudviko Stulpino vardo medalis.

Medalio steigėja – Lietuvos susisiekimo ministerija. L.Stulpino vardo apdovanojimo medalio komplektą sukurti ir pagaminti netrukus užsakys Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Šiuo metu paskelbtas šio medalio kūrimo ir pagaminimo konkursas.

"Tikėtina, kad L.Stulpino vardo medalis bus sukurtas ir pagamintas per du mėnesius. Realu, kad jau pirmasis galėtų būti įteiktas gegužės viduryje per Europos jūros dieną", – teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Rinkodaros skyriaus viršininkė Kristina Gontier.

Iš viso direkcija užsakys pagaminti 100 medalių komplektų. 50 medalių turi būti pagaminta per 20 dienų nuo jų etalono patvirtinimo, dar 50 medalių iki 2015 metų kovo 1 dienos.

Vieną komplektą sudarys medalis ne mažiau kaip iš 35 gramų sidabro ir 5 gramų aukso ir medalio miniatiūra (sumažinta medalio kopija) iš ne mažiau kaip 9 gramų sidabro ir 2 gramų aukso.

Visas komplektas su sertifikatu bus talpinamas į specialią dėžutę. Numatyta, kad tiek medalis, tiek miniatiūra turi būti tvirtinami prie drabužių. 

Koks bus galutinis L.Stulpino medalio eskizas, paaiškės konkurso metu. Šiuo metu yra patvirtintas pradinis eskizas. Pagal jį medalio pagrindą sudaro stilizuotas Maltos kryžius. Jo galuose įkomponuoti jūreivystės simboliai inkarai. Tarp kryžiaus galų švyti navigacijos simbolio "Vėjų rožės" spinduliai. Medalio centre apskritime yra jūrų kapitono, pirmojo Klaipėdos uosto kapitono L.Stulpino atvaizdas. Apskritime iš šonų ir viršuje įrašyta "Jūrų kapitonas Liudvikas Stulpinas", apačioje jo gimimo ir mirties datos – 1871.XII.04 – 1934.VII.15. Kitoje medalio pusėje viršuje turi būti įrašas "Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija", apačioje medalio numeris, apskritimo viduje įrašas – "Už ypatingus nuopelnus Lietuvos vandens transportui ir jūrų pramonei".

"Pagal vertę ir finansinę išraišką medalis bus pakankamai brangus. Jis bus teikiamas ypatingomis progomis ir transporto sistemai ypač nusipelniusiems žmonėms", – teigė K.Gontier.

Jau yra parengti ir L.Stulpino medalio teikimo nuostatai. Įvairiuose jūrų transportininkų susiėjimuose neoficialiai svarstoma, kam turėtų būti įteiktas pirmasis medalis, pažymėtas garbingu 001 numeriu.

Bus siekiama, kad L.Stulpino vardo medalis būtų prestižinis. Jis nebus teikiamas taip dažnai, kaip iki šiol buvo teikiami Lietuvos jūrų transporto darbuotojų garbės ženklai.

Pirmasis toks ženklas, pažymėtas numeriu 001, buvo įteiktas 2004 metų balandžio 29 dieną laivų kapitonui, buvusiam Lietuvos jūrų laivininkystės vadovui Antanui Anilioniui. Per 10 metų iš viso išdalinti 138 jūrų transporto darbuotojų garbės ženklai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų