Prasidėjo paskutinis Rusnės kelio rekonstrukcijos etapas: sodina 314 medžių

Skandalais dėl viešųjų pirkimų garsėjusi kelio į Rusnę rekonstrukcija pasiekė paskutinį etapą – čia atsodinami medžiai, kurie buvo iškirsti prieš pradedant estakados statybą.

Linguos ir beržai, ir uosiai

Nors žmonės ir rengė protesto akcijas dėl 300 medžių, kuriuos buvo nuspręsta iškirsti, tačiau jų balsas nebuvo išgirstas. Pakelėje žalialapius pašalino.

Baigus estakados ir kelio Šilutė–Rusnė ruožų rekonstrukciją, Lietuvos automobilių kelių direkcija skelbė viešąjį konkursą dėl medžių atsodinimo šiame kelyje.

Jį laimėjo Gedimino Valašino vadovaujama įmonė "Megaplantas".

Sutarties suma siekia 44,3 tūkst. eurų. Už juos turėtų būti pasodinta keli šimtai medžių.

Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė tikino, jog sodinukai į pamarį bus gabenami etapais.

Medžių sodinimo darbai įkainoti daugiau nei 14 tūkst. eurų suma. Dar 7 tūkst. prireiks sodinukų gabenimo priemonėms, šaknų sutvirtinimo medžiagoms, kuolams.

"Bus pasodinta 314 medelių – uosių, beržų, juodalksnių ir gluosnių. Sodinimo darbus planuojama užbaigti per dvi savaites", – pasakojo seniūnė.

Už sodinuką – 55 eurai

Sutartyje pažymėta, jog iš viso bus pasodinta 99 juodalksniai, kurių vienas kainuoja šiek tiek daugiau nei 40 eurų. Augs 168 beržai, kurių nupirkta po 55 eurus už sodinuką. Ruošiamasi sodinti ir 26 uosius, kurių vienas kainuos 55 eurus.

Medžių sodinimo darbai įkainoti daugiau nei 14 tūkst. eurų suma. Dar 7 tūkst. prireiks sodinukų gabenimo priemonėms, šaknų sutvirtinimo medžiagoms, kuolams.

Rusnės estakados statybos darbai baigti pavasarį. Tai vienas ilgiausių tokio tipo inžinerinių statinių Lietuvoje.

750 metrų ilgio, dviejų eismo juostų estakada iškilusi ant 416 spraustinių polių. Čia sumontuotos 64 kolonos, 16 rygelių ir statinį laiko 170 perdangos sijų.

D. Drobnienės nuotr.

Iš viso monolitinėms konstrukcijoms sunaudota 5 250 tonų betono ir 208 tonos armatūros, kuri,  sujungus į vieną strypą, apytiksliai būtų maždaug 131 km ilgio.

Kartu su estakados statyba vyko ir kelio Rusnė–Šilutė penkių kilometrų ruožo rekonstrukcijos darbai.

Kainavo milijonus

Amžiaus statiniu vadinamos estakados statyba suteikė darbo ir teisininkams.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šią vasarą tenkino Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ieškinį ir neskundžiama nutartimi skyrė Lietuvos automobilių kelių direkcijai 95 tūkst. eurų baudą dėl Rusnės estakados statybų sutarties.

Teismo vertinimu, direkcija, susitarusi su rangovu dėl galimybės vykdyti kelio Šilutė–Rusnė ruožo rekonstravimą ilgiau nei viešojo darbų pirkimų sutartyje nustatytas darbų atlikimo terminas, pažeidė imperatyviąsias teisės normas.

Viešąjį interesą ginanti VPT kreipėsi į teismą, kai atliko kelio rekonstravimo ir estakados statybos darbų pirkimo sutarties vertinimą.

D. Drobnienės nuotr.

Anot VPT, direkcija inicijavo esminių sutarties pakeitimų, o netinkamas konkurso planavimas ir pirkimo objekto suskaidymas į kelis darbų pirkimus sudarė prielaidas neracionaliam lėšų naudojimui.

VPT buvo rekomendavusi Kelių direkcijai dėl pažeidimų nutraukti kelio Šilutė–Rusnė estakados statybos sutartį, tačiau direkcija to nepadarė motyvuodama, kad taip būtų sužlugdytas vietos gyventojams svarbus projektas.

Beveik 9,5 mln. eurų vertės sutartis 2017 m. gruodį pasirašyta su "Kauno tiltų" ir "TEC Infrastructure" (buvusiu Tiltų ekspertų centru) konsorciumu.

Pirkimo kaina neviršijo suplanuotos lėšų sumos – 10 mln. eurų. Tačiau dėl papildomų darbų projekto vertė išaugo dar šešiais milijonais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo  portretas
Iššvaistyta 44 tūkstančiai. Tūlas kaimietis už tūkstantį eurų būt pasodinęs 500 medelių.

Š ū do vid 19

Š ū do vid 19 portretas
MEDELIA
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių