Prekeiviai traukiasi iš uostamiesčio gatvių

Atšalus orams, klaipėdiečiai, pirkdami vaisius iš lauko prekeivių, turėtų atidžiau įvertinti jų kokybę. Neatspariausi šaltiems orams – bananai, greipfrutai ir arbūzai.

Atšalus orams, klaipėdiečiai, pirkdami vaisius iš lauko prekeivių, turėtų atidžiau įvertinti jų kokybę. Neatspariausi šaltiems orams – bananai, greipfrutai ir arbūzai.

Prekiauja ir visus metus

Uostamiestyje prekyba vaisiais ir daržovėmis gatvėje yra populiariausia lauko prekybos veikla. Taip yra jau kelerius metus. Verstis šia veikla šiemet išduota apie 80 leidimų.
Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas tvirtino, kad, atšalus orams, šiek tiek sumažėjo asmenų, norinčių prekiauti vaisiais ir daržovėmis lauke.

"Prekeivių vaisiais ir daržovėmis jau po truputį mažėja. Kai kurie jau pasitraukia. Daugiausia žmonės šia veikla verčiasi vasarą", – tvirtino vyriausiasis specialistas.

Tačiau R.Armonas pabrėžė, kad yra prekeivių, kurie šia veikla užsiima visus metus. Paprastai jų būna apie 20–30. Kaip bus šiemet, anot vyriausiojo specialisto, neaišku.

"Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus prekiauti vaisiais ir daržovėmis lauke galima, kol temperatūra yra ne žemesnė nei 5 laipsniai šilumos. Jei temperatūra yra aukštesnė, tai galima daryti ir visus metus", – komentavo vyriausiasis specialistas.

Nukenčia vaisių kokybė

Nors lauko prekyba leidžiama, kol termometro stulpelis nukrenta iki 5 laipsnių šalčio, tačiau kai kurie vaisiai ir daržovės – lepesni.

"Yra nustatytos rekomenduojamos produktų laikymo sąlygos. Jei šiuos galima laikyti šaldytuve, tai galima ir jais prekiauti lauke, atšalus orams", – tvirtino Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė.

Tačiau, pasak jos, kai kurie produktai turi būti laikomi aukštesnėje temperatūroje. Lepiausi šiuo atveju – bananai. Jie gali būti laikomi ne žemesnėje nei 13 laipsnių šilumos temperatūroje.

Panašiai yra ir su arbūzais. Greipfrutus ir citrinas galima laikyti  ne žemesnėje nei 10 laipsnių šilumos temperatūroje.

Anot J.Mačiulienės, žiemą šiais produktais prekiauti negalima, nes nukenčia jų kokybė.

Atšalus orams, klaipėdiečiai, pirkdami vaisius iš lauko prekeivių, turėtų atidžiau įvertinti jų kokybę. Neatspariausi šaltiems orams – bananai, greipfrutai ir arbūzai.

Mažiau lepūs yra apelsinai ir obuoliai. Pirmieji gali būti laikomi iki 1, antrieji – 2 laipsnių šilumos temperatūroje. Prieskoninės daržovės, žalumynai – iki nulio.

"Jei vaisiai ir daržovės laikomi žemesnėje temperatūroje nei numatyta, gali nukentėti jų kokybė. Įvertinti bananų kokybę nėra sudėtinga – jie pajuoduoja. Sudėtingiau su arbūzais, tačiau jais gatvėje mažai kas prekiauja. Be to, dabar ne jų sezonas", – tvirtino pavaduotoja.

J.Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad dauguma prekeivių dirba jau daug metų ir jie žino prekybos vaisiais ir daržovėmis reikalavimus.

Pastarąjį kartą Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba lauko prekybos patikrinimus vykdė vasarą, kai buvo braškių sezonas.

Dabar juos ketinama organizuoti, spustelėjus šaltukui. Bus žiūrima, kokia produktų, kuriais prekiaujama, kokybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rašytojams

Rašytojams portretas
Atšąlus orams? Kai dieną sušyla iki 13 laipsnių ir šviečia saulė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių