Prekeivius kausto nežinomybė: senasis turgus miršta?

Senajame turguje akis bado ištuštėję prekystaliai. Anot klaipėdiečių, turgaus vaizdas nė iš tolo nebeprimena kadaise klestėjusios turgavietės, kur nuolat zujo pirkėjai, o prekystaliai lūžo nuo siūlomų prekių. Kai kurie turgaus prekeiviai neslėpė, kad dėl pečius užgriuvusių didelių mokesčių prekiauti tapo per brangu.

Teigė, kad prekiauti neapsimoka

Darbo dieną Klaipėdos Senajame turguje stigo ne tik prekiautojų, bet ir pirkėjų.

Anot turgavietėje kalbintų prekeivių, turgus pamažu nyksta, o žmonės dažniau suka apsipirkti į parduotuves ir prekybos centrus.

Pastebimai sumažėjus pirkėjų srautui, išsilaikyti turguje dirbantiems prekybininkams darosi vis sudėtingiau.

Didžioji dalis kalbintų prekybininkų garsiai svarsto, kad netrukus prekiauti turguje nebeapsimokės, mat mokesčiai už prekybos vietos nuomą smarkiai tuština kišenes.

Patraukliausių prekybos vietų nuomos kaina padidėjo apie 50 procentų, atokiau nuo pagrindinio srauto esančių prekystalių nuoma – apie 10–20 procentų. Paviljonuose kainų nekėlėme visai.

"Jeigu bus nuspręsta ir vėl kelti mokestį, ateityje nebeliks kam prekiauti. Už vietą moku keturis eurus per dieną. Anksčiau mokėdavome tris. Pirkėjų beveik visai nebėra. Galima sakyti, kad turgus miršta", – kalbėjo vardo atskleisti nepanorusi prekybininkė.

Moteriai antrino turgavietėje prekiaujantis pusamžis vyras.

"Kainos tikrai pakilo. Plotas skaičiuojamas metrais. Vienas metras atsieina keturis eurus. Per mėnesį už savo prekystalį sumoku 150 eurų. Laisvų vietų aplink pilna. Nebėra nei pirkėjų, nei pardavėjų", – tikino pašnekovas.

Moka už asfaltą?

Kai kurie turgaus prekeiviai tikino už vietą palapinei ir automobiliui kas mėnesį atseikėjantys apie 400 eurų.

Jų manymu, tokia suma yra neadekvati.

Pastangos: G.Paulikienės teigimu, kol kas investuotojų paieškos naujų vaisių nedavė. (Vytauto Petriko nuotr.)

"Nuo uždarbio mums lieka tik centai. Mokame didžiulius pinigus tik už asfaltą. Palapines atsivežame ir pasistatome patys. Mums duoda tik prekystalius, kuriuos taip pat patys atsinešame iš turgaus aikštės. Darbas tikrai nėra lengvas, dirbame nuo ankstaus ryto, kilnojame sunkias dėžes su prekėmis. Sumokėjus mokesčius, uždarbio beveik nelieka, didžiąją dalį tenka atiduoti", – pasakojo vardo atskleisti taip pat nepanorusi prekybininkė.

Gėlėmis prekiaujantis prekybininkas Tomas taip pat pažymėjo, kad mokestis pernai išties kilo.

"Už užimamą plotą kasdien moku 15 eurų. Prieš keletą metų mokestis siekė 10,5 euro. Suprantu, kad kainos keliamos tada, kai rengiamasi remontuoti, tvarkyti teritoriją. Visgi mokesčiai auga, o pokyčių taip ir nesulaukėme. Gerai, kad šiemet mokesčiai nebekilo", – teigė prekybininkas.

Kiekvienas prekybininkas gali pasirinkti, kur turguje nori prekiauti.

Pirkėjams geriausiai matomų ir pasiekiamų prekystalių nuoma – brangesnė, atokesnių kainuoja keliais eurais pigiau.

"Staliukas čia yra prestižinė vieta. Jo nuoma dienai kainuoja devynis eurus. Aš už savo prekystalio dalį moku šešis eurus kasdien. Kadangi nėra žmonių, verstis sudėtinga. Jeigu būtų daugiau pirkėjų, problemų dėl mokesčių nekiltų", – kalbėjo prekybininkė Laima.

Pastebimai sumažėjus pirkėjų srautui, išsilaikyti turguje dirbantiems prekybininkams tampa vis sudėtingiau.

Skundžiasi ne visi

Ne visiems Senajame turguje prekiaujantiems žmonėms mokesčiai atrodo neįkandami.

"Mums niekas nepabrango, pasižiūrėkite, kituose turguose daug brangiau, už kvadratinį metrą prašo 51 euro", – kalbėjo skundais pasipiktinusi prekiautoja.

Kitos turguje daržovėmis, vaisiais prekiavusios moterys pasakojo, kad prasidėjus braškių, vyšnių, trešnių sezonui užsidirbti pavyksta, tad ir dėl mokesčių problemų nekyla.

Anot moterų, sudėtingiausia močiutėms, kurios atsineša parduoti savo užaugintas žoleles, prieskonius. Jų kaina neretai nesiekia nė pusės euro.

Tenka mokėti ir už tualetą

Klaipėdos Senojo turgaus vyriausioji inspektorė Liliana Leparskaitė tikino, kad skundų dėl mokesčių nesulaukta.

"Siūlome platų pasirinkimo spektrą tiek prekybos vietų, tiek ir įkainių. Patraukliausių vietų nuoma dienai kainuoja devynis eurus, šalia esančių – keturis. Įkainiai yra modifikuoti. Kiekvienas prekybininkas turi laisvę rinktis", – kalbėjo L.Leparskaitė.

Mokestis: prekeiviams teigiama, kad šiemet planų didinti mokesčius nėra. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Anot inspektorės, lauko prekybininkai, kurie prekiauja palapinėse, užsiima didelį plotą, jiems reikalinga vieta automobiliams, tad ir mokestis atitinkamas.

Trečiadieniais ir šeštadieniais prekybos vietos nuoma palapinėse prekiaujantiems žmonėms kainuoja dešimt, o kitomis savaitės dienomis – aštuonis eurus.

Inspektorės teigimu, pernai nuomos kaina kiek pakilo, tačiau šiemet planų didinti mokesčius nėra.

"Šiemet nuomos kainos nekilo ir neplanuojame jų kelti. Pernai pirmą kartą po dešimties metų keitėme įkainius, kadangi kitu atveju išsilaikyti būtų sudėtinga. Patraukliausių prekybos vietų nuomos kaina padidėjo apie 50 procentų, atokiau nuo pagrindinio srauto esančių prekystalių nuoma – apie 10–20 procentų. Paviljonuose nuomos kainų nekėlėme visai", – atskleidė L.Leparskaitė.

Anot turgaus atstovų, prekiautojams suteikiamos dar ir papildomos nuolaidos, kaip, pavyzdžiui, sumažintas mokestis už naudojimąsi tualetu, automobilių stovėjimo aikštele.

Planuojama išleisti 3 mln. eurų

Dar visai neseniai Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete svarstyta, koks likimas laukia verkiant remonto prašančios Senojo turgaus aikštės su prieigomis.

Šiuo metu turgaus aikštės danga suskeldėjusi, susidėvėjusi, sunkios lauko paviljono konstrukcijos užgožia erdvę, pasigendama prieigų neįgaliesiems.

Planuojama rekonstruoti Turgaus aikštę, pakeisti jos suplanavimą, atnaujinti dangas, Šaltkalvių, Aukštąją, Skerdėjų, Bružės ir Turgaus aikštės tęsinio gatves bei prekybos paviljoną.

Taip pat svarstoma įrengti daugiau mažosios architektūros elementų, pasodinti želdinių, nutiesti inžinerinius tinklus.

Prekybininkų ir turgaus lankytojų saugumą užtikrins nauja vaizdo stebėjimo sistema.

Turgaus teritorijos pertvarkymas iš viso turėtų atsieiti per 3 mln. eurų.

2,5 mln. eurų planuojama gauti iš ES fondų, daugiau nei 217 tūkst. eurų – iš valstybės biudžeto, apie 625 tūkst. eurų bus Klaipėdos savivaldybės biudžeto lėšos.

Šiuo metu vyksta projektavimo darbai, vėliau prasidės rangovų paieškos.

Projektą planuojama įgyvendinti per trejus metus.

Tikimasi, jog įgyvendinus projektą turgavietė atgis ir vėl taps patraukli prekybininkams ir pirkėjams.

Ieško investuotojų

Siekdama užtikrinti turgaus halės rekonstrukciją, turgaus teritorijos vystymą, pagerinti jos teikiamų paslaugų kokybę, miesto savivaldybės administracija paskelbė bendrovės "Senasis turgus" investuotojo paiešką.

Investuotojas turėtų padidinti bendrovės įstatinį kapitalą įnešdamas per 1,6 mln. eurų įnašą.

Tuomet nuosavybės teise iš miesto savivaldybės galės įgyti iki 49 proc. bendrovės akcijų ir tapti jos akcininku.

Iki šiol investuoti į Senojo turgaus rekonstrukciją norą pareiškė tik viena bendrovė – "Tilžės turgus".

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Turto skyriaus patarėjos Genovaitės Paulikienės, kol kas investuotojų paieškos naujų vaisių nedavė.

"Tai ilgas procesas, kuris gali pareikalauti daug laiko", – teigė G.Paulikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pardaveja

Pardaveja portretas
Senajam turguje pradzioje veikia " Kaimynu turgelis",tai vieta per liepos menesi brango 3 kartus. Tuo labiau cia zmones prekiauja ne del biznio,o uz kelis centus parduoda nebenaudojamus daiktus. Cia turi but isvis uz vieta simboline kaina. Keliant kaina uz vietas,Senasis turgus niekada neatsigaus,o dar daugiau praras pardavejus.

partija

partija portretas
cia pasaulio valdovu plano dalis-sunaikint smulkuji versla ir padaryt monopolija...visur tas vyksta

Pasižiūrėjus į ką pavirto

Pasižiūrėjus į ką pavirto portretas
turgai kur didžiausia bėda yra neįperkamos vietų ir paslaugų prekybininkams kainos, į galvą ateina mintis kad gal reikėtų organizuoti nelegalius turgelius įvairiose miesto vietose. Na tokius kur buvo Dituvos pievoje. Jis vyko visai už dyką kol bandiugos neuždėjo savo letenos ir ,,nesucivilizavo".Pasižiūrėjus tai nieko tuose turguose be plytelių ir ,,euroremonto" nepadaro o kas prekybininkui ir pirkėjui yra svarbiausia? Vienam-parduoti, kitam - nupirkti
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
Daugiau straipsnių