Premjerui – mero skundas dėl K.Vintilaitės (papildyta)

Klaipėdiečiams patarusi kol kas nemokėti šiukšlių mokesčio, bet jam skirtus pinigus pasidėti į stalčių Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė apskųsta savo darbdaviui - premjerui Andriui Kubiliui.

Dienraštis „Klaipėda“ šią savaitę rašė, jog nemažai klaipėdiečių vis dar nesupranta, ar reikia mokėti už atliekų išvežimą ir tvarkymą, nes šį mokestį nustačiusi tvarka yra paskųsta teismui.

Du Seimo nariai siekia įrodyti, kad mokestis už šiukšles nuo buto ploto yra skaičiuojamas neteisėtai. Į teisminį ginčą trečiąją šalimi yra įtraukta ir Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas parlamentarų skundą atmetė kaip nepagrįstą. Ši nutartis yra paskųsta Vyriausiajam administraciniam teismui, tačiau bylos nagrinėjimo data dar nepaskirta.

Kol vyksta teisminiai ginčai, nemažai klaipėdiečių smalsavo, ar reikia mokėti už atliekų išvežimą. „Gal ir įžūliai pasakysiu, tačiau gyventojai už atliekų išvežimą galėtų nemokėti, bet pinigus turėtų pasidėti į stalčių“, - klaipėdiečiams per žiniasklaidą patarė K.Vintilaitė.

Tokį patarimą ji davė todėl, kad jei aukščiausios instancijos teismas pripažins, jog rinkliava už šiukšles rinkta neteisėtai, žmonėms bus sunku išsiieškoti sumokėtus pinigus. Tačiau jei teismas nuspręstų, kad rinkliava neprieštarauja jokiems įstatymas, klaipėdiečiai turės sumokėti visus mokesčius nuo jų įvedimo datos.

Dėl tokio patarimo K.Vintilaitę Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius apskundė Ministrui Pirmininkui A.Kubiliui. Miesto vadovas įsitikinęs, kad viešu pasisakymu Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje ragina pažeisti įstatymą - nemokėti teisėtos rinkliavos.   

„Manome, kad tokie Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės vieši pasisakymai vertintini kaip politikavimas ir prieštarauja Savivaldybių administracinės priežiūros įstatyme įtvirtintiems šios institucijos tikslams, menkina Savivaldybės tarybos dalykinę reputaciją, mažina pasitikėjimą Savivaldybės tarybos priimtais teisės aktais, vietos valdžia, suponuoja visuomeninių teisinių santykių nestabilumą, apsunkina ir taip sudėtingą savivaldybės biudžeto lėšų surinkimą“, - rašte A.Kubiliui dėstė R.Taraškevičius.

Jis prašo pradėti patikrinimą iš išsiaiškinti, ar K.Vintilaitė savo pasisakymu nepadarė tarnybinio nusižengimo.

Bendrovės „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ direktorius Šarūnas Reikalas pabrėžė, jog rinkliava už atliekų tvarkymą yra galiojanti, tad mokesčius mokėti privalu. Jis pasidžiaugė, jog klaipėdiečiai šiukšlių mokestį moka geriausiai Lietuvoje.  

Papildyta:

K.Vintilaitė apie R.Taraškevičiaus skundą premjerui sužinojo tik iš žurnalistų. Ji teigė kol aks nesulaukusi informacijos, ar dėl jos viešų pasisakymų pradėtas tyrimas ištirti galimą tarnybinį nusižengimą.

K.Vintilaitė teigė, kad ji yra atsakinga už savo žodžius ir mano, kad taip pasisakyti ji turėjo teisę.

„Į mane ir raštu, ir žodžiu, ir telefonų kreipiasi nemažai žmonių, kurie nebeišgali susimokėti rinkliavos už atliekų išvežimą. Jie teiraujasi, ar tokį mokestį reikia mokėti. Aš į klausimus privalau atsakyti. Jiems taip pat paaiškinu, kad teisminiai ginčai dėl norminio teisės akto teisėtumo dar nėra pasibaigę. Bylos dėl skolų išieškojimo yra stabdomos, kol bus išnagrinėtas parlamentarų skundas dėl mokesčio skaičiavimo tvarkos teisėtumo. Todėl žmonėms sakau, kad nemokėkite, bet pinigus pasidėkite į stalčių, nes mokestį vis tiek gali tekti sumokėti. Manau, kad mano pasisakymai yra teisiškai pagrįsti. Turiu žmonėms padėti savo žiniomis, kurias turiu“, - įsitikinusi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje.


Šiame straipsnyje: šiukšlėsKristina Vintilaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių