Prie Lenkijos krantų rastas laivas suteikė vilčių: tikėjosi rasti net Gintaro kambarį

Šiemet rugsėjį prie Lenkijos krantų rastas vokiečių laivas buvo sukėlęs vilčių, kad juo iš Karaliaučiaus krašto galėjo būti išgabentas Gintaro kambarys.

Išplaukė su pabėgėliais ir turtu

Nedidelis, vos 66 metrų ilgio, 897 tonų talpos garlaivis „Karlsruhe“ buvo paskutinis laivas, kuris 1945 m. balandžio 12 d. išplaukė iš Karaliaučiaus krašto Pilavos uosto prieš rusams įžengiant į Rytų Prūsiją.

Jis dalyvavo gyventojų iš Karaliaučiaus krašto evakuacijos operacijoje „Hannibalas“. Jos metu iš Rytų Prūsijos į Vokietiją buvo perkelta per du milijonus pabėgėlių. Ne visiems pasisekė, dalis nuskendo kartu su juos gabenusiais laivais.

Garlaivis „Karlsruhe“ iš Pilavos uosto išplaukė paskutinysis, manyta, kad į jį galėjo būti pakrautos ir ypatingos vertybės. Tokią jo misiją dar stiprino tai, kad smarkiai pakrautas laivas išplaukė su stipria palyda.

Naras: „Baltictech“ grupės vadovas T.Stachura. / Swiatobrazu.pl nuotr.

Pakeliui ankstyvą balandžio 13-osios rytą jis ir jo palyda – vilkstinė iš 8 laivų – buvo atakuoti rusų lėktuvų. Laivas „Karlsruhe“ nuskendo per tris minutes. Jame buvo įgula, 150 karių, 25 geležinkelio darbuotojai ir 888 pabėgėliai. Iš 1 083 žmonių buvo išgelbėta tik apie 100.

Laivas „Karlsruhe“ jūros dugne niekieno neatrastas pragulėjo iki pat šių metų.

Paslaptis liko neatskleista

Ekspedicijos metu laivą „Karlsruhe“ rado Lenkijos narų komanda. Jo nuolaužos guli už keliasdešimt kilometrų į šiaurę nuo Ustkos, 88 metrų gylyje.

Narų komandos vadovas Tomašas Stachura pasakojo, kad laivas beveik nepažeistas. Jo triumuose rasta nemažai įvairių vertybių: karinių transporto priemonių, porceliano, daugybė dėžių su įvairiais daiktais.

Komanda: „Baltictech“ narai su radiniu. / Redakcijos archyvo nuotr.

Legendinio Gintaro kambario, kurio pėdsakai nutrūko Karaliaučiaus krašte, prieš užimant jį rusams, laive „Karlsruhe“ nebuvo. Nerasta ir jokių užuominų ar pėdsakų, kurie padėtų atskleisti dingusio Gintaro kambario paslaptį.

Po vandeniu: nardytojai su kateriu ieško naujų nuskendusių laivų. / Stachuraphoto.com nuotr.

Nepaisant to, laivo „Karlsruhe“ suradimas yra reikšmingas įvykis. „Karlsruhe“ buvo senas laivas, statytas 1905 m. Bremerhaveno laivų statykloje.

Laive rasta ir apie 360 tonų įvairių prekių, tarp jų ir evakuojamų žmonių asmeninių daiktų.

Stebinančios nuotraukos

Įdomi ir šį laivą atradusių Lenkijos narų misija. Jie priklauso narų grupei „Baltictech“, kuri Baltijos jūroje ieško laivų nuolaužų, pristato šią jūrą kaip vieną įdomiausių nardymo vietų pasaulyje.

Grupė Lenkijoje, konkrečiai Gdynėje, kas dvejus metus rengia konferencijas apie Baltijos jūros nardymo ypatybes, rastas naujas įdomias vietas.

Vieta: naras „Karlsruhe“ laive. / Redakcijos archyvo nuotr.

Šios grupės vadovas T. Stachura yra laikomas vienu aktyviausių Baltijos jūros narų. Jis žinomas ir kaip povandeninių vaizdų fotografas.

Iš maždaug 650 po vandeniu nufotografuotų nuolaužų jis atkūrė XVI a. nuskendusio Švedijos laivo „Mars“ mozaiką. Šiuo jo kruopščiai ir originaliai atliktu darbu susidomėjo netgi pasaulinis žurnalas „National Geographic“, „Mars“ mozaikai paskyręs viršelį.

Radiniai: laive „Karlsruhe“ aptikti daiktai. / Redakcijos archyvo nuotr.

Tarp šios grupės radinių yra ir Šiaurės jūroje surastos 1940 m. nuskendusios Lenkijos povandenio laivo „Orzel“ nuolaužos.

T. Stachuros nuotraukų serijoje „Droga Smierci“ („Mirties kelias“), kur išleistas ir fotoalbumas, pristatyti ir po vandeniu gulintys pabėgėlius iš Rytų Prūsijos plukdę laivai „MS Wilhelm Gustloff“, „SS Steuben“, „MS Goya“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grazinkit

grazinkit portretas
gintarui kambari

Anonimas

Anonimas portretas
Debiliški komentarai,nors tokie ....

Darius

Darius portretas
iš komentarų žiūriu chebrytė nežino,kad gintaro kambarys yra atstatytas pagal to meto nuotraukas ir kad jis visada buvo rusijos nuosavybė.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių