Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš rugsėjo 1-ąją prekybininkai dirbtinai kelia kainas

2010-08-31 05:00
Realybė: prieš pat mokslo metus savo atžaloms norintys nupirkti nukainotų kuprinių žmonės gali nusivilti – kai kur jos net ir su nuolaida kainuoja brangiau nei anksčiau.
Realybė: prieš pat mokslo metus savo atžaloms norintys nupirkti nukainotų kuprinių žmonės gali nusivilti – kai kur jos net ir su nuolaida kainuoja brangiau nei anksčiau. / SHUTTERSTOCK nuotr.

Prieš pat mokslo metus kai kurie prekybininkai ėmė manipuliuoti kainomis – išaugus kuprinių ir batelių paklausai šie dirbtinai pakėlė jų kainas.

Bateliai pabrango dvigubai

Viena klaipėdietė, susiruošusi įsigyti moteriškus batelius, buvo šokiruota, kai apsilankiusi keliose miesto parduotuvėse pamatė, jog jie kainuoja gerokai brangiau nei anksčiau.

Juos moteris buvo nusižiūrėjusi dar rugpjūčio viduryje, tačiau  tuomet nė neįtarė, kad po poros savaičių jie kainuos kone dvigubai.

Bateliai, šalia kurių puikavosi užrašas "Nauja rudens kolekcija", rugpjūčio viduryje kainavo 149 litus. Dabar jų kaina siekia 289 litus.

"Kai prieš kelias dienas nutariau įsigyti tuos batelius ir pamačiau kainą, maniau, kad suklydau. Tačiau atidžiau pažiūrėjusi supratau, jog jie žaibiškai pabrango. Beveik dvigubai", – tikino ponia Rimantė.

Bando gauti daugiau

Klaipėdietei pasiteiravus pardavėjos, kodėl taip akivaizdžiai pabrango bateliai, ši atsakė, jog galbūt moteris apsirikusi. Pardavėja bandė įtikinti, jog ji matė kitus, ne šiuos batelius. Tačiau Rimantė neabejoja, jog nesuklydo.

"Tikrai žinau, kad tai tie patys bateliai – ne kartą juos apžiūrinėjau ir matavausi. Kadangi norėjau juos įsigyti, puikiai atsiminiau ir kainą. Pardavėja pasimetė, kai paklausiau, kodėl pabrango", – piktinosi Rimantė.

Ji įsitikinusi, jog padidindami kainas prekybininkai bando gauti daugiau pelno – jie žino, jog artėjant mokslo metams dauguma žmonių apsipirkinės.

Moteris teigė nė neabejojanti, jog jau netrukus šie bateliai bus neva nukainoti ir vėl kainuos tiek pat, kiek kainavo ir iš pradžių.

Nuolaidos nuo didesnės kainos

Tą pačią dieną Rimantė apgauta pasijuto dar sykį. Moteris, sužinojusi, jog daugelyje sportinių prekių parduotuvių kuprinėms taikomos nuolaidos iki 50 proc., nutarė vieną jų įsigyti. Tačiau ji pastebėjo, jog kuprinės parduotuvėse buvo pabrangintos, o pritaikius nuolaidas jos kainavo tiek, kiek ir įprastai.

"Anksčiau lankiausi sportinių prekių parduotuvėse – įsidėmėjau kuprinių kainas. Tuo metu skubiai man šio daikto nereikėjo, nutariau palaukti nuolaidų. Tačiau tokio prekybininkų įžūlumo nesitikėjau. Jie padvigubino kainas ir neva pritaikė nuolaidas. Visiškas absurdas", – pyko Rimantė.

Pasak klaipėdietės, daugelyje parduotuvių tų pačių kuprinių kainos staiga išaugo iki 169–189 litų, o pritaikius nuolaidas jos kainuoja tiek, kiek visuomet kainavo – nuo 89 iki 129 litų.

"Tai akivaizdus sukčiavimas, nesuprantu, kodėl niekas prekybininkų nekontroliuoja?" – svarstė Rimantė.

Už manipuliavimą – baudos

Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė patvirtino, kad  prekybininkų manipuliavimo kainomis atvejų pasitaiko vis dažniau.

Tad pirkėjai, pastebėję, kad verslininkai, išaugus vienokių ar kitokių prekių paklausai, pasinaudoja padėtimi ir jas pabrangina, raginami kreiptis į vartotojų teises ginančias institucijas.

"Manipuliavimas kainomis yra ne tik vartotojų teisių pažeidimas, bet ir nesąžininga komercinė veikla, už kurią įmonės baudžiamos griežtai. Tad visais atvejais vartotojams pasiskundus pradedami tyrimai", – patikino Z.Čeponytė.

Jos duomenimis, neseniai įsigaliojo teisės aktai, kurie numato, jog nustačius pažeidimus, bendrovės gali būti nubaustos baudomis, kurių dydžiai siekia 3 proc. bendrųjų metinių pajamų. Tačiau taip pat numatyta, kad šios baudos negali viršyti 120 tūkst. litų.

Nors šiuo metu nagrinėjama nemažai vartotojų nusiskundimų, kol kas, anot jos,  griežčiausiomis baudomis nebuvo nubausta nė viena prekybos įmonė.

Po rugsėjo 1-osios atpigs

Z.Čeponytės teigimu, pastaruoju metu apie savo, kaip pirkėjų, teises žmonės sužino vis daugiau, tad daugėja tų, kurie pastebėję pažeidimus, ryžtasi skųstis vartotojų teises ginančioms institucijoms.

Ji teigė atkreipusi dėmesį ir į tai, kad kai kuriais atvejais žmonės būna pradėję ir savo tyrimus – kaip svarius įrodymus jie atneša nuotraukas, kuriose įamžina kainas iki akcijų ir jų metu. Tačiau net ir neturėdami nuotraukų pirkėjai gali rašyti skundus į įvairias institucijas.

Be to, Z.Čeponytė įsitikinusi, jog daugelis žmonių jau tapo sąmoningi ir jais prekybininkai manipuliuoti itin lengvai nebegali.

"Pirkėjai tikrai nebėra tokie, kuriais būtų galima lengvai manipuliuoti. Tad jeigu jie pastebėjo, jog prieš pat mokslo metus kainos nepagrįstai pakilo, tačiau nenori veltis į ginčus, turėtų susilaikyti nuo pirkinių. Tikėtina, kad vos tik praeis rugsėjo 1-oji, jų kainos ir vėl sumažės", – patarė Z.Čeponytė.

Taip pat ji pabrėžė, jog patys verslininkai neturėtų būti suinteresuoti apgaudinėti pirkėjus, nes tai jiems ateityje atsilieptų neigiamai. Specialistė įsitikinusi, jog tokiais atvejais pirkėjai reikiamų daiktų pradeda ieškoti kituose prekybos centruose.

Klaipėdiečiai skundais neatakuoja

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjos pavaduotojos Vijoletos Budriuvienės teigimu, klaipėdiečiai dėl panašių atvejų į šią instituciją kreipiasi, tačiau ne dažnai.

"Dažniausiai mes nagrinėjame skundus dėl gaminių kokybės, o ne dėl padidintos kainos ar klaidingai taikomos nuolaidos. Nors dėl tokių atvejų uostamiesčio gyventojai į mus kreipiasi, tačiau teisybės juos ieškoti iš pradžių siunčiame į kitas institucijas – pirmiausia į Konkurencijos tarnybą", – komentavo V.Budriuvienė.

Jos teigimu, kur kas dažniau vos tik prasidėjus mokslo metams klaipėdiečiai į šią instituciją kreipiasi dėl to, jog prekybininkai nesutinka jiems grąžinti pinigų už įsigytus pratybų sąsiuvinius arba vadovėlius. Tačiau, jos teigimu, pinigus už šias prekes pirkėjai atgauti gali tikėtis tik tokiais atvejais, kai šios yra nekokybiškos.

V.Budriuvienės tvirtinimu, šiemet Klaipėdoje bei visoje šalyje daugiausia skundų iš vartotojų sulaukta dėl nekokybiškos avalynės.

Ji patvirtino ir tai, jog išnagrinėjus skundus beveik visais atvejais būna teisūs pirkėjai, o ne pardavėjai.

Manipuliavimas kainomis yra ne tik vartotojų teisių pažeidimas, bet ir nesąžininga komercinė veikla.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų