Pritarta Klaipėdos piliavietės atkūrimui

Valstybinė kultūros paveldo komisija pritarė Klaipėdos piliavietės atkūrimui ir jos pritaikymui turizmo bei kultūros poreikiams.

Tokią išvadą ji pateikė susipažinusi su jai pateikta piliavietės atkūrimo galimybių studija. 

„Šis komisijos atsakymas mus nudžiugino. Tai jau žingsnis į priekį ir patvirtinimas, kad atkurti piliavietę galima. Tačiau kaip tai padaryti, kurį variantą pasirinkti, dar diskutuosime“, - sakė Klaipėdos miesto mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Gavusi Kultūros paveldo departamento išvadas komisija svarstys konkrečius piliavietės atkūrimo variantus.

Klaipėdos piliavietės atstatymo galimybių studija parengta pernai. Ji buvo dukart pristatyta viešai. Joje numatyta 12 atkūrimo variantų, tačiau labiausiai tikėtina, kad bus pasirinkta atstatyti pilį visu jos tūriu, atkurti jos teritoriją su gynybiniais pylimais.

Klaipėdos piliavietė yra pripažinta nacionalinės svarbos objektu. Šis statusas suteikia teisę gauti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą.

Viso piliavietės komplekso atstatymas, spėjama, kainuos apie 150 mln. litų.

Dalis lėšų bus skirta iš ES fondų. Tačiau bus ieškoma ir kitų finansavimo šaltinių.

Dabar rengiamasi pradiniam etapui. Iki liepos 1 dienos savivaldybės administracija turi parengti 2 paraiškas ES paramai, kurios vertė 20 mln. litų, gauti. Jų prireiks pirmiesiems darbams, teritorijos archeologiniams tyrimams. Specialistų teigimu, jie būtini, kad prasidėjus statyboms nebūtų pažeistas kultūrinis sluoksnis.

Šiemet sausį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba pritarė, kad būtų rengiamas naujas piliavietės detalusis planas. Jame bus numatyta ir nauja susisiekimo schema.


Šiame straipsnyje: piliavietė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių