Pereiti į pagrindinį turinį

Produktų brangimas dar laukia

2010-01-07 09:46
Realybė: nors dėl padidėjusių elektros įkainių gaminiai kol kas nepabrango, ateityje brangimo išvengti veikiausiai nepavyks.
Realybė: nors dėl padidėjusių elektros įkainių gaminiai kol kas nepabrango, ateityje brangimo išvengti veikiausiai nepavyks. / Alius Koroliovas

Nors brangesnė elektra kol kas šoko niekam dar nesukėlė, gamintojai ir pardavėjai pažadėti, jog jau artimiausioje ateityje prekės nebrangs, negali.

Maisto kainos dar nekito

Klaipėdiečiai skundėsi, jog jau pirmosiomis sausio dienomis kai kuriuose prekybos centruose išaugo pieno produktų kainos.

Tačiau prekybininkai tai suskubo paneigti.

Anot bendrovės "Maxima LT" atstovės spaudai Renatos Saulytės, kol kas šiame prekybos tinkle nė vieno gaminio kaina nekilo.

"Nei pienas, nei duona, mėsa ar kiti produktai dar nebrango. Nežinau, kodėl pirkėjams pasirodė kitaip. Pieno gaminiai vidutiniškai 6 proc. pabrango dar lapkritį, nes jų kainą pakėlė gamintojai. Galbūt baigėsi kokios nors akcijos, nuolaidos kai kuriems pieno gaminiams, todėl klientams gal ir atrodo, kad pabrango", – svarstė R.Saulytė.

Pašnekovė patikino, jog nors jų prekybos tinklo kaštai dėl elektros gerokai išaugo, branginti gaminių dėl to neketinama.

Tačiau kad gaminiai apskritai nepabrangs, ji pažadėti negalėjo.

Viskas, pasak jos, priklauso nuo gamintojų – jeigu jie padidins kainas, prekybininkams taip pat neliks kitos išeities.

"Tiek prekybininkai, tiek gamintojai kiek galėjo, tiek sumažino savo sąnaudas, vis didėjančias išlaidas apsiėmė ant savo pečių tam, kad maisto produktų nereikėtų branginti vartotojams. Tačiau tie vidiniai resursai, kuriuos galima apkarpyti, jau baigia išsekti. Stengsimės, jog bent jau pagrindinių prekių kainos nedidėtų. Tačiau nieko konkretaus žadėti negalime", – komentavo R.Saulytė.

Sausį stebės pokyčius

Vis dėlto kol kas, anot R.Saulytės, žinių iš tiekėjų apie jų ketinimus branginti vienokius ar kitokius gaminius dar nesulaukta. Ji įsitikinusi, kad bent jau sausį nė vienas jų kainų nedidins.

Atstovė teigė, jog šį mėnesį daugelis gamintojų stebės, kiek dėl pabrangusios elektros išaugs jų išlaidos, tuomet darys išvadą – branginti gaminius ar ne.

Itin ženklaus kainų didėjimo pirkėjai pajausti neturėtų, mat vartojimui ir toliau mažėjant baiminamasi, kad didelės kainos dar labiau išgąsdintų pirkėjus.

R.Saulytė pabrėžė, jog toks vartojimo lygis, koks buvo 2007–2008 m., bus pasiektas mažiausiai po 5–10 metų.

Kitų prekybos tinklų atstovai taipogi tvirtino, kad kol kas dėl pabrangusios elektros maisto bei pramoninių prekių kainos nekito.

Įmonėms – didelis smūgis

Pabrangus elektrai ne ką optimistiškiau nusiteikę ir pramonininkai, kurie tikina, kad dėl brangios elektros dalis įmonių gamybą iškels iš Lietuvos, kiti bankrutuos, o treti dirbs nuostolingai.

Anot Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidento Arūno Pasvensko, daugelyje bendrovių elektros sąnaudos lemia 5–25 proc. galutinės produkto kainos, tad tiek pat turėtų brangti ir jų gaminama produkcija.

"Jeigu gaminio savikainos dalis padidėja, teoriškai jis turėtų pabrangti, bet realiai situacija yra kitokia, nes viską lemia rinka. Jeigu pirktų pabrangusį daiktą, tai jis ir pabrangtų. Tačiau taip nebus, o tai reiškia, kad tiek, kiek pabrango elektra, sumažės įmonių pelningumo rodikliai arba dar labiau išaugs nuostoliai", – paaiškino A.Pasvenskas.

Pasak jo, mažiausiai nuostolių patirs tos įmonės, kurių galutinę gaminio kainą išlaidos už elektrą lemia iki 3 proc. Visos kitos šį brangimą išgyvens itin sunkiai.

Prezidentas patvirtino, jog artimiausius kelis mėnesius bendrovės stebės, kaip kinta jų išlaidos, tad jeigu jų nuostoliai ims ženkliai augti, tuomet kainų brangimo išvengti nepavyks.

Jis pridūrė, kad reikia įvertinti ir tai, jog savikaina didėja ne tik dėl elektros, bet ir dėl vis brangstančių degalų.

Smūgis visiems

Pasak A.Pasvensko, nuo šiol daugeliui bendrovių taps itin sunku konkuruoti užsienio rinkose, nes savikaina šiuo metu didėja tik Lietuvos gamintojams.

Jo duomenimis, nė vienoje valstybėje, kur eksportuojamos lietuvių prekės, elektros kainos nesikeitė.

A.Pasvenskas užtikrino, kad šiuo metu elektra Lietuvoje kainuoja brangiausiai iš visų Europos šalių, kur vidutiniškai už elektrą mokama po 0,38 Lt už kWh.

Lietuvoje vidutinė kaina šiuo metu siekia 0,45 Lt už kWh.

"Jeigu lietuvių gaminys iki šiol kainavo tiek pat, kiek ir lenkiškas, tai po šio elektros pabrangimo jo kaina turėtų ženkliai išaugti. Tad nuo šiol mūsų produktų kaina taps didžiausia Europoje. Taigi užsienyje mūsų gaminių nebepirks, o lietuviai bus išstumti iš rinkos. Vadinasi, mūsų šalies bendrovėms iškyla grėsmė bankrutuoti. Elektros brangimas yra didelis smūgis visiems", – pabrėžė A.Pasvenskas.

Pašnekovas įsitikinęs, jog elektros energijos kainos netrukus stambiąsias pramonės įmones privers gamybą iš Lietuvos iškelti svetur.

A.Pasvenskas pabrėžė, kad nemažai bendrovių jau dabar ieško galimybių elektrą pirkti iš kitų kaimyninių šalių – Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos, o tai dar vienas smūgis šalies biudžetui.

"Jei anksčiau už elektrą sumokėti pinigai sukdavosi šalies viduje, dabar jie iškeliaus svetur, nes už pigesnę elektrą mes mokėsime tiems tiekėjams, iš kurių ją pirksime", – kalbėjo jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų