Pereiti į pagrindinį turinį

Protestais žaibavo ir turgus

2009-01-17 09:00
Protestais žaibavo ir turgus
Protestais žaibavo ir turgus / Nerijaus Jankausko nuotr. Riba: pasipiktinusi mokesčių našta D.Mašidlauskienė (centre) retoriškai klausė: „Kaip išgyvensime?“.

Turguje prekiaujančių smulkiųjų verslininkų kantrybė taip pat išseko – užkrauti didelių mokesčių našta bei verčiami įsigyti kasos aparatus prekeiviai paskelbė streiką.

Darbavosi tik mėsininkai

Vakar į naująjį "Delfino" bei Senąjį turgų apsipirkti užsukę klaipėdiečiai liko nieko nepešę. Čia nedirbo visi vaisiais bei daržovėmis, kiaušiniais, pieno, žuvų, mėsos, duonos ir kitais gaminiais prekiaujantys smulkieji verslininkai.

Nors prekeiviai, dirbantys "Delfino" turguje, į prekyvietę atvyko, bet ant prekystalių sudėję ir celofaniniais maišais uždengę gaminius jų nepardavinėjo.

Tiesa, mėsos skyrius dirbo, nes, pasak prekiaujančiųjų, apie planuojamą streiką jie nieko nežinojo.

Senajame turguje apskritai niekas nedirbo, nes visi prekybininkai ginti savo teisių išvyko prie Seimo. Kiekvienas savo darbo vietoje paliko po tokį raštelį: "Išvykome streikuoti į sostinę. Dirbsime rytoj".

"Delfino" turgavietėje susirinkę smulkieji verslininkai šia akcija stengėsi palaikyti į Vilnių iš visos Lietuvos protestuoti plūdusius valdžios sprendimais nepatenkintus žmones.

"Mes taip pat nutarėme šią akciją palaikyti būdami čia. Nebegalime tylėti, nes būsime apskritai nuskurdinti", – pyko jau ne vienus metus prekiaujanti Daiva Mašidlauskienė.

Pasak jos, šis turgaus prekeivių streikas tik repeticija – vasario 3 d. neveiks visi šalies turgūs, nes prekeiviai važiuos į mitingą Vilniuje.

Kasos aparatai – kvailystė

Streikuojantys turgaus prekeiviai tikino, kad juos labiausiai piktina prieš keletą dienų Žemės ūkio ministerijos paskelbta žinia, kad nuo vasario 1-osios visi prekiaujantieji maisto produktais turės įsigyti kasos aparatus.

"Kas čia per velniava, už kokius pinigus mes pirksime tuos kasos aparatus ir kam jie išvis reikalingi? Nė viename pasaulio turguje jų nėra, tad kodėl turime būti išskirtiniai ir prieš visus apsijuokti", – svarstė D.Mašidlauskienė.

Anot jos, įsigijus kasos aparatus reikės vesti specialią apskaitą, o be buhalterio pagalbos tai padaryti bus per sunku. Tad papildomų pajamų pareikalaus ir finansininko samdymas.

Be to, pasak prekeivių, nuo to labiausiai nukentės pirkėjai, nes nebebus galima derėtis: "Nebegalėsime nuleisti nė cento, o juk dauguma žmonių į turgų tam ir ateina, nes čia dar galima nusiderėti. Nebegalėsime vargšėms senutėms padovanoti kokios nors bulvės ar morkos, nes viskas bus griežtai sveriama ir skaičiuojama. Juk, neduok dieve, ne taip suskaičiuosime – iškart tikrintojai apkaltins sukčiavimu ir nubaus", – kalbėjo kita prekeivė Dalia Žalkauskienė.

Reformos pribloškė

Taip pat turgaus prekeivių netenkina mokesčių reforma, kuri jau sausį dar labiau prislėgė visų prekybininkų pečius.

"Nuo sausio mes priversti mokėti devyniais procentais didesnes sveikatos draudimo įmokas, tačiau jokių socialinių garantijų neturime. Jei jau valdžia iš mūsų reikalauja tokių mokesčių, tai tegul apmoka gydytojų konsultacijas, tyrimus, kai sergame. Tegul išmoka motinystės pašalpas kūdikius auginančioms motinoms", – dalijosi savo nuomone D.Mašidlauskienė.

Mokesčių reforma itin smogs ir pensininkams, kurių dauguma turguje prekiauja norėdami prisidurti prie pensijos.

"Anksčiau pensininkams sveikatos draudimo įmokų apskritai mokėti nereikėjo, o dabar turime mokėti tiek, kiek ir visi. Be to, anksčiau skaičiuodavo, kiek dienų dirbama, už tiek ir reikėdavo susimokėti mokesčius. Dabar privaloma mokėti už visą mėnesį. Kodėl turiu taip daryti, jeigu dirbu tik savaitgaliais, o tai sudaro tik aštuonias dienas per mėnesį", – pyko duonos gaminiais prekiaujanti Aldona Preikšaitienė.

Pensinio amžiaus moteris sielvartavo, kad veikiausiai turguje ji dirba paskutines dienas, nes kitą mėnesį ji nebeišgalės sumokėti naujų mokesčių.

Dirbančius apmokestino dusyk

Smulkieji verslininkai tikino, kad pastaruoju metu jie ir taip uždirba gerokai mažiau nei anksčiau, nes kasdien užsuka vis mažiau pirkėjų.

"Žmonės nebeturi pinigų, tai nebeapsipirkinėja ir turguje. Ir taip draskausi, palikusi vaikus vienus, turguje kasdien stoviu, kad tik galėtumėme kaip nors išgyventi, o čia mus užkrovė papildomais mokesčiais. Kaip mes išgyvensime? Valdžia mus žlugdo", – piktinosi D.Mašidlauskienė.

D.Žalkauskienė, dirbanti visai kitokį darbą, o turguje prekiaujanti tik savaitgaliais, nustebo, kai sužinojo, kad nepaisant to, jog socialinio draudimo įmokas už ją sumoka darbovietė, ji, kaip turgaus prekeivė, turės šį mokestį sumokėti dar sykį.

"Anksčiau dirbantiems žmonėms ir "Sodrai" mokantiems mokesčius nereikėjo mokėti jokių papildomų sveikatos draudimo įmokų, nes taip šis mokestis būtų apmokestintas dusyk. O dabar tai daryti reikia", – teigė moteris.

Anot jos, veikiausiai prekiauti turguje greitai jai apskritai nebeapsimokės, nes, susimokėjus mokesčius valstybei, įsigijus verslo liudijimą bei išsipirkus prekybos vietą, beveik jokio pelno nebelieka.

Nors patys prekybininkai pripažino, kad nedirbdami visą dieną jie praras nemažai pajamų, vis dėlto dauguma jų džiaugėsi, jog į turgų užsukę pirkėjai nepasitenkinimo nerodė – dauguma palaikė šį prekybininkų sprendimą.

Vakar protestavo ir kitų miestų turgaus prekeiviai. Maisto prekių turgūs neveikė Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Utenoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų