Pereiti į pagrindinį turinį

Pūga kiemsargių neišjudino

2010-01-07 05:00
Pūga kiemsargių neišjudino
Pūga kiemsargių neišjudino / V.Liaudanskio nuotr.

Uostamiesčio vairuotojai vakar džiaugėsi švariai nuvalytomis gatvėmis, bet kiemuose situacija buvo tragiška. Gyventojai klampojo per pusnis, o vairuotojai, norėdami pastatyti mašiną, turėjo ieškoti kastuvo.

Sutarties dar nepasirašė

Miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė kelininkų darbą vakar įvertino labai gerai.

„Gatvės buvo nuvalytos švariai. Nusiskundimų sulaukėme tik dėl gyvenamuosiuose rajonuose esančių gatvių, kur nespėjo pravažiuoti technika. Parengėme jų sąrašus ir perdavėme kelininkams. Jie išvažiavo valyti. Akivaizdu, jog kai nori dirbti, viskas įmanoma“, – tvirtino vedėja.

Miesto gatves įmonei „Specialus autotransportas“ padėjo valyti bendrovė „Žemkasa“, bet sutarties vakar po pietų jos dar nebuvo pasirašiusios. Pagal sutartį „Žemkasa“ turėtų tapti bendrovės „Specialus autotransportas“ subrangove, bet lėšas už atliktus darbus jiems pervestų savivaldybė.

„Gatvių valymui lėšų reikėtų tiek pat, bet paslaugų kokybės lygis būtų ženkliai aukštesnis“, – teigė I.Šakalienė.

Bendrovės „Žemkasa“ vadovas Dainius Zokas vakar po pietų tvirtino, jog derybos su įmone „Specialus autotransportas“ tebevyksta. Pagal sutartį „Žemkasa“ turėtų valyti miestą nuo Baltijos prospekto į pietus. Kiek laiko bendrovė teiktų pagalbą, dar nesutarta.

„Derimės dėl smulkmenų. „Specialus autotransportas“ pageidavo, kad pagalbą teiktume tik savaitę. Mes siūlėme iki vasario 28 dienos. Turi būti nustatytas tikslus laikas, nes reikia sukaupti techniką, druskos atsargas, atsisakyti kitų objektų. Staiga viską suorganizuoti sunku“, – komentavo vadovas.

Technikos mieste netrūko

Bendrovė „Žemkasa“ pietinę miesto dalį užvakar pradėjo valyti vidurdienį ir dirbo visą naktį. Iš pradžių gatves valė 8 mechanizmai, vėliau liko 7. Tačiau dieną bendrovė pritrūko druskos.

„Nesame sukaupę didelių druskos atsargų, nes nežinome, ar dirbsime. Išpylėme, ką turėjome – apie 40 tonų. Vėliau vėl papildėme atsargas“, – tvirtino D. Zokas.

Gatves valė bei barstė ir įmonės „Specialus autotransportas“ 11 mašinų. Į pagalbą jie pasitelkė ir sniego stumdytuvą iš Šilutės. Pagrindines miesto gatves jie teigia nuvalę šešis kartus, šalutines – tris. Ant tiltų buvo išbarstyta 6 tonos smėlio, gatvėse – 60 tonų druskos – tris kartus daugiau nei įprastai.

Kiemuose situacija kontroliuojama

Užvakar sudėtinga situacija buvo ne tik gatvėse, bet ir daugiabučių namų kiemuose. Gyventojams teko klampoti per sniegą, automobiliai klimpo pusnyse, o norėdami pastatyti mašiną, vairuotojai turėjo nusikasti jai vietą.

Miesto valdžia namus administruojančioms bendrovėms surašė aktą dėl prastai atlikto darbo.

„Kiemai buvo iš viso nevalyti. Čia tokia pati situacija, kaip prieš tai buvo gatvėse. Namų valdos nesusitvarko. Kai sninga, kiemus būtina valyti kasdien. Kviesimės jas kalbėtis“, – tvirtino I.Šakalienė.

Bendrovės „City Service“ Klaipėdos padalinio vadovas Mindaugas Genys teigė, jog miesto savivaldybei nėra ko stebėtis kiemų valymu.

„Pirma problema, kad snigo stipriai ir siautė pūga. Nuvalai, praeina dvi minutės ir vėl pilna sniego. Keista, jog savivaldybė išgąstingai žiūri į mūsų darbą. Šiemet finansavimas kiemų valymui yra 5-6 kartus mažesnis nei praėjusią žiemą. Skirta minimali suma ir sukamės kaip galime. Smagu, kad savivaldybė bent tiek surado lėšų. Kituose miestuose kiemai išvis nėra valomi“, – aiškino M.Genys.

Bendrovei „City Service“ priklausančiose valdose dirba apie 70 kiemų valytojų. Anot M.Genio, esant tokioms oro sąlygoms jų reikėtų kelis kartus daugiau.

„Situacija yra kontroliuojama. Pirmiausia valome laiptų aikšteles, tada takelius, kad prasilenktų du žmonės, barstome juos druskos ir smėlio mišiniu. Darbai atliekami kasdien. Nebus, kad 100 proc. būtų nuvalytas šaligatvis. Darome daugiau nei mums moka savivaldybė. Savo sąnaudomis esame pasamdę daugiau darbuotojų. Supratome, kad jei snigs, bus tragedija“, – pabrėžė vadovas.

M.Genys tvirtino, jog bus bandoma telkti darbuotojus per viešųjų darbų programą.

Šiandien meteorologai vėl prognozuoja sniegą. Krituliai numatomi ir savaitgalį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų