Radiologija: nuo anatomijos iki inžinerijos

Anksčiau rentgeno nuotrauką darančios radiologijos technologės dirbdavo tamsiuose kambarėliuose. Per pastaruosius kelerius metus jų darbo sąlygos stipriai pasikeitė, kaip ir pati įranga.

Radiologijos technologijos vienos moderniausių šiandienos medicinoje.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės Radiologijos skyriaus vedėjo Igorio Kniaževo, jas suvaldantys radiologijos technologai atlieka sudėtingą darbą – tiria pačiomis įvairiausiomis ligomis sergančius pacientus, kurių amžiaus diapazonas – nuo naujagimių iki senjorų.

Gerai atliktas tyrimas yra labai svarbus diagnostikai ir palengvina situaciją gydytojui, kuris gali planuoti tolesnį paciento gydymą.

I.Kniaževas pastebi, kad per kelerius metus radiologijos technologų darbo sąlygos stipriai pasikeitė. Anksčiau tyrimo nuotraukos buvo ryškinamos tamsoje, dabar šis procesas vyksta dienos šviesoje.

Specialistams taip pat nebereikia baimintis, kad tyrimo rezultatas gali nepavykti ar būti nekokybiškas – visas šias problemas išsprendė tobulėjanti kompiuterizuota technika.

Tačiau pastebima, kad šiais laikais radiologijos technologams reikia ir daugiau išmanyti, domėtis naujausiomis technologijomis. Tad šie specialistai prilygsta inžinieriams, gebantiems išspręsti ir kilusius techninius nesklandumus.

"Jei prie naujausio automobilio vairo pasodinsite nemokantį vairuoti žmogų, toli nenuvažiuosite", – vaizdingai šios srities specialistų profesionalumo svarbą įvertino I.Kniaževas.

Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas Algimantas Šimkaitis paaiškino, kad būtent dėl šios priežasties radiologijos specialybę renkasi geriausieji.

"Radiologijos specialistai labai daug išmano, daug padaro, bet lieka šešėlyje", – pastebėjo gydytojas.

I.Kniaževo manymu, radiologijos technologai pacientui padeda suformuoti pirmąjį įspūdį apie ligoninę, nes būtent į jų rankas pirmiausia patenka skubiai hospitalizuoti ligoniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių