„Ragainė II“ plaukia į Prancūzų Polineziją

Aplink pasaulį jachta „Ragainė II“ keliaujantis Andrius Varnas, šiuo metu Ramiuoju vandenynu plaukia į Prancūzų Polineziją, easnčia už 3000 mylių nuo Galapagų. Štai ką kintiškis buriuotojas rašo jo kelione besidomintiems žmonėms:

„Sveiki
RagainėII jau kelinta para stovi išmetus inkarą Galapagų salyne, San Cristobal salos Puerto Baquerizo Moreno miestelio įlankoje. Pagal dabartiniu metu galiojančius Ekvadoro valstybės įstatymus, jachtos salyne gali sustoti tik vienoje saloje ir būti jame iki 24 parų. Jei nori pamatyti kitas salas, sėsk į privatų katerį ir tave nuplukdys į kitą salą. Labai jau neaiškus tikslai šio įstatymo, bet kaip ir viskas Pietų Amerikoje - logikai sunkiai pasiduoda. Aplinkui siūbuoja dar koks 40 jachtų iš viso sieto. Jos irgi keiksnoja įstatymus, bet ką padarysi, tenka taikytis.

Tegul man atleidžia gamtosaugininkai ir žalieji, bet mane Galapagai nuvylė. Kažkaip tikėjausi plaukdamas čia rasti laukinę gamtą, pamatyti iguanas, vėžlius, kitus unikalius gyvius laukinėje gamtoje. Taip pamačiau, tik ne laukinius. Vėžliai tikrai didžiuliai, bet išperėti inkubatoriuose, iki jų tave nuveža taksi, ir reikia paėjėti dar koki 50 metrų - ir prašom Tau vėžliai. Matyt už kokių 10 metų tiesiai iki vėžlių atveš koks elektromobilis. Tiesa, mes buvom laimingi, nes pamatėm ganėtinai retą dalyką, kaip vėžliai mylėjosi. Labai jau lėtai, lėtai. Vietiniai sako, kad visa jų sekso procedūra užtrunka iki 9 valandų. Kažkaip gaila pasidarė tų vėžlių: jų epocha jau senai, senai praėjo, o jie dar tuose rezervatuose kankinasi. Nei priešų, nei draugų.

Tas pats su žemyninėm iguanom: jas pamatėm tik Darvino centre, Santa Cruzo saloje. Na, bet užtat ruonių prisižiūrėjom, prisiklausėm ir prisiuostėm tai visam likusiam gyvenimui. Įlankoje, kurioje stovi mūsų jachta, gyvena ir dauginasi gal koks 1000 ruonių. Tai kažkas sunkiai įsivaizduojama: miestelio centre padarytas jiems spec. pliažas, ten jie nakvoja arba sugalvoja išrėplioti miegot į gatvę. Eini vakare ir turi žiūrėt, kad ant ruonio neužliptum arba neįliptum...

Vieną vakarą užmiršome įkelti į jachtą savo pripučiamą valtį, tai naktį į ją įsiropštė ruonis ir pernakvojo. Aišku, išvalyt valties po savęs užmiršo, teko man ryte užspaudus nosį atlikti šį darbą. Jie irgi ne natūraliai išplito šioje įlankoje. Mat labai jau daug atsirado įvairių katerių ir motorų, o jų keliamas triukšmas išbaidė ruonių veterinarus - ryklius. Tai dabar jie sau ramiai ir dauginasi tarp kateriu ir jachtų, nieko nebodami.

Na, bet atpirko viską jūrinės iguanos. Jos dar natūralios ir pakrantėse ant akmenų ar tarp akmenų. Jos tikrai įspūdingos, prisitaikiusios prie juodų akmenų irgi juodos spalvos, labai sunku pamatyt.

Dukra su Egoi išvyko dar į Isabel salą, na o aš ruošiu jachtą didžiajam plaukimui Galapagos - Prancūzų Polinezija 3000 mylių. Pagal visas locijas planuojam išbūt vandenyne apie 30 parų, jei pasiseks su vėjais, o gal ir trumpiau. Sekmadienį anksti ryte išplauksim į Prancūzų Polineziją ir apie mėnesi neturėsiu interneto, todėl negalėsiu siųsti nuotraukų. Įspūdžiais galėsiu dalintis tik įspūdžiais radijo bangomis.

Labai daug mums padeda lietuvis buriuotojas, gyvenantis Bostone, Jonas Limantas. Jis vis pataria, ką aplankyt, kaip gyventi tropikuose, kokiu maršrutu geriau plaukti. Pats ketvertą metų praleidęs šiuose vandenyse, negaili ir mums patarimų.

Iš jo tik sužinojau, kad pietiečių kraujas yra skystesnis negu vakariečių ir, norint mums lengviau adaptuotis tropikuose, reikia pusmetį gerti aspiriną ir skystinti tokiu būdu kraują. Tikrai jokiose aprašymuose to neradau. Štai, jei kam įdomu, Jono pasiūlytas maršrutas per Ramųjį vandenyną: Marquises salos, Archipel Des Tuamotu, o ten pradėti nuo Puka Puka salos, toliau Raroia, Tahiti, Moorea, Bora Bora, Manuge, Maupiti, Tonga, Fiji, Vanuatu, Torres Strait. Tenai jau sukti link Australijos krantų. Gal kas dar turi įdomų pasiūlymą. Tiesiog tiek daug Ramiajame salynu, kad bijai ko nepraleisti, o laiko tai nėra tikrai daug. Būtų labai gerai, jeigu pasiektume Australiją rugsėjo mėn.

Šilti tropiniai linkėjimai visiems iš San Cristobal
Andrius
RagainėII
Galapagai, Ramusis v.
00°53.86'S; 089°36.72'W
23 50 UTC, 2009 04 01“

Patyręs buriuotojas 55 metų A.Varnas 2008 m. liepos mėnesį išplaukė į savo viso gyvenimo kelionę. Per du metus savo jachta "Raginė II" jis planuoja apiplaukti pasaulį. Šiai kelionei jis ruošėsi keletą metų.

"Ragainė II" pastatyta prieš trylika metų. Jos ilgis dešimt metrų, o plotis daugiau nei trys metrai. Šią jachtą A.Varnas statė pats.  Pinigų tokiai ilgai kelionei buriuotojas gavo per rėmėjus.

Namo kintiškis turėtų sugrįžti 2010 metų liepą.


Šiame straipsnyje: ragainė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių