„Ragainei II“ iki kranto liko 1000 jūrmylių

Aplink pasaulį jachta „Ragainė II“ keliaujantis Andrius Varnas, šiuo metu Ramiuoju vandenynu plaukia į Prancūzų Polineziją, esančia už 3000 mylių nuo Galapagų. Štai ką kintiškis buriuotojas rašo jo kelione besidomintiems žmonėms:

„Sveiki

Toliau artėjame link Prancūzų Polinezijos. 2/3 atstumo jau nuplaukta, liko 1000 j.m. Jei viskas gerai klostysis, tai per aštuonias dienas pasieksim Marquez'ų salyną.

Pagaliau prisitaikėm prie Ramiojo vandenyno žvejybos ypatumų: vakar jau turėjome ištraukti meškeres, nes neturim kur dėti žuvies - šaldytuvas pilnas. Iš ryto užkibo dvi dideles auksaspalvės dorado. Jos čia, Ramiajame, dar vadinamos Mahi Mahi. Vakare pagavom dar vieną nemažą dorado ir jau gavosi perprodukcija. Žvejybos įrankiai dabar ilsisi, kolei vėl pasiilgsime šviežios žuvies. Dabar tik bandom įvairius žuvies paruošimo receptus, juolab, kad nenubėgsi į parduotuvę kokių trūkstamų prieskonių - tenka verstis tuo, ką turim...

Žvejyba vandenyne irgi turi savu ypatumų, kurių išplaukdamas nežinojau. Visų pirma, reikalingos galingos rites - multiplikatoriai, lynas irgi turi atlaikyti apie 50 - 70 kg. Įvairių blizgančių blizgių buvo galima pasidaryti ir namie, deja, dabar jas tenka pirkti ir leisti taip reikalingus žalius. Kaip neprisiminsi savo vaikystės, kai darydavome namuose vadinamuosius "hiplerius" ir su jais traukdavome starkus Skirvytėje, ties Briedžių sala. Manau, daugelis senesnės kartos šilutiškių tą yra darę. Va, su panašiais hipleriais čia gaudome tunus, o dorado - su guminiais kalmarais ar aštuonkojais. 

Deja, visų tų ypatumų nežinojau. O dabar jau galėčiau konsultuoti visus apie žvejybos ypatumus Atlante ar Ramiajame, juolab, kad pagal pokalbius su jachtom, plaukiančiom tuo pačiu maršrutu, mes bent jau žvejyboje esame lyderiai, ko nepasakysi apie mūsų greitį: Rasa labai nori plaukti saugiai ir kad kuo mažiau mėtytų. Tai visuomet palaikome tik 5 ar 5,5 mzg greitį ir, jei ateina škvalas, Iis karto mažinam genują - susukam, paliekam tik kokius 18 m2 burių. Aišku, dauguma čia plaukiančių jachtų yra apie 12 m ilgio. Mūsų tik 10 m, tai ir greičiai jų apie 6 - 6,5 mzg.. Geležinė taisyklė: kuo ilgesnė jachta, tuo greitesnė.

Ne kokią žinią gavome vakar per kasdieninę jachtų, plaukiančių maršrutu Panama-Marquesos, radijo sąšauką - pradingo viena medinio korpuso jachta, netoli Panamai priklausančių salų Ramiajame vandenyne, Islas Las Perl (mes ten praleidome keletą dienų). Dar nieko konkrečiai nežinom, nes du kartus neišėjo į radijo sąšauką ir draugai pradėjo jos ieškoti. Gal tik stiebas nulūžo ar kokiam kaimelyje užsilaikė. Tiesiog jau labai geras ir įsimenantis jachtos vardas: "Woodoo child".

Tikriausiai atsimenate, yra tokio pat pavadinimo dvi labai jau geros Jimi Hendrix kompozicijos iš disko "Electric Lady Land". Šį diską turime jachtos kartotekoje. Kuomet girdėdavau sąšaukoje šią jachtą, visuomet norėjau pakalbėti su jos kapitonu, kodėl toki pavadinimą pasirinko. Gal dar pavyks susitikti ir jiems nieko labai jau blogo nenutiko.

Na, o mes čia gavome per Sailmail'ą prognozę, kad mūsų mylimas vejas, SE pasatas sustiprės iki 20 - 25 mzg ir laikysis iki 27 balandžio.Po to nusilps iki 10 mzg, taip kad reikia buriuot: kadangi vėjas daugiau pasisuko stiprėdamas į S, atsisakėm dviejų stakselių peteliškės ir grįžom prie tradicinio burių plano: nedidelis fokas ir grotas su dviem rifais. Greitis 6 mzg, gal pavyks įtikinti dukrą neimti groto trečio rifo ir palaikyti šį greitį visą parą. Dabar per parą nuplaukiam 125 -130 j.m. , gal nuplauksim daugiau.

Linkėjimai
Andrius
RagainėII
Ramusis vandenynas, tarp Galapagų ir Marquesas salynų.
09°22.57'S; 121°32.98'W
23 00 UTC; 23 04 09“

Patyręs buriuotojas 55 metų A.Varnas 2008 m. liepos mėnesį išplaukė į savo viso gyvenimo kelionę. Per du metus savo jachta "Raginė II" jis planuoja apiplaukti pasaulį. Šiai kelionei jis ruošėsi keletą metų.

"Ragainė II" pastatyta prieš trylika metų. Jos ilgis dešimt metrų, o plotis daugiau nei trys metrai. Šią jachtą A.Varnas statė pats.  Pinigų tokiai ilgai kelionei buriuotojas gavo per rėmėjus.

Namo kintiškis turėtų sugrįžti 2010 metų liepą.


Šiame straipsnyje: ragainė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių