Ragina imtis įstatymo pataisų, reglamentuojančių mirusiojo pelenų barstymą jūroje

Artėjant Vėlinėms Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas pasigenda valdančiųjų noro svarstyti įregistruotas įstatymo pataisas, kurios suteiktų galimybę išbarstyti kremuotų mirusiųjų pelenus ne arčiau kaip 5 km nuo kranto Baltijos jūroje ir upėse, išskyrus miestus, gyvenamąsias teritorijas, paplūdimius.

Tokias Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisas įregistravęs Seimo narys mano, kad delsimas įtraukti įstatymo pateikimą į Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę – vengimas imtis nepatogių klausimų.

„Įstatymas įregistruotas beveik prieš metus. Jis yra įtrauktas ir į sesijos darbų programą, tačiau jo pateikimas plenarinių posėdžių salėje atidėliojamas. Manau, kad pats laikas pradėti svarstyti šias įstatymo pataisas“, – sakė L. Jonauskas.

Seimo narys tikisi, kad suteikus alternatyvias galimybes išbarstyti mirusiojo pelenus jūroje bei upėse bus išvengta neteisėto pelenų išbarstymo viešosiose vietose.

„Atvejų, kai pažeidžiant galiojančius teisės aktus, norint išpildyti mirusiojo valią, kremuoti jo palaikai barstomi paplūdimyje, Pajūrio regioniniame parke, jo miškuose, ant Olando Kepurės ir kitose žmonių lankomose vietose tik daugėja. Pajūrio regioninio parko darbuotojai ir svečiai lankytinose pajūrio vietose, pavyzdžiui, ant Olando Kepurės, pliažuose randa pelenų ir mirusįjį po kremavimo identifikuojančių žetonų, paplūdimio šiukšliadėžėse aptinkamos palaikams laikyti skirtos kapsulės“, – teigė L. Jonauskas.

Seimo narys L. Jonauskas mano, kad galimybė išbarstyti mirusiųjų pelenus aiškiai reglamentuotomis aplinkybėmis padėtų apsaugoti Pajūrio regioninį parką, viešąsias, žmonių lankomas vietas nuo plintančios praktikos nelegaliai barstyti mirusiųjų pelenus. Priėmus siūlomas įstatymo pataisas būtų suteikiama galimybė legaliai įgyvendinti paskutinę mirusiojo valią išbarstyti jo pelenus jūroje ne arčiau kaip 5 km nuo kranto, o upėse – nutolus nuo gyvenviečių ir pliažų.

Šiuo metu Žmonių palaikų laidojimo įstatymas numato, kad kremuoti palaikai yra laidojami (saugomi) dedant juos į kapavietę kapinėse arba į nišą kolumbariume, o pelenai išbarstomi kapinių kremuotų palaikų barstymo lauke ar kitaip Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintų kapinių tvarkymo taisyklių nustatyta tvarka, tačiau tai turi būti atlikta nepažeidžiant kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų bei viešosios tvarkos.

Remiantis Administracinių nusižengimų kodeksu, Kapinių tvarkymo taisyklių ar kitų kapinių tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo keturiolikos iki šešiasdešimt eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas gerai pastebėjo

Anonimas gerai pastebėjo portretas
kad sugebama viską tik apmokestinti. Aš irgi nieko gero nesitikiu iš šio keliamo pelenų barstymo įstatymo - jei bus įstatymas tai žinok kad tikrai vagiai prilys ir tuoj pat apmokestins. Na o aš asmeniškai tai tikrai norėčiau kad mano pelenus kur nors jūroj išbertų ar miške po samanom užkastų. Jau geriau taip, nei didžiulės išlaidos laidotuvėm, kapui, karsto ar urnos įmetimas į vandens pilną duobę(Lėbartuos pats mačiau vienoje vietoje tep laidojant).O dar kur daugiametė kapo priežiūra..visi maniškiai toli gyvena..

pastebejimas

pastebejimas portretas
kokie jūs debilai-rasinetojai,negerbiat jūs nei gyvų,nei mirusių,kaip galima mirusiųjų pelenus barstyti kur papuolė?jus ne žmonės, o padarai, nieko nemastantys ir net nežinot, kas jūs suės, ar žuvys, ar dar gyvą jūroje prarys ryklys,galvokit ką rašot, žmogaus palaikai, turi turėti savo poilsio vieta, o ne barstytų kur papuola, nenuostabu, kai tokie gyviai nubalsuoja už gėjų santuoką,narkotiku legalizavima, gal ir komentuojat narkotikų prisirije, nes joks protingas žmogus nenorės, kad jo palaikys taip isniekintu

Anonimas

Anonimas portretas
Jūs , dvasios baudžiauninkai, dar pasisiūlykit už barstymą įvesti mokestį, o nuo jo ir PVM apskaičiuoti su privalomu deklaravimu mokesčių inspekcijoje...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių