Pereiti į pagrindinį turinį

Reformos Klaipėdos priemiesčiuose sukėlė chaosą

2016-09-27 17:00

Iki Seimo rinkimų likus vos dvylikai dienų nerimą kelia balsavimo organizavimas Klaipėdos priemiesčiuose – Kalotėje, Slengiuose ir Karklėje. Šios gyvenvietės po rinkimų apygardų ribų reformos priskirtos uostamiesčiui, tačiau faktiškai balsavimo patalpas, būtinus baldus, interneto prieigą ir kompiuterius apylinkių komisijoms turi užtikrinti Klaipėdos rajono valdžia.

Neviltis: nežinia, kaip po 12 dienų reikės organizuoti balsavimą Kalotės rinkimų apylinkės patalpose, kur kol kas tėra vienintelis baldas – stalas.
Neviltis: nežinia, kaip po 12 dienų reikės organizuoti balsavimą Kalotės rinkimų apylinkės patalpose, kur kol kas tėra vienintelis baldas – stalas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Keisti nurodymai iš Vilniaus

Rinkimų apygardų ribų reforma pradėta pernai gruodį.

Tada ir paaiškėjo, jog Klaipėdos priemiesčiai – Kalotė, Slengiai ir Karklė, kuriuose daugiausia įsikūrę buvę uostamiesčio gyventojai, dabar bus priskirti nebe Gargždų, o Danės rinkimų apygardai.

Politiniuose kuluaruose kalbėta, jog tokiu būdu siekta sugrąžinti naujakurių klaipėdiečių balsus į Klaipėdą ir taip sumažinti į rajoną besiveržiančių uostamiesčio politikų elektoratą.

Po šių permainų, artėjant rinkimams, išryškėjo ir kitos apygardų ribų reformos ydos.

"Tie minėti priemiesčiai priklauso mums, kalbant apie balsavimo organizavimą, rinkėjų apskaitą ir visa kita, bet rinkimų štabo materialinę bazę turi užtikrinti Klaipėdos rajonas. Gargždų valdžia turi rūpintis balsavimo patalpomis ir kitais dalykais. Daug kur yra tų keistenybių, bet Vilnius nurodė ir reikia vykdyti", – dėstė Danės rinkimų apygardos pirmininkas Kęstutis Dubickas.

Seifų užteks ne visiems

Vyriausioji rinkimų komisija reikalauja, kad kiekvienoje apylinkėje būtų seifas arba nedegama spinta, kur turi būti saugomi rinkimų biuleteniai prieš balsavimą.

Pasak uostamiesčio rinkimų organizatorių, tai sunkiai įgyvendinamas reikalas, ypač priemiesčiuose.

"Manote, rasime tokį daiktą visose apylinkėse? Tikrai ne. Pavyzdžiui, kad ir Kalotėje, kur net kėdžių nėra, ką jau kalbėti apie seifą. Kvailiausia ir yra, kad priemiesčių rinkimų apylinkes tokiais dalykais turi aprūpinti Klaipėdos rajonas", – teigė K.Dubickas.

Atsineš ir savo vėliavą

Šiuo metu kritinė situacija susiklostė Kalotės rinkimų apylinkėje, kur neseniai suremontuotos patalpos.

Jos yra tuščios, tad sunkiai įsivaizduojama, kaip ten reikės organizuoti balavimą, nes niekas neskuba parūpinti būtiniausių baldų, kompiuterių ir kitos įrangos.

"Patalpos jau suremontuotos, man raktai įteikti. Tačiau, be patalpų, daugiau nieko ir nėra. Neįsivaizduoju, kaip reikės dirbti, nes net interneto nėra. Pažadėjo duoti keturis stalus ir kelias kėdes. Apie jokį seifą nesvajojame. Reikės džiaugtis, jei vėliavą duos, jei neduos, teks atsinešti savo", – sakė Kalotės rinkimų apylinkės pirmininkė Vida Vilimavičienė.

Pirmininkė gali atsistatydinti

Maža to, neseniai paaiškėjo, kad reformuojant apygardas neteisingai buvo paskirstyti Karklės ir Kalotės rinkėjai.

Taip pat nesutvarkyti rinkimų organizavimo finansai. Ne taip seniai Kalotei buvo prirašyti apie 907 rinkėjai, po perskaičiavimo jų padaugėjo iki 1 247.

"Rinkimų organizavimui finansavimas skirtas už mažesnį rinkėjų skaičių. Todėl keliame triukšmą, bet niekas šio klausimo nesprendžia. Įkainiai – miesto, o pas rinkėjus tenka važinėti po kaimus. Problemų labai daug", – tvirtino V.Vilimavičienė.

Kalotės rinkimų apylinkės pirmininkė neatmeta galimybės, jei per šią savaitę bent jau finansavimas nebus sutvarkytas, iš šių pareigų ji veikiausiai atsistatydins.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų