Pereiti į pagrindinį turinį

Registracija į darželius kelia sumaištį

2015-01-09 13:15

Pirmosiomis dienomis uostamiesčio gyventojai apgulė elektroninę registracijos į darželius sistemą. Kaip ir anksčiau, daugiausia klausimų kyla dėl vaiko eilės numerio laukiančiųjų sąraše. Būrys tėvų vėl suks galvas, ką daryti su atžalomis, kurios nepakliuvo į darželius.

Vytauto Petriko nuotr.

Pirmosiomis dienomis uostamiesčio gyventojai apgulė elektroninę registracijos į darželius sistemą. Kaip ir anksčiau, daugiausia klausimų kyla dėl vaiko eilės numerio laukiančiųjų sąraše. Būrys tėvų vėl suks galvas, ką daryti su atžalomis, kurios nepakliuvo į darželius.

Registruoja visus metus

Nors 2015-ieji dar skaičiuoja pirmąsias dienas, uostamiesčio savivaldybės telefonai kaista iki raudonumo. Juos apgulę klaipėdiečiai, kurie nori užregistruoti savo atžalas į eilę gauti vietą darželyje.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė patikino, kad klaipėdiečiai skyriaus specialistus atakuoja įvairiais klausimais.

"Miestiečiai registruoti vaikus galėjo visus metus. Mes nestabdėme proceso taip, kaip tai padarė Vilnius, todėl klausimų ir registracijų sulaukiame tikrai nemažai. Tėvams yra daug neaiškių dalykų", – sakė L.Prižgintienė.

Gali nepatekti ir šiemet

Siekiant, jog tėvams kiltų vis mažiau klausimų, jau metus veikianti sistema vis atnaujinama.

"Ji veikia per trumpai, kad būtų tobula. Sistemą geriname nuolat ir ateityje dar ketiname tai daryti. Juk informacinės technologijos taip pat tobulėja", – užtikrino Švietimo skyriaus vedėja.

Pašnekovė paaiškino, kad vaikų, kurie šiemet pradės lankyti ikimokyklines įstaigas, eilės jau sudarytos, tačiau jose yra netikslumų, kuriuos savivaldybės darbuotojai šiuo metu šalina.

Dabar gyventojai gali peržiūrėti tik sudarytą vaikų eilę 2015-iesiems.

Praėjusių metų rugsėjo mėnesį į naujus sąrašus nepateko apie 600 vaikų. Jie automatiškai perkeliami į šiemet darželio laukiančiųjų eilę.

Tiesa, tai nereiškia, kad vaikai bus rikiuojami eilės pradžioje. Sąrašo numeris suteikiamas pagal prašymo registravimo datą. Pasirodo, jeigu yra tėvų, kurie vaiką registravo 2015-iesiems anksčiau, jie eilėje bus aukščiau už vaiką, kuris į darželį nepateko pernai.

2014-aisiais vietos pristigęs vaikas gali vėl atsidurti sąrašo pabaigoje.

Išloš pirmieji

L.Prižgintienė pateikė pavyzdį. Sakykime, pateikimo dėl ikimokyklinės grupės lankymo data yra 2014-ųjų sausio 6 d. ir buvo pageidauta, kad mažylis į darželį žingsniuoti pradėtų nuo tų pačių metų rugsėjo. Konkrečios įstaigos eilėje vaikas liko 17-as.

Šioje pozicijoje buvęs vaikas į darželį nepateko, nes į grupę pernai buvo priimta 15 vaikų. Taigi, mažylis liko antras eilėje, tačiau šiais metais, iš naujo sudėliojus sąrašus pagal prašymų pateikimo datas, eilės numeris pasikeitė į 23-ią.

"Taip nutiko todėl, kad buvo anksčiau pateiktų prašymų į šią įstaigą, kuriuose pageidaujama įstaigą pradėti lankyti data buvo 2015-ieji", – aiškino Švietimo skyriaus vedėja.

Pašnekovė nesiėmė prognozuoti, ar pernai vietos darželyje negavę vaikai į jį kulniuoti galės jau šiemet.

Finansuotų privačius

Uostamiesčio valdininkai, matydami sudėtingą situaciją, jau pradėjo ieškoti priemonių, kaip spręsti vietų darželiuose trūkumo problemą.

Numatytos dvi galimos kryptys. Pirmas variantas – liberalizuoti rinką, sudaryti palankesnes sąlygas privačių darželių atsiradimui ar jų veiklos plėtrai.

Šiam tikslui iš savivaldybės biudžeto turėtų būti skirtos krepšelio lėšos tiems vaikams, kurie lankys privačius darželius. Jei bus priimtas sprendimas, kitąmet būtų galima finansuoti 305 darželinukų vietas.

Grupės – per mažos

Kitas numatytas kelias – didinti vietų skaičių savivaldybės darželiuose.

To siekiant, buvę darželiai-mokyklos turėtų virsti tik darželiais. Steigiant naujas grupes darželiuose pavyktų sukurti nuo 185 iki 280 papildomų vietų.

Tiesa, svarstoma galimybė didinti vaikų skaičių grupėse. Šiuo metu vidutiniškai Klaipėdoje vieną darželio grupę lanko tik apie 12 vaikų, kai numatyta 20 vietų.

Dar nepatvirtintame šių metų biudžete siūloma numatyti pinigų šiai problemai spręsti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų