Rengiamasi Klaipėdos mero inauguracijai

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, Karlo poternoje, kur saugomos Klaipėdos miesto mero regalijos – grandinė su antspaudu, ekspozicija šiuo metu tuščia. Anot muziejininkų, grandinė paimta atnaujinimui, nes ruošiamasi naujojo uostamiesčio vadovo inauguracijai, kuri įvyks balandžio 20-ąją – per pirmąjį naujai išrinktos tarybos posėdį.

Regalijos saugomos muziejuje

Klaipėdos mero regalijos jau daugiau nei 20 metų saugomos Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, tačiau šiuo metu jų ekspozicijoje nėra.

„Regalijas ruošiame naujai mero inauguracijai. Todėl jos laikinai paimtos į saugyklas. Taip būna visada prieš renginius, regalijos paimamos ir atnaujinamos. Taigi niekur jos nedingo, niekas jų nepavogė“, – juokavo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Mero grandine miesto vadovas paprastai pasipuošia tik reikšmingiausių švenčių proga – per inauguraciją ir per miesto gimtadienį.

Atnaujins prieš iškilmes

Mero regalijas 2002 m. Klaipėdos jubiliejaus proga pagamino klaipėdietis juvelyras Vidas Bizauskas.

Mero grandinė smarkiai pakoregavo mano darbo įpročius, o padaryti labai norėjosi.

Iki kilogramo sverianti grandinė pagaminta iš sidabro, aukso, melchioro, raudonojo ir mėlynojo emalio, puošia ženklas su Klaipėdos herbu.

Tuo metu jos vertė siekė apie 20 tūkst. litų (apie 6 tūkst. eurų).

„Kuo rėmiausi, kurdamas Klaipėdos mero regalijas? Savo patirtimi. Kai studijavau Taline, mano diplominio darbo tema buvo „Vilniaus universiteto rektoriaus regalijos“. Tad medžiagos apie tai turėjau tikrai daug. Tik reikėjo pasirausti archyvuose. Kai ką pakeičiau ir pritaikiau Klaipėdai. Grandinę tenka šiek tiek tvarkyti ar valyti beveik kasmet. Prieš metus regalijos buvo visiškai restauruotos. O dabar apžiūrėsiu, ar viskas gerai, jei reikės, patvarkysiu“, – kalbėjo juvelyras.

Mero koljė V. Bizauskas pagamino per nepilną mėnesį, taigi teko dirbti ir naktimis, kad spėtų iki inauguracijos.

„Tai buvo sudėtinga misija, tekdavo dirbti iki 4–5 valandos ryto, o paskui į darbą, po pietų – vėl į dirbtuves ir ten prie mero grandinės darbuodavausi iki paryčių. Ir taip tris savaites. Nuo to laiko naktimis dirbti nebegaliu, tiesiog perdegiau. Mero grandinė smarkiai pakoregavo mano darbo įpročius, o padaryti labai norėjosi“, – prisiminė juvelyras.

Vidas Bizauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

V. Bizauskas pagamino ir Šiaulių mero, Šiaulių universiteto, taip pat Klaipėdos universiteto rektorių regalijas.

Inauguruos per posėdį

Mero grandinę naujai išrinktam Klaipėdos vadovui Arvydui Vaitkui užkabins Klaipėdos rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas, kuris ir pradės naujos kadencijos miesto tarybos iškilmingą posėdį, planuojamą balandžio 20-ąją 10 val. ryto.

Paprastai pradžioje išklausomos sveikinimo kalbos, ankstesniais metais buvo leidžiamas tuometės prezidentės Dalios Grybauskaitės vaizdo įrašas.

„Po sveikinimo kalbų prisieks naujieji tarybos nariai, padėję delną ant Konstitucijos, paskutinis prisieks meras. Po priesaikos jam bus užkabinamos regalijos. Tada iškilmingoji posėdžio dalis bus baigta ir pirmininkavimas bus perduotas naujai išrinktam Klaipėdos vadovui“, – paaiškino A. Gritėnas.

Veikiausiai per pirmąjį posėdį turėtų paaiškėti ir kas bus naujieji mero pavaduotojai, kurių turėtų būti trys, ir kas bus naujasis savivaldybės administracijos direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Koks kinietis kūrė tą blėkelę. Lietuviškų regalijų nematyti, liūdnas vaizdelis . Naujam merui reiktų pagalvoti ,kad tai daiktas skirtas ne pigiam karnavalui, o įvaizdžio dalis 3 pagal dydį , ir 2 pagal svarbumą Lietuvos valstybės miestui.Tad reik tikėtis ,kad palikdamas postą savo įpėdiniui paliks ir padorias regalijas.

5 Kolona

5 Kolona portretas
Šitam merui vietoj Klaipėdos herbo reiktų įdėti vatufkę
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių