Rinkimai sutvirtino Klaipėdos universiteto pozicijas?

Po metų Klaipėdos universitetas pagaliau turi nuolatinį savo vadovą. Balsų dauguma juo išrinktas laikinasis universiteto rektorius Artūras Razbadauskas, kuris buvo vienintelis kandidatas šiuose rektoriaus rinkimuose.

Universitetui grėsė išnykimas

Prof. dr. A.Razbadauskas nuo 2018 m. gegužės laikinai ėjo Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus pareigas, kai iš šio posto pernai balandį atsistatydino jo pirmtakas Eimutis Juzeliūnas.

"Kodėl beveik metus užtruko KU rektoriaus rinkimai? Universitetui teko dirbti sudėtingoje konkurencinėje aplinkoje su kitomis aukštosiomis mokyklomis. Manyčiau, kad ir kitų universitetų politika buvo agresyvesnė. Matėme, kaip Menų akademija perėmė vieną fakultetą Klaipėdoje. Visus tuos metus buvo akivaizdus siekis KU suskaldyti ir paskui atskirus fakultetus prijungti prie kitų universitetų, tą juk deklaravo ir buvusi švietimo bei mokslo ministrė", – užsitęsusių rektoriaus rinkimų epopėją Klaipėdoje mėgino paaiškinti A.Razbadauskas.

Tada esą miesto vadovybė sugebėjo apginti savo universiteto teises.

Anot A.Razbadausko, tada ir KU tarybos pirmininkas, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas "nepabūgo jokių grėsmių".

Vis dėlto praeitų metų spalį KU rektorius nebuvo išrinktas. Nežinia dėl kokių priežasčių, bet dalis universiteto tarybos narių, kurie renka rektorių, buvo išvykę, ir būtent tada išrinkti KU vadovą pritrūko vieno balso.

"Ir šįkart KU rektoriaus rinkimai vyko nelabai tinkamu metu, artėja kiti – savivaldybių, merų ir prezidento rinkimai. Tačiau dabar yra vilties, kad universitetui, turinčiam nuolatinį rektorių, spaudimas iš išorės turėtų atslūgti. Bet atsipalaiduoti nėra kada, teks dirbti. Pirmiausia reikės formuoti komandą. Oficialiai naujas pareigas pradėsiu eiti kovo 1 dieną", – teigė A.Razbadauskas.

Bijojo, kad vėl neišrinks

Universiteto vadovą šį kartą slaptu balsavimu rinko KU taryba, kurią sudaro 9 nariai.

Tam, kad būtų išrinktas rektorius, už kandidatą turėjo balsuoti bent šeši KU tarybos nariai.

Atsižvelgdamas į politinę situaciją, KU tarybos pirmininkas V.Grubliauskas nuo rinkimų nusišalino ir balsavime nedalyvavo.

Tarybos pirmininku buvo paskirtas prof. Vladas Žulkus. Slapto balsavimo metu už A.Razbadauską balsavo septyni KU tarybos nariai. Naujasis KU vadovas išrinktas penkerių metų kadencijai.

"Buvo labai didelis nerimas, ar rinkimai ir šįkart įvyks. Ypač, kai KU tarybos pirmininkas nusišalino nuo balsavimo. Iš aštuonių gauti tuos reikiamus balsus nėra taip paprasta. Nebuvau užtikrintas, kad mane išrinks šį kartą. Tačiau taryba turbūt įvertino padėties rimtumą pačiam universitetui. Man tik gaila, kad daugiau nebuvo kandidatų. Pirmą kartą juk buvo šeši pretendentai, bet tada nė vieno neišrinko", – kalbėjo A.Razbadauskas.

Politiniai postai nevilioja

A.Razbadauskas šiuo metu yra ir Klaipėdos miesto tarybos narys, jis kandidatuoja ir artėjančiuose savivaldybių rinkimuose.

Pasiteiravus, jei vis dėlto ta politinė jėga laimėtų daugumą ir A.Razbadauskui būtų pasiūlytas vicemero ar savivaldybės administracijos direktoriaus postas, naujai išrinktasis KU vadovas tvirtino:

"Net negalvoju apie tai, jei taip ir atsitiktų. Esu išrinktas universiteto vadovu ir dirbsiu tiek, kiek manimi pasitikės KU taryba. Universitete aš nuo 2001 metų ir žinau, ką čia daryti. Tiesa, kažkokią dalį etato dirbsiu ir ligoninėje, nes esu praktikuojantis chirurgas, nenorėčiau prarasti gydytojo licencijos. Budėsiu savaitgaliais, be to, esu ir mokslininkas, turiu tęsti klinikinius tyrimus, kuriems pats vadovauju. Juk ne vienas rektorius tęsia savo mokslinę veiklą ir aš tai privalėsiu daryti", – tvirtino A.Razbadauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Ką beišrinktum, nabašnykui kompresas nemačys. Klaipėda nėra tinkama vieta bet kokiam "universitetui" rastis ar egzistuoti. Tiesiog nėra reikiamos kultūrinės bei intelektualios terpės, reikiamos to, vadinkim, "kritinės masės". Šiuo aspektu Klaipėda niekuo nesiskiria nuo Kavarsko, Kuršėnų, Mažeikių ar Ariogalos. Net ir Šiaulių ar Panevėžio. Tiesiog aukštojo mokslo profanacija ir tiek.

jokiu rinkimu

jokiu rinkimu portretas
cia jokių rinkimų nebuvo. teatras.Pažiūrėsim spektaklį:Grubliauskynė.

grynas jumoras

grynas jumoras portretas
Kokie cia rinkimai is vieno zmogaus? Nejuokinkite
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių