Rinkimų kova uostamiestyje – tarsi bokso ringe

Naujajame Seime klaipėdiečiams atstovaus 9 parlamentarai. Penki pateko per partinius sąrašus, likusieji mandatus iškovojo vienmandatėse rinkimų apygardose, kurių rezultatai daugelį šokiravo, – trys iš keturių naujųjų parlamentarų – politikos naujokai.

Politinis ringas

Po sekmadienį vykusio antrojo rinkimų turo politikos senbuvius turėjo ištikti šokas, nes paaiškėjo, kad rinkėjai savo balsus atidavė politikos naujokams. Išskyrus Danės rinkimų apygardą.

Čia iš liberalo Simono Gentvilo 735 balsais pergalę išplėšė Seimo narys Naglis Puteikis.

Beje, šioje apygardoje rinkėjai buvo patys aktyviausi visame Klaipėdos mieste, čia balsavo 37,82 proc. rinkėjų (13 467).

Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas kardiologas, politikos naujokas Algimantas Kirkutis beveik dviejų tūkstančių balsų skirtumu nokautavo konservatorę Seimo narę Agnę Bilotaitę.

A.Kirkutį parėmė 5 850 (56,79 proc.) rinkėjų, o jo oponentę – tik 3 998 (38,61 proc.) klaipėdiečių.

Marių rinkimų apygardoje, kur rinkėjai buvo pasyviausi, balsavo vos 27,39 proc. klaipėdiečių (Lietuvoje aktyvumo vidurkis – 37,99 proc.).

Skirtumas tarp sveikuolio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo, taip pat politikos naujoko Dainiaus Kepenio ir liberalo Edmundo Kvederio buvo mažesnis. Jų kova buvo labiau įtempta. Kandidatus skyrė tik 221 balsas.

Dar didesnė intriga laukė Pajūrio rinkimų apygardoje, kur 79 balsais pergalę rinkimuose iš konservatoriaus Arūno Barbšio atėmė liberalų atstovas, TV laidų vedėjas, dar vienas naujokas Gintaras Vaičekauskas.

Pabrėžtina tai, kad šioje apygardoje buvo sugadinta itin daug (beveik 14 proc. arba 1 504) balsavimo biuletenių.

"Apsišaudymas" prieš II turą

Po pirmojo rinkimų turo vienmandatėje Pajūrio rinkimų apygardoje atotrūkis tarp A.Barbšio ir G.Vaičekausko buvo vos 5 balsai. Abu kandidatai suprato, ką lems tas dviejų savaičių įdirbis iki lemiamo balsavimo.

Abu politikai ieškojo įtakingų rėmėjų ir tarp šalies, ir tarp vietos politikų.

G.Vaičekauską palaikyti ir padėti vykdyti rinkimų kampaniją į Klaipėdą atvyko pats liberalų partijos lyderis Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Savo ruožtu aktyviam partijos nariui A.Barbšiui palaikymą išreiškė konservatorių partijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

Abu Pajūrio apygardos kandidatai prašė viešos paramos ir Klaipėdos tarybos nario, partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovo Artūro Razbadausko.

Taip atsitiko, kad prieš antrąjį rinkimų turą skirtinguose leidiniuose pasirodė informacija, kad A.Razbadauskas esą parėmė ir A.Barbšį, ir G.Vaičekauską.

Konservatorius A.Barbšys neatlaikė ir konkurentą liberalą G.Vaičekauską savo feisbuko paskiroje išvadino "žiauriu melagiu", likus 8 valandoms iki aktyvios rinkimų agitacijos pabaigos.

Pastarasis viešai neatsikirto ir neįsivėlė į beviltišką ginčą. Galbūt tai ir padėjo jam pasiekti pergalę rinkimuose.

Vakar dienraščio kalbintas A.Barbšys teigė kol kas nesvarstąs galimybės reikalauti perskaičiuoti balsus Pajūrio rinkimų apygardoje.

Mamutams išrovė iltis?

Danės rinkimų apygardos laimėtojas N.Puteikis neslėpė, jog jo kova su S.Gentvilu buvo labai sunki, nepaisant to, kad atotrūkis tarp jų buvo daugiau nei 700 balsų.

"Su N.Puteikiu mes esame labai skirtingi kandidatai. Bet vieni rinkėjai ieško kaltųjų, kiti – geriausių sprendimų. Aš siūliau sprendimus, kurių reikia Lietuvai ir Klaipėdai", – taip savo poziciją išsakė S.Gentvilas.

"Kai pamačiau, kad S.Gentvilui prieš antrąjį rinkimų turą paramą viešai pareiškė konservatorių lyderis G.Landsbergis ir pareiškė, kad "tik taip įveiksime populistus Danės apygardoje", supratau, kad turiu ko nors imtis. Tada skambinau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovui Ramūnui Karbauskiui ir paprašiau jo paramos. Jis sutiko, be šio palaikymo vargiai būčiau laimėjęs pergalę antrajame rinkimų ture", – neslėpė N.Puteikis.

Jis teigė esąs pasiryžęs prisijungti prie R.Karbauskio daugumos Seime, jei tik bus pakviestas.

Vertindamas rinkimų rezultatus, N.Puteikis teigė, kad žmonės ieškojo, kas galėtų atlikti kardinalius pertvarkymus Lietuvoje, ir pasirinko valstiečius.

"Socialdemokratai parodė, kad didina turtinę nelygybę, liberalai visada ją didino, o konservatorių programoje apie tai nėra nė vieno žodžio. Jei kas nors ir gali Lietuvoje sustabdyti turtinę nelygybę, tai – valstiečiai. Jei prie valstiečių jungtųsi socialdemokratai, manau, kad jie bus tik nedidelis paramstėlis, nes visiems mamutams iltys išrautos, o premjeras iš viso pridaužtas kikbokso metodais", – įsitikinęs N.Puteikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Draugeliui

Draugeliui portretas
Tai palyginkit, nekantriai laukiam. Beje, jūs manote, kad miesto valdžia neturi vystyti miesto teritorijų ir daryti miesto dar patogesnio gyventojams?

Draugeliai

Draugeliai portretas
prie to kad va jeigu jų uabams palankius sprendimus nepriiminėsi, tai tokias "paramas"tūkstančiais matysi kaip savo ausis be veidrodžio.Kas liečia Bastionus tai gal sulyginame koks buvo projektas prie Žalio ir koks jis yra dabar?Labai įdomu būtų..

aiškintojui

aiškintojui portretas
Prie ko čia draugeliai? Žmonės turi gyventi mieste ir jiems turi būti sudarytos kuo geresnės sąlygos. Kuo daugiau žmonių gyvens mieste, tuo turtingesnis miestas bus. O į rajono turtuolius mums nusispjaut, prašykit, kad Gargždai jums infrastruktūrą tobulintų.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių