Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimai sukėlė sumaištį

2014-05-20 05:44

Trečiadienį prasidės išankstinis antrojo prezidento rinkimų turo balsavimas ir išankstiniai rinkimai į Europos Parlamentą. Praktika parodė, kad naujovė, leidžianti rinkėjams balsuoti bet kurioje apylinkėje, iš esmės nepasitvirtino.

Nepavyko: šių metų naujovė, leidžianti rinkėjams balsuoti bet kurioje apylinkėje, iš esmės nepasitvirtino.
Nepavyko: šių metų naujovė, leidžianti rinkėjams balsuoti bet kurioje apylinkėje, iš esmės nepasitvirtino. / Vytauto Petriko nuotr.

Trečiadienį prasidės išankstinis antrojo prezidento rinkimų turo balsavimas ir išankstiniai rinkimai į Europos Parlamentą. Praktika parodė, kad naujovė, leidžianti rinkėjams balsuoti bet kurioje apylinkėje, iš esmės nepasitvirtino.

Balsavimo aplinkkeliai

Dituvos sodų bendrijoje gyvenanti moteris yra registruota prie Klaipėdos rajono savivaldybės. Pirmajame prezidento rinkimų ture ji negalėjo balsuoti, nors buvo skelbiama, kad su asmens dokumentu galima nueiti į bet kurią rinkimų apylinkę ir bus galima atlikti pilietinę pareigą.

Moteris atvyko į artimiausią apylinkę šalia jos gyvenamosios vietos Priekulės miestelyje. Ten jai pareiškė, kad ji turi vykti į Gargždus.

"Taigi, užuot balsavusi artimiausioje apylinkėje, turėjau iš Priekulės važiuoti į Klaipėdą, nes tiesioginio autobuso į Gargždus nėra, tada iš Klaipėdos – į Gargždus, balsuoti ir vėl atgal tuo pačiu maršrutu. Todėl nusprendžiau visai nebalsuoti", – pasakojo moteris.

Balsuoti negalėjo ir Klaipėdos gyventoja, nors tai visada darydavo.

"Sekmadienį atėjau į rinkimų apylinkę, kurioje balsavau visą nepriklausomybės laikotarpį – M.Gorkio mokykloje. Rinkėjo pažymėjimo neturėjau, atsinešiau pasą. Girdėjau, kad šiais metais su asmens dokumentu galima balsuoti bet kurioje apylinkėje. Staiga paaiškėjo, jog turiu eiti kažkur kitur, nes kažkodėl priklausau kitai apylinkei. Pokalbis buvo nemalonus. Dar apšaukė, kad čia ir taip daug žmonių balsuoja", – stebėjosi klaipėdietė Živilė.

Moteris teigė, kad nebeturėjo laiko ieškoti, kur jai balsuoti, ir pageidavo pilietinę pareigą atlikti ten, kur tai darė daugybę metų, tačiau rinkimų apylinkės darbuotojai jai tokių galimybių nesudarė.

Prie balsadėžės – valandą

Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Viktoras Greičius neslėpė, kad naujovės sukėlė daug problemų ir rinkimų komisijų darbuotojams, ir patiems rinkėjams.

"Pagrindiniai rinkimų trukdžiai – stringančios kompiuterinės programos. Todėl sunkiai galėjome įgyvendinti naujovę, kai su asmens dokumentu rinkėjas galėjo balsuoti bet kurioje apylinkėje. Dėl to gavome ne vieną skundą", – tvirtino V.Greičius.

Pagrindines problemas ir kėlė ne savo apylinkėje balsuoti pageidavę žmonės. Pirmiausia telefonu tekdavo susisiekti su ta apylinke, kurios sąrašuose jie buvo įtraukti. Reikėjo patikrinti, ar jie dar nebalsavo ten.

"Šis procesas užtrukdavo. Buvo atvejis, kai kretingiškis pageidavo balsuoti Klaipėdoje. Tačiau, kol Kretingos apylinkės komisijos pirmininkas patvirtino, kad jis nebalsavo pagal registracijos vietą, laukėme beveik valandą", – pasakojo V.Greičius.

Trūko supratimo

Pasak Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisijos vadovo, kai kurie rinkimų apylinkių pirmininkai elgėsi negražiai ir varinėjo rinkėjus iš vienos apylinkės į kitą, nors pagal įstatymą šie galėjo balsuoti bet kur.

"Į kompiuterio programą įvedęs žmogaus asmens kodą rinkimų komisijos darbuotojas nematė, ar tas rinkėjas jau kur nors balsavo, ar ne. Ir turėjo tikslinti informaciją telefonu. Programa dar netobula, nors tai – jau žingsnis į priekį", – mano V.Greičius.

Jo teigimu, naujovė turėjo žmonėms palengvinti atlikti pilietinę pareigą, tačiau sistema neveikė.
Manoma, kad panašių nesusipratimų galima laukti ir šią savaitę.

Trečiadienį prasidės išankstinis balsavimas, kuris tęsis ir ketvirtadienį. Penktadienį ir šeštadienį apylinkių komisijų nariai vyks į namus pas nevaikštančius klaipėdiečius, kurie pageidauja išreikšti savo pilietinę valią rinkimuose.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų