Ruošiamasi Klaipėdos centrinio pašto rekonstrukcijai: vyks keturiais etapais

  • Teksto dydis:

Ruošiantis sutvarkyti ir atnaujinti 19-ojo amžiaus pabaigoje statytą Klaipėdos centrinio pašto statinių kompleksą, jo savininkas – Kultūros infrastruktūros centras (KIC) ieško, kas parengs rekonstrukcijos projektą.

Centro paskelbto konkurso sąlygose nurodoma, kad projektuotojas turės atlikti pastatų tyrimus, parengti dokumentus bei prižiūrėti darbus rekonstrukcijos metu.

Rangos darbų kaina negalės viršyti 8,4 mln. eurų (su PVM).

Anot kompleksą valdančios įstaigos vadovo Šarūno Šoblinsko, didžiąją dalį finansavimo projektui – 7 mln. eurų – numatyta gauti iš Kultūros ministerijos asignavimų, o likusią galėtų finansuoti savivaldybė ar kiti investuotojai.

Rangos darbus tikimasi pradėti 2026 metų pradžioje ir baigti 2028 metais, jie vyks keturiais etapais: bus restauruoti centrinio pašto, administracinis bei telegrafo-pašto pastatai.

Be to, šiuo metu taip pat ieškoma eksperto, kuris pateiktų išvadą dėl komplekse esančio bokšto būklės.

„Perkame kvalifikuotą ekspertą (...) ir atsižvelgiant į eksperto išvadas mes tada galėsime ir turėsime pagrindo teikti kažkokius siūlymus“, – BNS sakė Š. Šoblinskas.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus gegužę BNS sakė, kad pašto pastato būklė per paskutinius metus yra labai pablogėjusi ir būtina jį tvarkyti kuo greičiau.

Konkurso sąlygose rašoma, kad sutartis su projektuotoju bus pasirašoma penkeriems metams, paraiškų laukiama iki liepos 26 dienos.

Vyriausybės nutarimu Klaipėdos pašto kompleksas 2022 metų gegužę įrašytas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Jis tais pačiais metais perduotas valstybei. Ankstesnis jo valdytojas Lietuvos paštas už tai gavo 6 mln. eurų.

Neogotikos stiliaus Klaipėdos pašto kompleksą suprojektavo architektas Hermannas Shoede (Hermanas Šiodė), jis pastatytas 1893 metais. Pastate iki 2019 metų rudens veikė paštas, dabar jis stovi tuščias.

Autorius Aurimas Ragelis



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ta griuvanti boksta murijo 1975 m. "Kvalifikuoti" restauratoriai is brangiu plytu murijo- murijo ... ("murininku koeficijentas brangus", "jjjeksperto dar brangiasnis" ...). P.S Plika akimi matosi, bokstas griuva,beliko ,kam, sumoketi daug pinigu,kad parasytu "sprafke",ir pasidalintu ... !?

Iprastai

Iprastai portretas
Klaipedoje visi “darbai” pabrangsta 2-3 kartus ( kad visiems…). Tai dauginkit is 3.

Lizinginiui

Lizinginiui portretas
o tai negirdėjei ka Klaipėdos valdžia pasikeitė? Žinoma ir šita irgi turi savo dresiruotojus bet kap vogė ir nesirūpino miestu praeitos tai žodžiu trūksta
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių