Pereiti į pagrindinį turinį

Sąskaitoje – neaiški eilutė

2009-03-04 09:00
Sąskaitoje – neaiški eilutė
Sąskaitoje – neaiški eilutė / T.Černiševo nuotr.

Mokesčių spaudžiami žmonės tampa budresni. Atidžiau studijuodami sąskaitas susiduria su įtartinomis mokesčių rinkliavomis.

Mokestis sukėlė įtarimą

Taikos prospekto 12 namo gyventojai nesupranta, kodėl jų sąskaitose už šildymą atsirado atskira eilutė – "Bendro naudojimo patalpos".

Minėto namo 25 buto gyventojas Vladimiras Solovjovas už sausį šio mokesčio turėjo sumokėti 37 litus, dar 238 litus – už buto šildymą.

V.Solovjovas bandė aiškintis, kodėl namo gyventojams pateiktose sąskaitose atsirado ši eilutė, kai greta esančiame daugiabutyje gyvenantiems klaipėdiečiams jos nėra.

"Paskambinau į įmonę "Klaipėdos energija". Atsiliepusi specialistė paaiškino, kad viskas dėl pirmame aukšte įsikūrusios parduotuvės, kuri yra atsijungusi nuo centralizuoto šildymo. Tvirtino, kad mokame už įstaigą, kurios plotas 103 kvadratiniai metrai", – tvirtino klaipėdietis.

Moka kiek privalo

Įmonės "Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius Virginijus Zutkis patikino, jog Taikos prospekto 12 namo gyventojai tikrai nemoka daugiau, nei jiems patiekta šilumos.

Pasak V.Zutkio, šiems gyventojams kaip tik pasisekė. Kadangi name yra nuo centralizuoto šildymo atsijungusios patalpos, vartotojams šiluma skaičiuojama pagal penktą Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintą metodiką.

"Nors parduotuvė atsijungė nuo centralizuoto šildymo, ji vis tiek turi mokėti už bendro naudojimo patalpas. Todėl šio namo gyventojų sąskaitose atsirado atskira eilutė. Taip už bendro naudojimo patalpų šildymą moka ne tik žmonės, bet ir atsijungusi įstaiga. Namo gyventojams tai naudinga. Jiems mokėti už šildymą tenka mažiau, nes dalį sumoka parduotuvė", – aiškino departamento vadovas.

Eilutė yra ne visiems

Prie bendro naudojimo patalpų priskiriami koridoriai, laiptinės, rūsiai, mansarda.

Šilumos dalis bendrų patalpų šildymui nustatyta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintoje metodikoje pagal daugiabučio namo laiptinių skaičių.

Iš namo sunaudoto bendro šilumos kiekio atimama nustatyta šilumos dalis bendro naudojimo patalpoms šildyti ir likusi dalis išdalijama butams.

V.Zutkis aiškino, jog senos statybos namuose mokesčiai už bendrą patalpų šildymą įskaičiuoti eilutėje "Patalpų šildymas". Atskira eilutė "Bendro naudojimo patalpų šildymas" išskiriama naujos statybos namuose bei tuose, kur yra nuo centralizuoto šildymo atsijungusių patalpų.


Rekomenduojama šilumos kiekio dalis pastato bendrojo naudojimo patalpų šildymui

Viena laiptinė – 20 proc.

Dvi laiptinės – 18 proc.

Trys laiptinės – 16 proc.

Keturios laiptinės – 14 proc.

Penkios laiptinės – 12 proc.

Šešios ir daugiau laiptinių – 10 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų