Pereiti į pagrindinį turinį

Sąskaitos už šiukšles vėluoja

2009-02-06 09:00
Sąskaitos už šiukšles vėluoja
Sąskaitos už šiukšles vėluoja / Vytauto Liaudanskio nuotr. 13 proc. gyventojų dar nesusimokėjo rinkliavos už šiukšlių surinkimą ir tvarkymą.

Rinkliavą už šiukšles administruojanti bendrovė pažeidė miesto tarybos sprendimą. Sąskaitas gyventojams įmonė turėjo išsiųsti sausį, tačiau jos nepasiekė dar nė vieno klaipėdiečio.

Išsiųsti užtruko

Pagal miesto tarybos sprendimą sąskaitos už atliekų išvežimą klaipėdiečiams turi būti išsiųstos iki sausio 20 dienos, o susimokėti gyventojai privalo iki vasario 15–osios.

Tačiau, pasak Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) Vietinės rinkliavos administravimo skyriaus vadovo Šarūno Jono Tamulio, pranešimai apie mokėjimus dar tik ruošiami. Dabar skaičiuojamos mokėjimo sumos gyventojams. Artimiausiu metu jie bus atiduoti spausdinimui.

„Pranešimų išsiuntimas užtruko dėl techninių priežasčių. Atnaujinami gyventojų duomenys, pranešimo forma, tobulinama apskaitos sistema. Užtrunka ir pranešimų spausdinimas bei išnešiojimas. Plėtėme ir įstaigų, kuriose galima susimokėti rinkliavą, tinklą. Dėl visų šių faktorių ir užtruko sąskaitų išsiuntimas“, – pabrėžė Š.J.Tamulis.

Vadovas žadėjo, jog klaipėdiečius sąskaitos už atliekų surinkimą pasieks iki vasario vidurio. Anot jo, pranešimuose bus nurodyta ne vasario 15-oji, o kita data, iki kurios gyventojai galės susimokėti.

„Mokėjimo terminas bus šiek tiek atidėtas. Paliksime protingą laiko tarpą, kad žmonėms nekiltų nesklandumų. Terminas turėtų būti ne mažesnis nei dvi savaitės“, – aiškino Š.J.Tamulis.

Terminus pavėlino neteisėtai

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas tvirtino, jog tokį sprendimą KRATC priėmė savavališkai. Su savivaldybe dėl vėlesnio sąskaitų išsiuntimo nesitarta.

„Sąskaitų išsiuntimo ir mokėjimo datos numatytos tarybos sprendime. Atsilikdamas nuo terminų, KRATC jį pažeidžia. Koreguoti datas gali tik taryba“, – aiškino V.Karmanovas.

KRATC kontrolė yra pavesta Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui.

Vakar po dienraščio „Klaipėda“ žurnalistų skambučio rinkliavą administruojančiai įmonei buvo paruoštas ir išsiųstas įspėjimas dėl tarybos sprendimo nepaisymo.

Pasak V.Karmanovo, KRATC įpareigotas informuoti gyventojus apie pasikeitusius sąskaitų apmokėjimo terminus, nurodyti konkrečias datas, iki kada klaipėdiečiai gali sumokėti rinkliavą.

„Šį pažeidimą vertinu blogai. Įmonė taip neturėtų elgtis“, – pabrėžė V.Karmanovas.

Sąskaitose nurodys skolas

Sąskaitose už atliekų surinkimą ir tvarkymą bus nurodyta suma, kurią reikia mokėti už šiuos metus. Dar bus parodyta suma, sumokėta praėjusį laikotarpį, ar primenama skola.

Pagal tarybos sprendimą gyventojai už atliekų išvežimą gali mokėti kas ketvirtį arba iškart už visus metus. Sąskaitose bus įdėti keturi mokėjimo kvitai už ketvirtį ir vienas – už metus.

Rinkliavą už šiukšles klaipėdiečiai gali sumokėti banke, internetu, pašte. Šiemet tai bus galima padaryti ir loterijos „Perlas“ terminaluose.

Laukia teismo sprendimo

Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro atstovai džiaugėsi, jog dauguma – 80 proc. klaipėdiečių sumokėjo rinkliavą už atliekų išvežimą. Aktyviausi buvo gyventojai. Iš jų rinkliavą sumokėjo 87 proc. Verslininkų mokumas šiek tiek mažesnis. Jis siekia 80 proc.

Dauguma rinkliavos nesumokėjusių asmenų laukia, kuo pasibaigs teisminis ginčas. Klaipėdos apygardos administracinis teismas aiškinasi, ar uostamiestyje įvesta rinkliava yra teisėta. Artimiausias bylos nagrinėjimo posėdis vyks kovo 10-ąją.

Pasak Š.J.Tamulio, skolos iš skolininkų bus išieškomos teisės aktų numatyta tvarka. Vadovas nesiryžo atsakyti, kas bus, jei teismas pripažins, jog rinkliava neteisėta.

„Teismų sprendimų negaliu komentuoti. Jie turi būti vykdomi. Kai bus teismo sprendimas, tada ir žiūrėsime, ką daryti“, – tvirtino Š.J.Tamulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų