Klaipėdos savivaldybei teks išlaikyti tuščius butus

Uostamiesčio politikai suabejojo, ar efektyviai tvarkomasi su savivaldybei priklausančiomis gyvenamosiomis patalpomis. Piktinamasi, kad likusius tuščius būstus reikia išlaikyti iš miesto biudžeto.

Uostamiesčio politikai suabejojo, ar efektyviai tvarkomasi su savivaldybei priklausančiomis gyvenamosiomis patalpomis. Piktinamasi, kad likusius tuščius būstus reikia išlaikyti iš miesto biudžeto.

Skolos vis dar auga

Viešosios įstaigos „Klaipėdos butai“, kuri administruoja savivaldybei priklausančias gyvenamąsias patalpas, ataskaita penktadienį buvo pristatyta miesto tarybos Kontrolės komitetui.

Ji administruoja 1 tūkst. 705 būstų. Iš jų 276 socialiniai. Per mėnesį yra surenkama 250 tūkst. litų nuomos. Surinkimas yra 93 proc.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos butai“ direktorė Polė Maskeliūnienė teigė, kad nuomininkų skolos auga.

„Žmonės miršta ar yra iškeldinami teismo sprendimu, o skolos lieka. Išieškojimas yra neįmanomas arba vyksta labai lėtai. Pavyzdžiui, gyventojo skola siekia apie 2 tūkst. litų, o per mėnesį iš pensijos išskaičiuojama 12-13 litų“, – pasakojo vadovė.

Nuomininkai atsisako būstų

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė pasakojo, kad daugėja žmonių, kurie atsisako nuomotis savivaldybės būstus.

Šiemet atsilaisvino 104 butai. Iš jų 13 nuomininkų mirė ir neturėjo artimųjų, 62 – savivaldybės būsto atsisakė savo noru, 4 – įsigijo savo butus ir išsikraustė.

D.Netikšienė pabrėžė, kad ankstesniais metais buvo atsisakyta mažiau būstų: 2011 – 50, 2012 – 73.

Vedėja aiškino, kad žmonės butų pradėjo atsisakyti, 2011 metais Vyriausybei pakeitus nuomos skaičiavimo tvarką. Tada jos dydis tapo panašus kaip privataus buto nuomos.

Mokestis išaugo nuo 3 iki 6-7 litų už kvadratinį metrą.

„Žmonės pradėjo galvoti, ar jiems verta gyventi savivaldybės bute ir jų atsisako“, – pasakojo vedėja.

Liks pusšimtis nesuremontuotų

Komiteto nariai atkreipė dėmesį, kad socialinio būsto laukia daug žmonių – daugiau nei 2 tūkst. Buvo domimasi, kodėl jie neapgyvendinami tuščiuose butuose.
P.Maskeliūnienė aiškino, kad būstai, iš kurių išsikrausto nuomininkai, yra labai prastos būklės. Norint apgyvendinti kitus, pirmiausia reikia butus suremontuoti.

Anot vadovės, būna, kad žmonės patys niokoja turtą. Šį mėnesį viena nuomotojas būtent dėl šios priežasties ir buvo iškeldintas. Jis daužė bute esančius daiktus.

Šiuo metu yra laisvi 144 savivaldybės butai. Iš jų šiemet suremontuoti 33. 17 – perduota remontui. 29 butus reikės nurašyti, nes jų neapsimoka remontuoti. Dar daugiau nei 50 būstų trūksta lėšų remontui.

Taip pat šiemet 83 butuose, kur gyvena nuomininkai, buvo pakeisti langai, durys. Šiemet iš viso savivaldybės būstų remontui buvo skirta 1,8 mln. litų. Šios lėšos imamos iš surinktos nuomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Kestutis senamiestis

To Kestutis senamiestis portretas
Jūs visiškai teisus.Niekas net neįsivaizduoja kas darosi šioje struktūroje...Juos sodinti be teismo reikia.

Kęstutis Senamiestis

Kęstutis Senamiestis portretas
Kreiptasi į soc. busta skirstančius su nurodytu konkrečiu butu, kur išsikėlė nuomininkai su siūlymu, kad jauna šeima laukianti buto pati susiremontuos busta už tai, kad nereikėtu laukti eilėje. Atsakymas "Ne taip negalima, nes reikia skelbti konkursą buto remontui ir tik tokiu būdu suremontavus busta ji suteikti eilės tvarka". Susidarė jausmas, kad kaži kas turi uždirbti "atkatą" ir tik tada jį išnuomos eilės tvarka. Nejau apsimoka laikyti tuščia kol vyks konkursas ir remontas, mokėti už šilumą ir kitus mokesčius? Jei tai vyksta reiškia kam tai naudinga? Tik klausimas KAM TAI NAUDINGA?

Kęstutis Senamiestis

Kęstutis Senamiestis portretas
Kas tikrino gyvenančius socialiniame buste? Kai atsakingam už soc. bustą asmeniui pranešiau, kad bute gyvena visai kitas asmuo nei kam tas butas suteiktas, atsakymas buvo: "Nuoma yra mokama pastoviai ir jokių įsiskolinimų nėra, todėl neturime pagrindo tikrinti". Gave soc. bustą išnuomoja kitiems ir viskas gerai. Savivaldybė pradėjo kelti soc. busto nuomos kainą ir "biznelis" nebeneša tokio pelno, todėl atsisakoma busto. Reikėtu prižiūrėti šį sektorių tikrinant kas tikrai ten gyvena, o ne stengtis sukelti nuomos kainas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių