Savivaldybės rengia kvartalinės renovacijos programas

  • Teksto dydis:

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programai tęsiantis jau ne vienerius metus, renovacijos naudą mato ir gyventojai, ir savivaldybės, pačios prisidedančios prie tokių projektų įgyvendinimo.

Savivaldos, siekiančios maksimalios naudos, rengia kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Šiose programose numatoma atnaujinti ne tik pavienius daugiabučius, bet visą kvartale esančią infrastruktūrą. Tokius projektus jau yra pasirengusios 35 arba daugiau kaip pusė visos šalies savivaldybių.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika Būsto energijos taupymo agentūros (toliau – BETA) organizuotoje konferencijoje „Savivaldos indėlis įgyvendinant energinio efektyvumo didinimo programas“ akcentavo, kad didžiausias indėlis į šiandieninį renovacijos progresą priklauso savivaldai. „Būtent dėl savivaldybių nuoseklaus darbo šiandien galime džiaugtis pasiektais rezultatais daugiabučių atnaujinimo srityje“, – sakė K.Mažeika. 

Finansavimas renovacijai nenutrūks

Konferencijoje dalyvavę kai kurių savivaldybių atstovai nuogąstavo, kad, sumažėjus finansavimui iš ES fondų, pačioms savivaldybėms teks didelė finansinė našta baigti pradėtus renovacijos darbus. 

Finansų ministerijos viceministrė Loreta Maskaliovienė patikino, kad finansavimas renovacijos projektams nenutrūks: „Lėšos renovacijai nesibaigė – rezervo turime keleriems metams. Naujų finansavimo šaltinių per šį laikotarpį atsiras, nes energijos taupymas, kaip ir kitos klimato kaitos mažinimo priemonės, tampa vis svarbesniu prioritetu visoje Europos Sąjungoje (ES).“

Ji pabrėžė, kad ES dėmesys šiam prioritetui turėtų paskatinti savivaldybes galvoti apie renovacijos projektų tęstinumą kompleksinės renovacijos perspektyvoje.

Skatins projektus įgyvendinti greičiau

Kalbėdamas apie renovacijos ateities prioritetus, Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vadovas Marius Narmontas paaiškino, kad Aplinkos ministerija ieško svertų, kaip paskatinti renovaciją. Viena iš galimų priemonių – daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administravimo užmokesčio didinimas ir greitesnis išmokėjimas, jeigu projektas įgyvendinamas greičiau. 

„Įgyvendinus projektą iš karto išmokėtume visą sumą administratoriui, tai paskatins projektus įgyvendinti greičiau. Kitaip tariant, kuo greičiau dirbi – tuo daugiau uždirbi. Taip pat tikimės, kad su naujai išrinkta savivaldybių valdžia projektų įgyvendinimas pagreitės, esame pasiryžę pakeisti ir teisės aktus, kad procesas vyktų efektyviau“, – sakė M.Narmontas.

Pagreitinti progresą tereikia iniciatyvos

Jis pabrėžė, kad greitesniam renovacijos progresui pirmiausia reikia iniciatyvos – savivaldybės turėtų parengti Kvartalo energinio efektyvumo didinimo programas. 

„Šiandien labai svarbu tinkamai išnaudojant savivaldybių sukauptą patirtį ir įgytas kompetencijas pereiti prie kvartalo energinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo, t. y. nuo pavienių pastatų atnaujinimo palaipsniui eiti prie kompleksinių priemonių, atnaujinant šilumos gamybos ir tiekimo sektorių, gatvių apšvietimo tinklus, inžinerinę infrastruktūrą, žaliąsias teritorijas ir kt.“, – sakė M.Narmontas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kiek

kiek portretas
renovacija laikys 15-25 metus o kas toliau,vel ta pati renovuot,o jeigu kas nors padegs uzpyles benzino nudraskes tinka 20 min ir sudegs ,kas duos nors 15 metu garantija atliktiems darbams,jos isvis nera net 5 metams ir nebus ir t.t......

nukentėjęs

nukentėjęs portretas
savivaldybė kuruoja teismus, zmones beteisiai

tai tiesa

tai tiesa  portretas
manes niekas neprivers, paduosiu savivaldybe i teisma uz prievarta ,UZ BROKA SAVIVALDYBE MAN PADENKS ISLAIDAS BANKUI,JEIGU SAVIVALDYBE PRISIIMA ATSAKOMYBE UZ BROKA TAI JI TURES IR ATSAKYTI UZ BROKA, ZMONES NEPASITYKEKIT SAVIVALDYBE SUKCIU GAUJA,
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių