Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo rinkimų intrigų katilas

2016-08-22 02:00

Būsimuose Seimo rinkimuose Danės rinkimų apygardai pirmininkaus "tvarkietis" parapsichologas ir numerologijos žinovas Kęstutis Dubickas. Be to, vadovauti rinkimų apygardoms uostamiestyje galimybės neteko du Liberalų sąjūdžio atstovai. Šios politinės partijos patikėtiniai tame įžvelgė rinkimų kuluarų intrigas.

Startas: pagaliau prasidėjo rinkimų maratonas, kuriame kai kurioms partijoms tenka rungtyniauti trasose su kliūtimis. Startas: pagaliau prasidėjo rinkimų maratonas, kuriame kai kurioms partijoms tenka rungtyniauti trasose su kliūtimis. Startas: pagaliau prasidėjo rinkimų maratonas, kuriame kai kurioms partijoms tenka rungtyniauti trasose su kliūtimis. Startas: pagaliau prasidėjo rinkimų maratonas, kuriame kai kurioms partijoms tenka rungtyniauti trasose su kliūtimis. Startas: pagaliau prasidėjo rinkimų maratonas, kuriame kai kurioms partijoms tenka rungtyniauti trasose su kliūtimis.

Forpostas – be liberalų

Prieš Seimo rinkimus paaiškėjo, kad nė vienai iš keturių uostamiesčio rinkimų apygardų nevadovaus liberalų atstovai, nors, siekiant išlaikyti politinių jėgų balansą, į šias pozicijas pradžioje buvo numatyti du minėtos partijos pretendentai – Linas Paulikas ir Viktoras Greičius.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jau patvirtino ir prisaikdino 71 rinkimų apygardų pirmininką bei 709 jų komisijos narius. Šįkart juos siūlė visos politinės partijos, teisingumo ministras, savivaldybių administracijos direktoriai bei Lietuvos teisininkų draugija.

Daugiausia visoje Lietuvoje – net 16 pirmininkų atstovauja socialdemokratams, 15 – Darbo partijai, 12 – konservatoriams, 11 – partijai "Tvarka ir teisingumas", 7 – liberalams. Penkis rinkimų apygardų pirmininkus delegavo savivaldybių administracijos direktoriai ir 4 Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Vadovavimas rinkimų apygardoms – labai atsakinga misija. VRK patvirtinti pirmininkai koordinuoja ne tik visų partijų politinę agitaciją, prižiūri, kad į apygardas laiku būtų atgabenti balsavimo biuleteniai, rinkėjų duomenys būtų tikslūs, rūpinasi, jog būtų užkirstas kelias galimiems balsų pirkimams, kitiems neteisėtiems veiksmams, kad rinkimai vyktų sklandžiai, o pasibaigus balsavimui biuleteniai suskaičiuoti nepriekaištingai.

Partijos paprastai siekia, kad kuo daugiau jų atstovų vadovautų rinkimų apygardoms. Tai ir tam tikras prestižo bei pripažinimo reikalas, taip pat siekis sutelkti visą rinkimų informaciją ir situacijos valdymą į savo rankas.

Taip jau atsitiko, kad per šiuos rinkimus Klaipėdos liberalai šiose pozicijose savo patikėtinių neturės. Tai bemaž pirmas toks atvejis per visą rinkimų istoriją.

Kratėsi Danės apygardos

Klaipėdoje yra keturios rinkimų apygardos – Baltijos, Marių, Pajūrio bei Danės. Dėl pastarosios liberalų atstovai ir iškrito iš šio žaidimo. Mat neatsirado nė vieno pretendento, panorusio vadovauti minėtai apygardai. Taip liberalai liko nubausti "už nepaklusnumą".

"Klaipėdoje – kvailoka situacija. Ten visur nori būti pirmininkais, bet tik – ne Danės apygardoje. Komisija turės išleisti įsakymą ir nurodyti, kas imsis šių pareigų", – per vieną posėdį pajuokavo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Tačiau juokai buvo gana rimti ir kai kam greitai atsirūgo. Ką teikti į Danės rinkimų apygardos vadovus, buvo svarstoma ilgai. Todėl sumanyta rokiruotė. Baltijos rinkimų apygardos pirmininku Lietuvos liberalų sąjūdis siūlė L.Pauliką. Ir kai kilo problema, kas gi vadovaus Danės rinkimų apygardai, VRK posėdyje nuskambėjo idėja šią "naštą" užmesti būtent jam.

"Jis turi didelę patirtį, ne kartą buvo rinkimų komisijos narys, per pastaruosius rinkimus į savivaldybės tarybas buvo rinkimų apylinkės pirmininkas. Kalbėjau su L.Pauliku, jis, kaip ir V.Greičius, nenori imtis atsakomybės už Danės rinkimų apygardą. Nežinau kodėl. Mano prašymai nepadėjo", – posėdyje teigė liberalams atstovaujantis VRK narys Rokas Stabingis.

Danės rinkimų apygarda pagal rinkėjų skaičių yra pati didžiausia Klaipėdoje. Joje yra 19 apylinkių (kai kitose apygardose jų yra 10–17). Čia balso teisę turi 46 578 klaipėdiečiai. Be to, ši apygarda organizuoja išankstinius balsavimus, taip pat rinkimus ligoninėse bei areštinėje. Taigi vadovauti tokiai apygardai – iššūkis net labai patyrusiam asmeniui.

"Mano supratimu, tokie kandidatai, kurie nesutinka imtis siūlomo darbo, gauna minusą. Tas pats galioja ir V.Greičiui", – pabrėžė VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.

Nubaudė "nepaklusniuosius"

V.Greičius, kurį delegavo Liberalų sąjūdis, ne sykį vadovavęs rinkimų apygardoms, turintis didžiulę šio darbo patirtį, pagal pirminius susitarimus, turėjo vadovauti Marių rinkimų apygardai.

Svarstydamas galimybę "permesti" V.Greičių į Danės apygardą, Z.Vaigauskas prisiminė, kad V.Greičius per Žemės referendumą pakliuvo į istoriją su vienu nekantriu rinkėju, su kuriuo teko bylinėtis teisme.

Pilietis padavė A.Greičių ir VRK į teismą už tai, kad apygardos rinkimų komisija rinkimų dieną iškvietė policiją dėl nederamo rinkėjo elgesio. Klaipėdietis jautėsi nepagrįstai pažemintas, todėl iš rinkimų organizatorių panoro prisiteisti 20 tūkst. eurų, tačiau nieko nelaimėjo.

VRK nariai, svarstydami galimą Danės rinkimų apygardos pirmininko kandidatūrą, prabilo apie dar vieną liberalų atstovą Adolfą Gritėną, pernai vadovavusį Klaipėdos savivaldybės rinkimų apygardai. Tačiau Z.Vaigauskas buvo kategoriškas.

"A.Gritėnas jau prisidirbo, jis sugebėjo su visais susipykti. Ir A.Gritėno dabar jau niekas nebenori. Mes juk tada net premiją jam visu šimtu procentų nuėmėme. Problemų jis mums pridarė. Dabar pažiūrėsime, kaip A.Gritėnas pasirodys būdamas apygardos komisijos nariu. Tačiau skirti jį pirmininku iš mūsų pusės būtų labai neatsakinga", – dėstė Z.Vaigauskas.

Tokiu būdu buvo nuspręsta, kad liberalų deleguotiems pirmininkams, nenorintiems Danės rinkimų apygardos, iš viso nebus leista vadovauti.

"Mano manymu, nei L.Pauliko, nei V.Greičiaus skirti apygardų komisijos pirmininkais nėra ko. Jeigu jie atsisako dirbti "sunkioje" rinkimų apygardoje, tai ir į jokią kitą nėra ko eiti. O ką jūs siūlote daryti? Pasiduoti jų spaudimui ir pirmininku paskirti A.Gritėną?" – ironizavo Z.Vaigauskas.

Įžvelgė šališkumą

V.Greičius tikino, kad jis jau buvo apsisprendęs vadovauti Marių rinkimų apygardai ir esą norėjo ramesnio darbo.

"Man labai keista, kodėl tik liberalams buvo siūloma Danės apygarda, o kitiems – ne. Mes nesutikome ir likome nubausti. Dabar galiu tik spėlioti, gal kam liberalai nepatinka?" – svarstė V.Greičius.

V.Greičiaus kolega L.Paulikas taip pat neteko galimybės vadovauti apygardai, tačiau liko komisijos nariu. Jis tikino, jog tikrai neleis žaisti jokių užkulisinių žaidimų per rinkimus. Esą nebe tie laikai.

"Nesu sąmokslo teorijų mėgėjas, bet kažkodėl abu liberalų atstovai buvo "nubuksuoti" į apačią, kad tik jie netaptų pirmininkais. Nežinau, o gal ir buvo koks nors susitarimas, kad Liberalų sąjūdis nevadovautų Klaipėdos rinkimų apygardoms", – dėstė L.Paulikas.

Danei vadovaus numerologas

"Sunkioji" Danės rinkimų apygarda vis dėlto neliko be vado. Prie jos vairo drąsiai stojo "tvarkietis" Kęstutis Dubickas.

"Pasiryžęs, ambicingas, manantis, jog su darbu susidoros", – taip pretendentas buvo apibūdintas VRK nariams, kurie 9 balsais iš 11 pritarė šiai kandidatūrai.

K.Dubickas – ne tik politikas, jis garsėja parapsichologiniais sugebėjimais. Vyras dalyvavo ne vienoje televizijos laidoje, kur demonstravo numerologinius ir kitokius gabumus. Tai ne tik jo hobis, bet ir pragyvenimo šaltinis. Šis faktas VRK pirmininkui Z.Vaigauskui tapo staigmena.

"Jeigu ta jo numerologija netrukdo visuomeniniam gyvenimui, tai nieko tokio. Aš į tą dalyką žiūriu liberaliai, žinoma, faktas verčia suklusti. Žmonės turi įvairiausių hobių, keistų pomėgių. Nežinau, kaip jis tą savo numerologiją moka suderinti su žemiškais dalykais, jei moka, tai viskas gerai. Mes esame turėję įvairių komisijos narių, svarbu, kad tai netrukdytų tiesioginėms pareigoms. Būtų nenormalu, jei mes neleistume tokiam žmogui vadovauti rinkimų apygardai", – teigė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas pasidomėjo K.Dubicko kompetencija ir esą liko labai patenkintas. Pasak Z.Vaigausko, K.Dubickas – ne pirmas rinkimų komisijos atstovas, turįs originalių pomėgių, kurie, tikima, netrukdys susitvarkyti su savo pareigomis.

"Tikrai netaikiau numerologijos, siekdamas išsiaiškinti, kas laimės šiuos rinkimus. Kam užsikrauti papildoma informacija? Savo biure esu parapsichologas, apygardos komisijoje – pirmininkas. Aš atskiriu abi veiklas. Nebijau naujų pareigų, pamažu šarvą auginu, atsilaikysiu", – tikino K.Dubickas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų