Per šeimos atostogas – klastinga sukčių ataka

Užsienyje atostogaujantis klaipėdietis neslėpdamas keikia akimirką, kai atsiliepė į skambutį, kurio kaina – visos santaupos. Vyras perspėja kitus – jokiu būdu bankinių reikalų nevalia aptarinėti telefonu. Žmogus svečioje šalyje liko ne tik be pinigų, bet ir be banko sąskaitos, į kurią artimieji galėtų pervesti lėšų grįžimui.

Prisistatė policininku

Graikijoje su šeima laiką leidžiantis vyras skambučio iš nežinomo numerio sulaukė apie antrą valandą dienos.

"Skambinęs asmuo prisistatė Marijampolės policijos komisariato tyrėju, sakė vardą pavardę, jų neįsiminiau. Jis teigė, kad sulaikė įtariamuosius brolius Karius, vardų nepamenu, pas kuriuos rado mano asmens tapatybės kortelės kopiją ir sutarties su banku kopiją. Klausė, ar pažįstu sulaikytuosius", – pasakojo vyras.

Skambinęs asmuo taip pat tvirtino, kad esą kaip pareigūnas jau susisiekė su banku.

"Neva jis gavo informacijos, kad kažkas bandė jungtis prie mano sąskaitos elektroniniu būdu, todėl dabar aš turiu blokuoti sąskaitą arba laikinai ją įšaldyti", – aiškino vyras.

Siūlė įšaldyti sąskaitą

Staiga pokalbis su nepažįstamuoju nutrūko, tas pats asmuo tuo pačiu numeriu paskambino po keliolikos minučių.

"Atsiprašė už nutrūkusį pokalbį, neva į kabinetą atvedė sulaikytus asmenis ir jis negalėjo prie jų kalbėtis. Dar kartą klausė, ar pažįstu tuos asmenis, klausė apie sutartį, sudarytą vienos įmonės vardu. Patvirtinau, kad kažkada dirbau šios įmonės direktoriumi ir galbūt netvarkingai išmečiau dokumentus. Gal kas nors juos rado ir galėjo bandyti pasinaudoti? Nors įprastai dokumentus naikinu", – pasakojo klaipėdietis.

Skambinęs asmuo dar kartą patikino, kad vyrui reikia kreiptis į banką, jis, kaip pareigūnas, susisiekė su banko "saugumo ir identifikacijos skyriumi".

"Aiškino, kad gali mane tiesiogiai su banko skyriumi sujungti telefoniniu ryšiu. Paklausė, ar noriu, atsakiau "taip" ir po trumpo laiko tarpo atsiliepė kitas asmuo. Prisistatęs banko saugumo skyriaus darbuotoju, jis klausė, ar pastebėjau, kad kas nors būtų bandęs prisijungti prie sąskaitos mano elektronine bankininkyste, kada paskutinį kartą naudojausi pats elektroniniu banku", – tikino nukentėjusysis.

Asmuo siūlė blokuoti banko sąskaitą arba trumpam įšaldyti.

Nuostoliai: kelionės į Graikiją klaipėdietis niekada nepamirš – telefoniniai sukčiai apvyniojo vyrą aplink pirštą ir iš banko sąskaitos pavogė visas santaupas. AFP ir Vytauto Liaudanskio nuotr.

Padiktavo kodus

"Paprašiau įšaldyti, sakiau, kad aš dabar Graikijoje, man reikės pinigų. Jis sakė, kad reikės pakeisti prisijungimo kodą ir paklausė ar prisimenu jį. Atsakiau, kad taip. Paprašė padiktuoti, padiktavau. Jis paklausė, ar turiu kuo užsirašyti, ir man padiktavo naują mano banko prisijungimo kodą", – priminė vyras.

Klaipėdietis tikino, kad ir vėliau tęsėsi dantų užkalbėjimas tuo pačiu algoritmu – sukčius užduodavo klausimų, lyg pagal tam tikrą algoritmą.

"Klausdavo, ar pažįstu kažkokį asmenį vardu ir pavarde. Pasakydavo, kad kažkurią dieną toks ir toks asmuo bandė prisijungti prie mano elektroninės bankininkystės. Pasakydavo vardus, pavardes, banko sąskaitos numerį, IP adresą, pinigų sumą", – pokalbį perpasakojo vyriškis.

Nusikaltėlis padiktuodavo informaciją ir klaipėdiečiui liepdavo ją pakartoti, klausdavo, ar teisingai užsirašė.

"Kai kuriais momentais asmuo pasakydavo, kad informacijai patvirtinti jis siunčia mobilaus parašo (prisijungimo) kodą ir prašydavo jį patvirtinti sPIN1 arba sPIN2 kodu. Aš patvirtindavau. Tam tikrais pokalbio momentais, kai reikėdavo patvirtinti prisijungimus man diktuojamų asmenų ir sumų, net neatsimenu", – pripažino vyras.

Be pinigų, be sąskaitos kitoje valstybėje. Išmaudė kaip kačiuką. Išdūrė kaip "lochą". "Ištrolino" kaip "vatniką".

Pokalbis su sukčiumi truko 24 minutes ir staiga nutrūko.

"Tada paskambinau banko "Swedbank" klientų aptarnavimo numeriu ir sužinojau, kad niekas iš banko man neskambino, kad iš manęs jokių duomenų niekada ir neprašytų. Banko atstovė informavo, kad nėra tokio dalyko kaip banko sąskaitos įšaldymas. Aš tapau sukčių auka, ir reikia blokuoti prisijungimus prie e. bankininkystės. Atblokuoti galėsiu tik atvykęs į banko skyrių ir patvirtinęs tapatybę", – karčią patirtį dėstė nusivylęs klaipėdietis.

Tarsi užblokuoja protą

Vyras pripažino, kad sąmoningai pats jokių pavedimų nedarė. Nors veikiausiai banko darbuotojai matė asmens vardą ir pavardę, į kurio sąskaitą nukeliavo klaipėdiečio pinigai.

"Banko atstovė sakė, kad bankas bandys padaryti viską, ką gali, nors aš pats PIN kodais patvirtinau pavedimus. Pokalbio su banku metu sukčiai vėl skambino du kartus, aš neatsiliepiau", – tikino vyras.

Klaipėdietis jam nutikusią istoriją atvirai pasakojo vildamasis perspėti kitus žmones.

Išsilavinęs, puikiai žinantis, kaip veikia telefoniniai sukčiai, žmogus taip pat nėra apsaugotas nuo tokios nusikaltėlių atakos.

"Nepervertinkite savo proto ir erudicijos. Man kelia nuostabą, kaip protingi žmonės, ragavę mokslų, ima ir patiki nesąmonėmis, paslysta lygioje vietoje. Negaliu paaiškinti, kaip, juolab laikiau save šios srities šiokiu tokiu žinovu,  tapau elementaria telefoninių sukčių auka. Be pinigų, be sąskaitos kitoje valstybėje. Išmaudė kaip kačiuką. Išdūrė kaip "lochą". "Ištrolino" kaip "vatniką", – apgailestavo klaipėdietis.

Vytas visada buvo tvirtai įsitikinęs, kad su juo taip nenutiks, kad bankų įspėjimai – ne jam.

"Vis dar nesuprantu, kurioje vietoje telefono sukčiai "nulaužė" mano savisaugą, išjungė visus aliarmo signalus, o jų buvo daug, kaip analizuoju dabar. Jie iškrapštė kažką iš gelmių, iš emocijų jūros, iš savivertės įdubos, o tai užblokavo blaivų protą. Būkite budrūs", – palinkėjo klaipėdietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

babulka

babulka portretas
manau čia žurnalisto kūrinėlis. Kas gali būt toks durnas, kad kažkam savo sąskaitos kodus sudiktuotų.

Nu

Nu portretas
Koks tu bl, issilavines... Perskaitykit ir isikalkit i galva, pin kodas tik tau vienam, niekam jo negali atskleisti nors ir tvanas! Ar taip sunku?

tikras lietuvis

tikras lietuvis portretas
Įdmūs žmonės tie kiniečiai - elgiasi taip tarsi būtų ką tik iš medžio iškritę.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių