Šėlstančioje jūroje – gelbėtojų mokymai

Penktadienį prie gelbėjimo stočių dar plevėsuojant maudytis draudžiančiai vėliavai paplūdimiuose surengti gelbėtojų mokymai. Kasmet prieš įsibėgėjant sezonui gelbėtojai praktikuojasi šėlstančioje jūroje, kad išmoktų dirbti bet kokiomis sąlygomis. Šįkart kelios dešimtys gelbėtojų brido į 14 laipsnių aukščiau nulio vandenį.

Kaip ir kasmet, įsibėgėjant vasarai ir prieš prasidedant atostogų maratonui ir didžiajam poilsiautojų antplūdžiui, gelbėtojams rengiamos pratybos paplūdimiuose.

„Prieš tai atrinktų gelbėtojų įgūdžiai jau buvo tobulinami baseine, buvo mokoma paplūdimiuose, dėstyta teorija, sezono metu vyksta apmokymai ir jūroje“, – pasakojo įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Pašnekovo teigimu, itin audringa jūra pratyboms pasirinkta neatsitiktinai. Mokymų metu gelbėtojai praktikuojasi, kaip ištraukti į duobę patekusį ar srovės nešamą poilsiautoją, mokosi svarbiausių veiksmų skendusįjį ištraukus į krantą.

Penktadienį mokymai vyko Melnragės, Girulių, Neįgaliųjų, Smiltynės paplūdimiuose. Tiesa, pirmiausia mokymai vyko maždaug 30 gelbėtojų, šeštadienį pratybos planuojamos likusiai daliai.

Kelios dešimtys poilsiautojus kasdien serginčių gelbėtojų lindo į vos iki 14 laipsnių įšilusį vandenį, jūros bangavimas vertinamas trimis balais. Tai reiškia, kad maudytis draudžiama.

„Laukti neturime ko, nes ateis liepos mėnuo ir bus labai daug darbo“, – pastebėjo A.Siakki.

Pašnekovo teigimu, net ir vėsiomis dienomis gelbėtojai pajūryje nenuobodžiauja, mat netrūksta nutrūktgalvių, rizikuojančių savo ar kitų gyvybėmis ir bandančių pasigalinėti su įsišėlusia jūra.

Net ir žvarbų penktadienį vykusių mokymų metu krante stovėjo vyras, kurio du vaikai maudėsi jūroje. Gelbėtojams įspėjus, kad vaikai nedelsiant liptų iš vandens, vyras atšovė, kad esą jo sergimiems vaikams nieko nenutiks, mat jie maudosi negiliai.

„Užtektų vienos bangos ir ji nuneštų vaikus gilyn, o vyras vis dar stovėtų krante“, – konstatavo „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių