Pereiti į pagrindinį turinį

Septyni broliai orų nebelemia

2014-07-11 08:04
Tradicijos: senovėje buvo tikima, kad jei liepos 10-ąją be perstojo lyja, tai pils ir dar septynias dienas ar net septynias savaites.
Tradicijos: senovėje buvo tikima, kad jei liepos 10-ąją be perstojo lyja, tai pils ir dar septynias dienas ar net septynias savaites. / Vytauto Petriko nuotr.

Senolių išmintis byloja, kad vakar dienos oras galėjo lemti, kokia bus likusi vasara. Dabar liepos 10-oji, liaudiškame kalendoriuje vadinama Septynių miegančių brolių diena, ir per ją bandomos nuspėti sausros ar liūtys prarado aktualumą.

Klaipėdietė etnologė Valerija Jankūnaitė pasakojo, kad Septyni miegantys broliai ypač svarbūs bei aktualūs buvo kaimo žmonėms.

„Šią dieną žmonės sprendė, kokie orai bus likusią vasaros dalį. Senovėje buvo tikima, kad jei šią dieną be perstojo lyja, tai lietus pils ir dar septynias dienas, o gal net septynias savaites. Jei šią dieną iš viso nelyja, irgi nėra gerai. Manyta, kad tokiu atveju bus sausra, o derlius – mažas“, – kalbėjo V.Jankūnaitė.

Anot jos, senovėje, užklupus sausrai, norėdami prišaukti lietų, gyventojai imdavosi net įvairių magiškų ritualų ar burtų.

„Pavyzdžiui, dzūkų kaimuose trys kaimo našlės išilgai upelio turėdavo traukti plūgą – esą „arti“ vandenį. Kitur buvo manoma, kad devynios kaimo našlės gali prišaukti lietų kuolais sutartinai pajudindamos nemažą akmenį, vadinamą Lietaus dievu“, – pasakojo etnologė.

V.Jankūnaitė teigė, kad būtent liepos 10-osios rytą buvo galima įžiūrėti patekant Sietyną, kurį, anot kaimo žmonių, sudarė septyni dangaus kūnai. Stebėdami dangų žmonės spręsdavo, kaip toliau organizuoti žemės ūkio darbus. Manoma, kad ši tradicija ir paaiškina Septynių miegančių brolių dienos kilmę.

„Dabar prognozės pagal tam tikros dienos orus jau nebepasiteisina. Spėlioti vadovaujantis įvairiais ženklais vis dar įdomu, tačiau mūsų gamta per daug pasikeitė. O ir lietus yra reikalingas ne miesto žmogui, o žemdirbiui“, – priminė etnologė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys informavo, kad 2013-ųjų liepos 10-ąją Klaipėdoje buvo užfiksuotas lietus, kuris tęsėsi keturias dienas.

„Visa liepa buvo gana lietinga – tada iškrito 81 milimetras kritulių. Rugpjūtį – 55 milimetrai. 2012 metų liepos 10-ąją lietaus būta tik nedideli pėdsakai, tačiau visa liepa buvo „šlapia“ – iškrito 102 milimetrai kritulių, panašus jų skaičius užfiksuotas ir rugpjūtį. Tiesa, nežinau, ar kalti buvo broliai, ar mūsų klimato zona“, – teigė L.Pakštys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų