SGD terminalui „Independence“ sukanka ketveri metai

Šeštadienį sukanka lygiai ketveri metai, kai pro Klaipėdos uosto vartus įplaukė suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivas-saugykla „Independence“, užtikrinęs Lietuvai galimybę dujų įsigyti konkurencingomis rinkos kainomis.

Kaip teigė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, prieš ketverius metus į Klaipėdos uostą įplaukęs SGD laivas-saugykla „Independence“ atnešė ne teorinę ar simbolinę, bet labai praktinę ir akivaizdžią energetinę nepriklausomybę.

„Šis laivas mūsų rankose tapo svertu, išjudinusiu gamtinių dujų monopolijos akmenį, slėgusį visus vartotojus. Šiandien, praėjus ketveriems metams, rezultatas akivaizdus – ketvirčiu mažesnė kaina visiems vartotojams bei daugiau lankstumo, skaidrumo ir konkurencijos“, – Eltai sakė Ž. Vaičiūnas.

Energetikos ministras džiaugėsi, kad pasiekti rezultatai yra būtini sveikai ir efektyviai veikiančiai rinkai, o dėl to terminalas dabar turi galimybę tiekti dujas tiems, kuriems anksčiau to padaryti nebuvo įmanoma.

„Lygiai prieš metus veiklą Klaipėdos uoste pradėjo SGD perkrovos stotelė, tad dabar SGD terminalas yra ne tik konkurencijos instrumentas, bet ir tapo galimybe Lietuvai plėsti SGD veiklas bei kurti naudą transporto ir laivybos sektoriuose, dujas tiekti tiems vartotojams, kuriems anksčiau to tiesiog fiziškai nebuvo galima padaryti. Šiomis aplinkybėmis ilgalaikis SGD tiekimas ir po 2024 m. tampa tiesiog racionalaus pasirinkimo klausimu“, – Eltai teigė Ž. Vaičiūnas.

2013 m. Lietuvoje gyventojai už dujas mokėjo praktiškai tiek pat, kiek ir Vokietijoje – 5,07 euro cento už kilovatvalandę (kWh). Tačiau nuo 2014 m., kaip skelbia „Klaipėdos nafta“, kai atsirado SGD terminalas, gamtinės dujos Lietuvoje atpigo ketvirtadaliu.

Taip nutiko, nes, pradėjus veikti terminalui, Lietuva gavo priėjimą prie bet kurio dujų pardavėjo pasaulyje ir taip žymiai sumažino energetinę priklausomybę nuo Rusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALKOHOLIKAS

ALKOHOLIKAS portretas
GAILA , KAD GIRTAS VOKIETIS NESUSPROGDINO TOS ''INTERPINDOS''

Ai nu palikit tą karbauski ramybėj

Ai nu palikit tą karbauski ramybėj portretas
Jau net nejuokinga - bet kokia tema vis įkišamas reik-nereik.Jei ne jis tai trašos.Jei ne trašos tai mergos..Visi tie valdžiažmogiai vienodi,Tai nereikia vieną nuolat kalti o apie kitus tokius pat(Dinastijos mafija, Magnolijos bankų naikinimas, ofšorai ir pan.) gudriai nutylėti.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
BBeja,Ramūno Agrokoncernas,tai tik perdažytas kolorado vabalas.Jis naudingas tik teršiančiai Lietuvą Achemai ir trąšų gamintojams Rusijoje ir pačio Agrokoncerno savininkui dvarponiui Ramūnui.Taip,kad liaupsinami kolchozo ,,kovotojai''patys sau rankų niekada nekapos ir prieš SGD terminalą tik mosuos durnindami lietuvius patriotų vėliavikėm.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių