Pereiti į pagrindinį turinį

Šilumos kaina Klaipėdoje vėl muš rekordus

2012-06-25 09:23
Šilumos kaina Klaipėdoje vėl muš rekordus
Šilumos kaina Klaipėdoje vėl muš rekordus / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdiečiai tebejaučia prieš du mėnesius pasibaigusio šildymo sezono pasekmes. Dalis vartotojų dar nespėjo išsimokėti skolų už šią paslaugą. Ateinantis šildymo sezonas taip pat kelia nerimą – numatoma, kad šiluma dar labiau brangs.


Sezono metu vidutinė šilumos kaina (be PVM) buvo

Įmonės „Klaipėdos energija“ – 24,87 cento už kilovatvalandę

Įmonės „Lamberta“ – 27,56 cento už kilovatvalandę

Per kišenę kirto šalčiai

Klaipėdiečių įsiskolinimai už šilumą per metus išaugo 22,7 proc. ir siekia 14,67 mln. litų. 16,8 proc. didėjo ir skolininkų skaičius. Dabar už šilumą vis dar skolingų žmonių uostamiestyje yra 10 tūkst. 744.

Praėjusio šildymo sezono metu, kuris prasidėjo spalį ir baigėsi balandį, standartiniame 60 kvadratinių metrų ploto bute gyvenantys klaipėdiečiai už šilumą vidutiniškai sumokėjo beveik 1 tūkst. 652 litus.

Du kartus pigiau nei miesto vidurkis šildymas sezono metu atsiėjo visiškai renovuotiems ir naujos statybos namams. Vidutiniškai tokiuose pastatuose butus turintys žmonės sumokėjo 757 litus.

Skaudžiausiai klaipėdiečiams per kišenes kirto vasaris. Šis mėnuo uostamiestyje buvo ne tik šalčiausias. Jo metu dėl gerokai išaugusios dujų kainos pabrango šiluma.

Klaipėdiečiai vasarį už 60 kvadratinių metrų ploto būstą vidutiniškai sumokėjo beveik 443 litus. Palyginti su sausiu ir kovu, sąskaitos antrąjį žiemos mėnesį buvo pusantro karto didesnės.

Vasario šalčiai mažai atsispindėjo renovuotuose ir naujos statybos namuose būstus turinčių savininkų sąskaitose. Vidutiniškai 60 kvadratinių metrų ploto buto apšildymas jiems atsiėjo per 200 litų.

Dirba trys šilumos tiekėjai

Be bendrovės „Klaipėdos energija“, uostamiestyje yra dar du šilumos tiekėjai – įmonės „Lamberta“ ir „Miesto energija“. Pastaroji šilumą tiekia Klaipėdos laisvajai ekonominei zonai.

Įmonė „Lamberta“ energija iš autonominių katilinių aprūpina 17 objektų, tarp kurių du Tauralaukio mokyklos pastatai, gamybinis pastatas, gyvenamieji namai, esantys Žolynų gatvėje ir Tauralaukyje.

Šilumą ji kaip ir bendrovė „Klaipėdos energija“ pagamina naudodama dujas.

Tačiau įmonės „Lamberta“ vidutinė šilumos kaina, galiojusi sezono metu, buvo beveik 11 proc. didesnė nei „Klaipėdos energijos“.

Įmonės „Lamberta“ direktorius Jonas Kondratas tvirtino, kad taip yra dėl brangių dujų.

„Kuro sąnaudos sudaro 70 proc. šilumos kainos. „Klaipėdos energija“ dujas perka pigiau nei mes. Mūsų šilumos kaina išaugo, prieš penkerius metus pasikeitus tvarkai. Nebegalėjome pirkti dujų visoms autonominėms katilinėms bendrai. Jos tapo atskirais vartotojais. Dėl to nebegalime konkuruoti kaina su įmone „Klaipėdos energija", – teigė vadovas.

Kaina didės mažiau nei pernai

Šilumos kaina Klaipėdoje didėja. Birželį, palyginti su geguže, ji išaugo 1,36 proc. Numatoma, kad uostamiestyje nuo liepos įsigalios dar didesnė energijos kaina, nes brangsta dujos.

Valstybinė kainų kontrolės ir energetikos komisija prognozuoja, kad ateinantis šildymo sezonas bus dar brangesnis nei praėjęs. Numatoma, kad šilumos kaina Lietuvoje didės 4 proc.

Praėjusio šildymo sezono metu vidutinė šilumos kaina Lietuvoje buvo 18 proc. didesnė nei prieš tai buvusio.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas tvirtino, kad kiekvienas klaipėdietis jau gali pasiskaičiuoti, kiek reikės mokėti už šilumą ateinantį sezoną.

„Jei namas nebuvo tvarkomas, reikia paimti vieno ar kito mėnesio sąskaitą ir pridėti 2,4 proc. nuo sumos. Tada būtų aišku, kiek kainuos šildymas, jei išliks tokios pat oro sąlygos“, – pasakojo prezidentas.

V.Stasiūno teigimu, sumažinti šildymo sąskaitas Lietuvoje padės tik du dalykai – namų renovacija ir biokuro bei komunalinių atliekų katilinių įrengimas.

„Apšiltinus namą, šilumos suvartojimas jame iš karto sumažėja 2-3 kartus vienam kvadratiniam metrui. Lietuvoje renovacija pajudėjo mokyklose, ligoninėse, vaikų lopšeliuose-darželiuose. Didžiausia bėda yra su daugiabučiais namais“, – pabrėžė prezidentas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų