Sinoptikai perspėja: Klaipėdai smogs stipri ir pavojinga audra

Rytoj, penktadienį, Klaipėdai smogs galinga audra, jau pakrikštyta Ksavero vardu. Prognozuojama, kad mieste po pietų gūsiai sustiprės iki 32 metrų per sekundę, o uosto akvatorijoje bei atviroje jūroje vėjas gali pasiekti ir uraganinį lygį.

Rytoj, penktadienį, Klaipėdai smogs stipri ir pavojinga audra, jau pakrikštyta Ksavero vardu. Prognozuojama, kad mieste po pietų gūsiai sustiprės iki 32 metrų per sekundę, o uosto akvatorijoje bei atviroje jūroje vėjas gali pasiekti ir uraganinį lygį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarybos specialistai įspėja, kad uraganinis ciklonas, kuris vakar pasiekė Baltiją, savo jėgas telkė virš Šiaurės Atlanto. Anot jų, pirmiausia jo artėjimą pajuto Škotija, ketvirtadienio dieną jis jau siautėjo Danijoje, šiaurinėje Vokietijos bei Lenkijos pusėje, o vakarop stiprūs pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai pasieks ir mūsų pajūrį.

Kaip teigė Lietuvos hidrometeorologijos Meteorologinių prognozių skyrius vedėja Vida Ralienė, naktį iš ketvirtadienio į penktadienį itin aktyvaus ciklono dūkimą gali pajusti pajūrio gyventojai. Numatoma, kad pietų, pietvakarių vėjas sustiprės iki labai smarkaus: pietryčių Baltijoje, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatorijoje, Kuršių mariose gūsiai gali siekti 28–32 metrus per sekundę, o  pajūrio pakrantės ruože – 28–30 metrų per sekundę.

„Rytoj pirmoje dienos pusėje, slenkant ciklonui, gūsiais truputį susilpnės, o antrojoje, vėjui pasisukus iš vakarų ir šiaurės vakarų ir pradėjus veržtis šalčiui, vėl sustiprės iki 28–32 metrų per sekundę. Be to, dėl žvarbaus oro, pajūryje gali iškristi kritulių, užklupti šlapdriba ir būti slidu“, – sakė V.Ralienė.

Anot jos, šeštadienį pajūryje dar bus vėjuota, tačiau gūsiai kiek nurims ir vėjas nebesieks stichinio reiškinio rodiklių – 28 metrų per sekundę.

„Uraganu laikomas 33 metrų vėjo per sekundę greitis. Tokie ir smarkesni gūsiai audros Ksaveras metu gali pasireikšti atviroje jūroje. Rekordinis vėjas Lietuvoje buvo užfiksuotas 1967 m. ir 1999 m., kai siautėjo garsusis Anatolijus. Tada vėjo greitis siekė 40 metrų per sekundę“, – sakė skyriaus vedėja.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovai įspėja, kad pučiant stipriam vėjui lūžta dideli medžiai, krinta jų šakos, griūna silpnos konstrukcijos statiniai, virsta nepritvirtinti įrenginiai. Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas.

Specialistai pataria būti atsargiems: nestovėti nestatyti automobilių po aukštais medžiais, elektros linijomis, neliesti ir ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie gali sukelti pavojų gyvybei.

Pučiant stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, todėl namuose reikėtų turėti žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Patariama išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinti. Būtina sandariai uždaryti pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas. Nepalikti gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asdhn

asdhn portretas
Ieskau merginos man 23 metai rasyk bet kada lauksiu :-* tel nr : 865389430

Steponavicius

Steponavicius  portretas
Jamu i burna for free! nr: 864211466

Gummy*

Gummy* portretas
Bytautas dalbajobas iki triedes iki kulno :D
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių