Skambūs „valstiečių“ atstovo Klaipėdoje žodžiai: tarybos nariai – asilai?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo Klaipėdos taryboje Vidmanto Dambrausko leksika kelia nuostabą net visko regėjusiems politikos vilkams. Šis tarybos naujokas viename posėdžių ne tik ėmė kalbėti pakeltu tonu, bet ir visai pribloškė tarybos narius tėškęs epitetą "asilai". Pabaigoje politikai išgirdo dar ir rusišką keiksmažodį.

Politikai išgirdo "bl..."?

Viešą incidentą bet kuris Klaipėdos gyventojas iki šiol gali peržiūrėti "YouTube" kanale, Klaipėdos savivaldybės įvairių posėdžių archyve.

Garsioji V.Dambrausko frazė "asilai, bl..." išskrido per Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdį, kuris vyko nuotoliniu būdu, o jo transliacija buvo vieša.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo nerimastingą būseną buvo galima įžvelgti jau nuo pat posėdžio pradžios.

Posėdžiui pirmininkavusi Klaipėdos tarybos narė Judita Simonavičiūtė pristatė, kiek klausimų bus svarstoma, ir pasiūlė kolegoms baigti diskusijas iki 17 val.

Judita Simonavičiūtė / Vytauto Petriko nuotr.

"Aš be penkiolikos penkios dingsiu iš posėdžio", – pareiškė klaipėdiečių išrinktas V.Dambrauskas, posėdžio transliacijos metu vilkėjęs sportinį kostiumą.

Politikas, metęs šią frazę, tuo metu stoviniavo prieš kompiuterio ekraną ir dairėsi po kambario kampus, lyg itin skubėtų.

Komiteto pirmininkė atsakė: "Viskas tvarkoje."

Geri dalykai vėžio nesukelia

Pirmuoju klausimu Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė pristatė, kaip bus koreguojama mieste strateginio planavimo tvarka.

Specialistė aiškino, kad ketinama į strateginio planavimo procesą įtraukti seniūnaičius ir vietos bendruomenių atstovus, nes taip rekomendavo Antikorupcijos komisija.

Iš tiesų savivaldybės administracija yra teikusi seniūnaitijoms užklausą ir prašė gyventojų bei jų atstovų pateikti siūlymus, ką patys žmonės norėtų patobulinti jų gyvenamojoje aplinkoje.

Nedera kitų asilais vadinti ir keiktis eteryje.

Tačiau bendruomenės realiai į procesą įsijungdavo tik metų pabaigoje, kai strateginis planas jau būdavo sudarytas.

Dabar gi prašoma įtraukti bendruomenes į procesą ankstyvoje svarstymo stadijoje tam, kad savivaldybės administracija galėtų pasiruošti įgyvendinti prašymus.

I.Butenienė pristatė siūlymą į strateginio planavimo grupės sudėtį įtraukti merą, kuris vadovautų grupei, vicemerus, administracijos direktorių ir jo pavaduotojus, padalinių vadovus.

Paprastai žodžio kišenėje neieškantis V.Dambrauskas pirmasis kilstelėjo ranką, parodydamas norįs užduoti klausimą pranešėjai.

Priesaika: kadencijos pradžioje milijonierius V.Dambrauskas yra tikinęs, kad telefono aparatą ryšiui su rinkėjais nusipirks pats, iš miesto biudžeto pinigų neprašys. Tačiau panašu, jog politikas nelabai ir pageidauja, kad jam kas nors skambintų, jo telefonas pastaruoju metu buvo išjungtas. (Vytauto Petriko nuotr.)

"Bendruomenei labiausiai atstovauja išrinkti tarybos nariai. Susidaro paradoksali situacija. Mūsų taryboje septyniolika tarybos narių yra valdančioje daugumoje, o 14 – opozicijoje. Opozicija gauna strateginį planą paskutinėmis dienomis. Tai yra didelės apimties dokumentas, o mes neturime laiko bent ką pasiūlyti ar panagrinėti, gal ir gerų dalykų, kurie nekelia vėžio valdančiajai daugumai", – kalbėjo V.Dambrauskas.

Politikas aiškino, kad opozicija atstovauja net 40 proc. Klaipėdos gyventojų, todėl opozicijos atstovai nori dalyvauti strateginiame planavime.

Paaiškinimai nepatiko

V.Dambrauskui buvo paaiškinta, kaip politikai dalyvauja strateginio plano rengimo procese.

"Tarybos nariai raštu kreipiasi į administracijos direktorių siūlydami idėjas. Galimybės sudarytos, o aktyvumas priklauso nuo jūsų pačių", – pažymėjo I.Butenienė.

"Čia ne atsakymas į klausimą. Tai jei taip gerai dėl to strateginio planavimo, tai kam jūs įtraukiate seniūnaičius? Jūs man dabar skaitote paskaitą, išvis jūs esate visi mėgėjai", – piktinosi V.Dambrauskas.

Šioje vietoje tarybos nario pasisakymą pertraukė I.Simonavičiūtė. Ji priminė, kad šiuo metu yra laikas klausimams užduoti, o ne pasisakymų laikotarpis.

"Ko jūs čia mane tildote, Judita, kiekvieną kartą? Kas čia dedasi?" – į akis pirmininkaujančiajai pasakė V.Dambrauskas.

 

 

Vyras tuo metu pakėlė balsą, nors J.Simonavičiūtė mėgino pasakyti, jog posėdžiuose numatyta tam tikra tvarka – pirmiausia užduodami klausimai pranešėjai, po to būna pasisakymai.

"Ar jūs girdėjote atsakymą į mano klausimą? Demagogijas man. Pamokymas buvo – ir taip viskas gerai, būkite iniciatyvūs. Aš ką, popieriuką traukysiu? Po dvidešimt dienų į užklausimus neatsakinėja. Ką čia už durnių mane skaitys?" – ėmė šaukti tarybos narys, įnirtingai mosuodamas ranka (kalba netaisyta – A.A.).

"Viso gero. Asilai"

I.Simonavičiūtė dar kartą ramiu balsu pamėgino politikos naujokui paaiškinti, kaip savivaldybėje vyksta posėdžiai, tačiau V.Dambrauskas ir toliau emocingai kalbėjo pakeltu balsu.

"Jei aš jums nereikalingas, tai viso gero. Junkite mane lauk. Viso gero. Asilai, bl...", – tėškė įpykęs opozicijos atstovas.

Po tokio tarybos nario akibrokšto eteryje stojo nejauki tyla.

I.Simonavičiūtei beliko šyptelėti ir toliau vesti posėdį. Tarybos narė paklausė pranešėjos I.Butenienės to, ko mėgino paklausti V.Dambrauskas, tik tai padarė mandagiai ir be emocijų, pridurdama: "Nors Vidmantas ir pyksta ant manęs."

Klausimų dėl Strateginio planavimo grupės sudėties kilo ir tarybos narei Alinai Velykienei, kuri, kaip buvo galima pastebėti, posėdžio metu kažkur skuodė automobiliu, transliacijoje dalyvaudama telefoną ar kompiuterį pasidėjusi ant automobilio keleivio sėdynės.

Pastabų išsakė ir tarybos narė Elida Mantulova.

Komiteto posėdyje nutarta nepritarti sprendimo projektui. Už šį siūlymą balsavo du tarybos nariai, susilaikė keturi, prieš balsavo V.Dambrauskas.

Atsiprašymo nesulaukė

V.Dambrausko įsiūčio pliūpsnio sulaukusi J.Simonavičiūtė po posėdžio tikino, kad iš dalies supranta emocionalius žmones, tačiau keiksmažodžių netoleruoja.

"Kartais išties karšta būna. Na, užsibaigė tas emocionalumas negražiu žodžiu. Bet V.Dambrauskas dažnai užduoda klausimą ir kartu pradeda pasisakymus. Kiti komiteto nariai man jau yra replikavę, kad aš leidžiu jam taip elgtis. Bandžiau jam pasakyti, jog jis galės pasisakyti vėliau, nes dabar tik klausimus reikia užduoti. Tačiau jis galvojo, kad aš jį stabdau neva dėl to, jog noriu "prastumti" šį klausimą. Jis tiesiog taip sureagavo. Vėliau pamatęs, jog diskusija vyksta profesionaliai, jis atlyžo, supratęs, jog tarybos nariai klausimą išnagrinėjo visapusiškai ir nutarė nepritarti siūlymui", – tikino J.Simonavičiūtė.

V.Dambrauskas po posėdžio kolegų neatsiprašė.

"Ne, aš su juo tiesioginio kontakto neturėjau. Ruošiuosi su juo pasikalbėti, bet labiau dėl posėdžio tvarkos. Kiti jau priekaištavo, kad tarybos narys supainioja momentus, kada galima užduoti klausimą, o kada pasisakyti. Ta tema mes padiskutuosime. Gal žmogus dirba pirmą kadenciją, gal neišmano tvarkų. Jam galioja tos pačios tvarkos kaip ir visiems piliečiams ar tarybos nariams. Nedera kitų asilais vadinti ir keiktis eteryje", – pastebėjo J.Simonavičiūtė.

Ne vieną kadenciją dirbanti J.Simonavičiūtė patarė kolegoms pirmiausia sau kelti aukštus reikalavimus, tik tuomet mėtytis reikalavimais kitų atžvilgiu.

"Pirmosios kadencijos metu eidama prie mikrofono aš viduje sau kėliau du klausimus – ar mane tikrai supras, ko aš klausiu? Antras momentas – ar iš manęs neišsityčios? Vadovavausi principais – mane turi suprasti ir mane turi priimti", – pasakojo J.Simonavičiūtė.

Etikos sargams neskųs

Tarybos narė J.Simonavičiūtė prisiminė ir kai kuriuos tarybos nario konservatoriaus Aido Kaveckio pasisakymus.

Klaipėdos savivaldybės tarybos Etikos komisija nusprendė pradėti tyrimą dėl A.Kaveckio elgesio. Komisija sulaukė dviejų skundų dėl politiko pasisakymų ir jų tono.

"Aš manau, kad vyrai gyvenime yra daug patyrę, užėmę aukštus postus, bet galbūt jie įsivaizdavo, jog čia, taryboje, galima elgtis iš dominavimo pozicijų. Tik aš manau, kad visi tarybos nariai yra lygūs ir vieni kitus turi gerbti", – sakė J.Simonavičiūtė.

Vis dėlto J.Simonavičiūtei padarė įspūdį tai, jog A.Kaveckis dėl galbūt ką nors įžeidusio savo tono viešai atsiprašė.

Bet štai tokio pat žingsnio nežengė epitetą "asilai" sviedęs V.Dambrauskas.

Kitame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje V.Dambrauskas nė neužsiminė kolegoms, kad atsiprašo už išlietas emocijas.

"Aš viską suprantu, esu ne pirma diena politikoje, bet kažkaip viliuosi, kad kolegos susipras. Į Etikos komisiją nežadu kreiptis. O kodėl jis keikiasi, paties V.Dambrausko paklauskite", – situaciją komentavo J.Simonavičiūtė.

Telefonas – išjungtas

V.Dambrausko ne tik žurnalistams, bet ir bet kuriam piliečiui tiesiogiai būtų sudėtinga ko nors paklausti, nors pats politikas ir aiškino, jog tarybos nariai geriausiai atstovauja gyventojų lūkesčiams.

Turtingiausių šalies verslininkų sąraše figūruojantis politikas turi, kaip galima pamanyti, keistoką požiūrį į savo, kaip politiko, prievoles.

Galbūt Klaipėdos tarybos narys nusprendė nevarginti savęs prievole bendrauti su rinkėjais?

Klaipėdos savivaldybės tinklalapyje Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas nurodė numerį mobiliojo ryšio telefono, kuriuo niekaip nepavyko su juo susiskambinti.

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistai kelias dienas mėgino susisiekti su tarybos nariu, tačiau veltui – šio viešo asmens mobiliojo ryšio telefonas buvo nuolat išjungtas.

Vis dėlto kartais vaizdo įrašuose girdėti, kaip posėdžių metu ant V.Dambrausko darbo stalo suskamba kažkoks mobilusis telefonas.

Tarybos narys į elektroniniu paštu siųstą užklausą atsakė, kad keiksmu užbaigto incidento nekomentuos.

Trumpas politiko situacijos paaiškinimas kelia nuostabą.

Vyras aiškina, kad visi, kas žiūrėjo įrašą, esą turėjo įsitikinti, jog politikas keikiasi jau išjungęs kompiuterį.

"Incidento nekomentuosiu. Jei atidžiai žiūrėjote įrašą, tai frazė buvo pasakyta po to, kai aš išjungiau kompiuterį. Dėl man nesuprantamų priežasčių vaizdas atsijungė, o garsas liko. Neturėjau jokio noro kam nors ar ką nors įžeidžiamo pasakyti tiesioginės transliacijos metu", – taip parašė vyras.

Politiko turtai – įspūdingi

Kaip skelbia portalas alfa.lt, V.Dambrauskas užima 63 vietą turtingiausių šalies piliečių sąraše. V.Dambrausko turtą sudaro 75 mln. eurų.

Šis politikas yra Klaipėdoje veikiančio Birių krovinių terminalo generalinis direktorius.

30 proc. šio terminalo akcijų priklauso Baltarusijos trąšų gamintojai "Belkalij", 70 proc. – verslininkui Igoriui Udovickiui.

V.Dambrauskas taip pat yra išrinktas Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentu.

Jis taip pat yra vienintelis bendrovės "Ferticonta" akcininkas.

Karjerą V.Dambrauskas pradėjo dirbdamas teisėsaugoje.

Vyras 1991 m. yra baigęs Lietuvos policijos akademiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jus žeidžia stipresnis žodis

Jus žeidžia stipresnis žodis portretas
pasakytas veikiant emocijoms? Jūs nesusidūrėte su kišamu mums visiems gausiu bjaurių žodžių bendravimu ir jus piktina šis neabejingas tarybos narys?Tai pasižiūrėkite per viešą LNK naują lietuvišką filmą ,,Pavydo lenktynės". Čia tai bent! Čia tai demonstruojama ne tik tikrų lietuvių įvaizdis, bet ir leksikonas. Nenuostabu kad seimūnai įsivaizduoja rinkėjus va tokiais visiškais buduliais..Užjaučiu aktorius, kuriems reikia vaidinti šitoje sumauto scenarijaus nesamonėje

jo

jo portretas
puteikiniai garbina idiotą

tomas

tomas portretas
Koks gandragalvių vadas, tokie ir pavaldiniai: garbėtroškos, melagiai, apkalbinėtojai. Įsidėmėkim prieš Seimo rinkimus.
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių