Pereiti į pagrindinį turinį

Skola biudžetui neužgyja

2009-03-06 09:00
Skola biudžetui neužgyja
Skola biudžetui neužgyja / Vytauto Liaudanskio nuotr. Perspektyva: už rankų kilnojimą, priimant miestui svarbius sprendimus, atlyginimą gavę politikai jį gali būti priversti grąžinti.

Galimai neteisėtai už darbą taryboje pinigus ėmę Klaipėdos politikai ir kelių šimtų litų laikosi įsikibę dantimis. Užuot grąžinę išmokas, jie samdosi garsius advokatus ir ketina bylinėtis.

Bylinėsis 44 politikai

Vakar 15 dabartinių ir buvusių uostamiesčio tarybos narių Klaipėdos apylinkės teismui pateikė atsakymą į ieškinį, kurį iškėlė prokuratūra, gindama viešąjį interesą. Ieškinio esmė – iš dviejų kadencijų miesto tarybos narių išieškoti jiems esą neteisėtai išmokėtą atlyginimą už darbą taryboje ir komitetuose.

Tokio atlyginimo neteisėtumas motyvuojamas tuo, kad imdami litus už darbą taryboje, politikai nepateikė pažymų iš savo darboviečių, jog už tą patį laiką negauna ir pagrindinio atlyginimo.

Ieškinio suma – 56 tūkst. 592 litai ir bylinėjimosi išlaidos. Byloje atsakovai yra 44 buvę ir esami miesto tarybos nariai.

Kai kurie iš jų, prokuratūros manymu, į savivaldybės biudžetą turi grąžinti po kelis šimtus, tačiau didžioji dauguma – po kelis tūkstančius litų.

Pirmoji apie galimai neteisėtai tarybos nariams mokamą atlyginimą prakalbo savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė. Tuo metu miesto taryboje buvo svarstoma, ar politikams nuo 300 iki 1200 litų padidinti sumas kanceliarinėms išmokoms.

Pristatydama sprendimo projektą A.Špučienė pasakė, kad tarybos nariams, kurie nepateikia pažymų iš savo darboviečių apie jose negautas pajamas už laiką, praleistą tarybos, komitetų posėdžiuose, buvo ir yra neteisėtai pervedamas atlyginimas.

Neišmanė įstatymų

Tai išgirdęs tarybos narys Naglis Puteikis iškart ėmėsi tyrimo ir kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrą, o ši – į savivaldybės Kontrolieriaus tarnybą.

Pastaroji išsiaiškino, kad politikams atlyginimas už tarybos ir komitetų posėdžiuose praleistas valandas yra mokamas neteisėtai, nes nė vienas iš jų nepateikė pažymų iš savo darboviečių apie negautas pajamas.

Kontrolieriaus tarnyba išsiaiškino, kad toks pažeidimas buvo nuolat daromas nuo 2003 m. Tačiau prokurorai teismo prašo priteisti tik pinigus, sumokėtus per 2006–2008 m., nes įstatymai leidžia išieškoti tik per trejus pastaruosius metus neteisėtai gautas pajamas.

"Nors politikai aiškino, kad jie nežinojo apie prievolę teikti pažymas, nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia. Juo labiau, kad kalbame apie žmones, kurie patys kuria ir priima teisės aktus", – stebėjosi savivaldybės kontrolierė Rimutė Judita Drazdauskienė.

Gins žymi advokatė

Tačiau nei su savivaldybės kontrolierės, nei su prokurorų tyrimo išvadomis nesutinkantys politikai žada galimai neteisėtai gautus pinigus ginti teisme. Susibūrusi penkiolikos tarybos narių grupė, kuri nuolat didėja, gynybai pasisamdė žinomą šalies advokatę Laurą Juozumaitę. Ji atstovavo Vyriausiajai rinkimų komisijai byloje prieš Darbo partiją, Nacionaliniam egzaminų centrui, kai šis bylinėjosi su abiturientais, gynė kitus garsius atsakovus.

Politikai teisme sieks įrodyti, kad pinigus jie gavo teisėtai.

"Mes nepripažįstame, kad ieškinys yra teisingas, todėl ir negalime grąžinti pinigų. Kas turėjo sekti įstatymus ir reikalauti, kad pateiktume pažymas iš darboviečių? Jei pinigai buvo išmokėti neteisėtai, tai kokiu pagrindu savivaldybės buhalterija mums galėjo pervesti tuos pinigus? Be to, jei mums savivaldybė mokėjo už darbą taryboje, ji turėjo ir išlaidų "Sodrai". Kas grąžins sumokėtus mokesčius?" – klausimus bėrė vienas bylinėjimosi iniciatorių, Klaipėdos tarybos narys Rolandas Bražinskas, iš kurio reikalaujama grąžinti beveik 2 tūkst. litų.

Paskundė ir pats save

Politikas įsitikinęs, kad visas šis skandalas tėra tarybos nario N.Puteikio sukelta rinkimų į Seimą akcija.

"Tai akivaizdu, juk tyrimas dėl tarybos narių atlyginimo, N.Puteikiui parašius skundą prokuratūrai, prasidėjo pernai rugpjūtį, o rinkimai įvyko spalį", – įrodymus žėrė R.Bražinskas.

N.Puteikis tai kategoriškai neigia, nes esą pradėti tyrimą jį išprovokavo A.Špučienės žodžiai.

"Aš anksčiau nežinojau apie tai, juk pats ėmiau tuos pinigus, tad skundu iššaukiau ugnį pats ant savęs", – tvirtino vietos konservatorių lyderis, darbą taryboje pradėjęs 2007 m. balandį.

Remiantis prokurorų atliktu tyrimu, N.Puteikis savivaldybei yra skolingas beveik 2 tūkst. litų. Tačiau ragindamas kitus grąžinti neteisėtai gautą atlyginimą, pats kol kas taip nepasielgė.

"Iš pradžių maniau, kad sprendimą dėl išmokų grąžinimo turime priimti frakcijoje. Dabar galvoju, kad pinigų grąžinti neskubėsiu, nes tada būsiu išbrauktas iš bylos atsakovų sąrašų ir negalėsiu joje dalyvauti", – teigė N.Puteikis.

Dviem išmokėjo

Byla dėl galimai neteisėtai tarybos nariams išmokėto atlyginimo – pirmoji Lietuvoje, nors daugelis savivaldybių miestų ir rajonų tarybų nariams taip pat, kaip Klaipėdoje, mokėjo atlyginimus, kai politikai iš darboviečių ir nepristatydavo pažymų apie negautas pajamas.

Anot R.Bražinsko, pavyzdžiui, Vilniaus savivaldybės buvę ir esami tarybos nariai turėtų grąžinti apie pusę milijono litų.

"Viena priežasčių, kodėl ketiname teistis, ir yra ta, kad teismas išaiškintų, kas yra teisus. Tuomet paaiškėtų, kaip turi elgtis ir kitų miestų savivaldybės: reikalauti tarybos narių, kad jie grąžintų pinigus, ar ne", – tvirtino R.Bražinskas.

Klaipėdos politikams atlyginimo už tarybos ir komitetų posėdžiuose praleistas valandas mokėjimas sustabdytas nuo pernai liepos. Tačiau vasarį dviem politikams, kurie pristatė pažymas apie pagrindinėje darbovietėje negautas pajamas, atlyginimas buvo išmokėtas.

Tarybos nariai, atsižvelgiant į tai, kiek valandų praleisdavo posėdžiuose, per mėnesį gaudavo apie 100 litų.

Nė vienas politikas galimai neteisėtai gauto atlyginimo iki šiol negrąžino.


Reikalaujamos didžiausios sumos

Artūras Šulcas 2330 Lt

Sigitas Dobilinskas 2111 Lt

Benediktas Petrauskas 1966 Lt

Rolandas Bražinskas 1976 Lt

Naglis Puteikis 1957 Lt

Vladimir Vlasov 1902

Egidijus Sabataitis 1886 Lt

Valerijonas Bernotas 1769 Lt

Vygantas Vareikis 1712 Lt

Rimantas Mačiulaitis 1666 Lt

Rolandas Bražinskas:

Jei pinigai buvo išmokėti neteisėtai, tai kokiu pagrindu savivaldybės buhalterija mums galėjo pervesti tuos pinigus? Be to, jei mums savivaldybė mokėjo už darbą taryboje, ji turėjo ir išlaidų "Sodrai". Kas grąžins sumokėtus mokesčius?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų