Pereiti į pagrindinį turinį

Skulptūros laukia lietaus

2013-03-28 15:43
Skulptūros laukia lietaus
Skulptūros laukia lietaus / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Apėmus prieššventiniam tvarkymuisi, Klaipėdoje akis bado paukščių išmatomis nutaškytos skulptūros. Miesto tvarkytojai sako, kad nešvarių paminklų plovimui šiais metais pinigų nenumatyta.

Kalčiausi paukščiai?

Prieš gerą mėnesį uostamiestyje gausias sniego atsargas sutirpdęs lietus, deja, lig šiol daugiau neapsireiškė. Per „sausąjį sezoną“ miestas baigia paskęsti dulkėse, o skulptūros – paukščių išmatose.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tikino, kad anksčiau skulptūrų plauti netekdavo, už miesto tvarkytojus esą tai padarydavo pati gamta.

„Jeigu čia tik apkakota, tai turbūt mes turėtume nuplauti, bet neturime nupirkę tokios paslaugos. Mums dar neteko plauti, nes paprastai tai padarydavo lietus“, – išgirdusi apie apdergtą Anikės skulptūrą, sakė ji.

Miesto tvarkymo skyriaus vadovė pajuokavo, kad reikėtų kirus įpareigoti taip negražiai nesielgti.

Tiesa, vienais metais buvo surengta visuomeninė skulptūrų valymo akcija, bet ilgainiui ji neprigijo.

Paslaugos nenupirko

Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis teigė, jog mieste yra 145 skulptūros, atminimo lentos, paminklai, įskaitant ir miesto riboženklius.

„Jas valyti turėtų Miesto tvarkymo skyrius. Juk skulptūros yra viešosiose miesto erdvėse ir turi būti prižiūrimos, kaip bet kurie kiti objektai, tačiau gal jie nesusiplanavo išlaidų skulptūrų plovimui“, – svarstė V.Pakalniškis.

Kultūros skyriaus darbuotojas tikino tokio dulkėto miesto jau seniai nematęs. Jis teigė laukiąs pirmojo pavasarinio lietaus. Esą, jei jis nenuplaus taršalų, teks kažką galvoti.

„Skulptūros ir apdulka, ir paukščiai jas apdergia. Kai ilgą laiką dulkių nenuplauna lietus, meno kūriniai apauga neatpažįstamai, kaip ir automobiliai, kuriais niekas nevažinėja“, – konstatavo V.Pakalniškis.

Reikės socialinių akcijų

Bene daugiausia – net 116 miesto skulptūrų yra Skulptūrų parke. Parkas – Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus dalis.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Skulptūrų parkui Sondra Simanaitienė pasakojo, kad pernai su Atviros erdvės jaunimo centru surengė skulptūrų valymo akciją.

„Mes plovėme vandeniu, valėme sausuoju būdu. Buitinėmis kempinėmis nuvalėme skulptūrą “Šeima„, nes ji buvo labiausiai apkerpėjusi“, – sakė akcijos sumanytoja.

Prieš keletą metų savivaldybė esą samdė vieną įmonę, kuri valė tas skulptūras, tačiau su jais sutartis nutrūko.

Pasak S.Simanaitienės, vienos skulptūros nuvalymas kainuoja 300 litų. Tada esą teko organizuoti socialinę akciją.

„Yra daug niuansų. Prieš imantis valyti teko bendrauti ir su restauratoriais, ir su skulptoriais, kurie pasakė, kaip valyti, kokiais chemikalais galima skulptūras šveisti“, – pasakojo S.Simanaitienė.

Beje, tarybiniais laikais Lenino skulptūrą dabartinėje Atgimimo aikštėje plaudavo kelis kartus per metus, pasakojo Klaipėdos senbuviai. Kažkas prisiminė juokingą nuotrauką, kurioje – valytoja, įsodinta į keltuvo krepšį, tautų vado galvą mazgoja šepečiu ilgu kotu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų