Skurstanti Klaipėda priversta dalintis pinigais

30 mln. litų į miesto biudžetą kitąmet mažiau surinksianti uostamiesčio savivaldybė pinigais turės dalintis ir su kitais miestais.

Seimas nusprendė, kad uostamiesčio savivaldybei kitais metais turi likti 86 proc. iš klaipėdiečių surinktų gyventojų pajamų mokesčių. Likusią dalį pasiims valstybė ir paskirstys kitoms savivaldybėms.

„Gyventojų pajamų mokesčio surenkama vis mažiau, taip bus ir kitais metais, o iš šių pinigų mes finansuojame savarankiškas savivaldybės funkcijas. Kadangi mokesčių surenkama mažiau, Seimas leido mums pasilikti didesnę jų dalį, nes šiais metais Klaipėdai atitekdavo 64 proc. surinktų gyventojų pajamų mokesčių, dabar liks 86 proc.“, - sakė savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos pavaduotoja Rūta Kambaraitė.

Tokių savivaldybių donorių, kurios surinktais gyventojų pajamų mokesčiais turi dalintis su kitais miestais, kitąmet bus vos keturios - Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Mažeikių. Šiemet dalį surinktų mokesčių valstybei atiduodavo ir Šiaulių bei Panevėžio savivaldybės, tačiau Seimas nusprendė, kad kitais metais joms turi likti visas 100 proc. surinktų gyventojų pajamų mokesčių.

„Joms dar sunkiau, nes didelis nedarbas, todėl tų mokesčių surenkama labai mažai“, - tikino R.Kambaraitė.

Panašu, jog uostamiesčio savivaldybės biudžete kitais metais pinigų nestigs tik socialinėms pašalpoms, nes joms bus skirta daugiau pinigų nei šiemet. 2010 metais socialinėms išmokoms ir kompensacijoms numatyta skirti per 11 mln. litų, o šiemet bus išdalinta apie 8 mln. litų.

Visoms kitoms sritims finansavimas kitąmet bus nurėžtas.

Savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius pasirašė įsakymą, kuriame numatyti bendrieji principai, kaip turi būti paskirstytos išlaidos.

Prioritetinės išlaidos - paskolų grąžinimas, įsiskolinimų dengimas, bendrų su ES projektų finansavimo užtikrinimas. Taip pat numatyta užtikrinti, kad savivaldybė ir jos įstaigos turėtų pinigų atsiskaityti už šildymą, vandenį.

Direktorius savo įsakymu reikalauja, kad formuojant kitų metų biudžetą, iki 10 proc. būtų sumažintos biudžetinių įstaigų išlaidos ryšiams, transportui, komandiruotėms, kvalifikacijai kelti, einamiesiems remontams.

20 proc. mažiau pinigų nei šiemet bus skirta kultūrinėms paslaugoms, sporto programoms.

Biudžete bus formuojami ir mažesni darbo užmokesčio fondai. Visiems iš savivaldybės biudžeto išlaikomiems darbuotojams atlyginimai kitais metais gali mažėti 10 proc., o pedagogams, socialiniams bei kultūros darbuotojams - 5 proc.

Prognozuojama, jog į 2010 metų biudžetą pavyks surinkti apie 340 mln. litų. Tai yra beveik 55 mln. litų mažiau nei buvo patvirtintas pirminis šių metų biudžetas, kuris šiuo metu yra sumažintas iki 372 mln. litų.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių