Pereiti į pagrindinį turinį

Smiltynė – miniatiūrinė kurorto kopija

2012-07-27 16:20
Smiltynė – miniatiūrinė kurorto kopija
Smiltynė – miniatiūrinė kurorto kopija / Vytauto Petriko nuotr.

Nors čia nėra poilsinių, gausybės užeigų ir trankios muzikos, tik vandens keliu pasiekiama Smiltynė negalėtų skųstis poilsiautojų trūkumu. Kasmet į šį mažutį kurortą ir atgal persikelia daugiau nei 1,6 mln. žmonių.

Po medžiais nuo saulės besislepiančios močiutės, pardavinėjančios suvenyrus, vaflius ir keptą duoną, žirgais kinkytos karietos, laukiančios brangių pramogų ištroškusių poilsiautojų, ir vaikus žavintis traukinukas jau tapo neatsiejama Smiltynės kurortinio portreto dalimi. Tačiau labiausiai šį kampelį garsina puikus paplūdimys ir Lietuvos jūrų muziejus.

Iki pliažo vingiuojantis maždaug pusantro kilometro ilgio miško takelis lengvai įveikiamas ir pėstiesiems, ir dviratininkams. Pakelėje moterys matuojasi skrybėles, vaikams perka skareles, sustoja paskanauti močiutės vaflių ir keptos duonos.

Jei kas patingi gabentis visą pliažo amuniciją, vietoje be vargo ją galima išsinuomoti. Skėtis nuo saulės visai dienai atsieina 5, o gultas – 6 litus.

Išsiilgusieji ne tik vasaros malonumų, bet ir naujų potyrių bei žinių nepraleidžia progos nukakti iki labiausiai Baltijos šalyse lankomo – Lietuvos jūrų muziejaus. Čia lankytojai turi galimybę susipažinti su laivybos istorija, apžiūrėti laivų modelius, radinius ir dokumentus. Laivų veteranų aikštelėje puikuojasi didžiausias muziejaus eksponatas, sveriantis net 360 tonų – vidutinis žvejybos traleris „Dubingiai“. Vandenynų gelmėse nebyliai glūdėję inkarai skenduoliai dabar ilsisi Nerijos forto pabūklų aikštelėse.

Taip pat galime šiek tiek priartėti prie senųjų žvejų gyvenimo, apsilankę Pajūrio žvejo etnografinėje sodyboje. Čia yra tvartas, klėtis, pirtis, rūsys ir rūkykla. Nors žuvys čia jau seniai neberūkomos, jomis vis dar kvepia.

Norintieji aplenkti pakelės ekspozicijas ir kuo greičiau susipažinti su Jūrų muziejaus augintiniais, kelionę pėsčiomis gali iškeisti į dar vieną nuotykį.

Kas pusvalandį nuo kelto iki muziejaus važiuoja vaikų mėgstamas autotraukinukas. Pasivėžinti juo suaugusiajam kainuoja 2, vaikams nuo 5 iki 10 metų – 1 litas. Trokštančiųjų daugiau egzotikos laukia žirgu pakinkyta karieta, kuria keliauti gali iki 7 žmonių. Tokia prabangi kelionė iki Jūrų muziejaus kainuoja 60 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų